• 30 toukokuun, 2023

Jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara kritisoi Jääkiekkoliiton toimintaa rasismitapauksessa – ”On välittynyt kuva, että asiaa vähätellään”


Yleisurheilun kansallinen kattojärjestö Suomen urheiluliitto (SUL) on julkaissut kannanoton, jossa se vaatii suomalaiselta urheiluyhteisöltä toimia rasisminvastaisessa työssä.

Kannanotossa vaaditaan muun muassa avointa keskustelua rasismin vastaisesta työstä urheilujärjestöjen näkökulmasta sekä järjestöiltä ja urheiluyhteisöltä vastuunkantoa tapausten käsittelyssä.

– Urheilumaailma ja urheilujärjestöt tekevät pääsääntöisesti aktiivisesti työtä rasismin torjumiseksi. Tämä kaikki työ kuitenkin vesittyy, jos tosipaikan tullen paniikki iskee ja mainehaitat pelottaa enemmän kuin oikeudenmukaisuus. Samalla rasismin uhri unohdetaan kokonaan, pahimmassa tapauksessa häntä ei kuulla asiassa lainkaan. Jokaisen urheilujärjestön tulee olla rasismin torjunnassa edelläkävijä, SUL:n tiedotteessa kirjoitetaan.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen sekä suomalainen jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara. Viisi kertaa Veikkausliigan parhaaksi tuomariksi äänestetty Al-Emara on toiminut aktiivisesti jalkapallon parissa rasismin vastaisessa työssä.

Viime viikkoina julkisuudessa on puhuttanut Jääkiekkoliiton toiminta juniorijääkiekko-ottelussa ilmenneessä rasismitapauksessa.

Syksyllä pelatussa ottelussa 13-vuotias pelaaja kertoi joutuneensa rasistisen solvauksen kohteeksi. Tapauksesta annettiin rangaistus vain rasismin kohteeksi joutuneen pelaajan joukkueelle ja valmentajalle. Tapausta on käsitelty mediassa yli puoli vuotta.

SUL ei mainitse kannanotossaan Jääkiekkoliittoa, mutta Al-Emara ottaa Yle Urheilun haastattelussa asiaan kantaa.

Al-Emara kertoo kokevansa Jääkiekkoliiton epäonnistuneen vastuunkantamisessa tapauksen käsittelyssä. Hän kuvailee, että hänen silmiinsä liitto ei ole kertonut ja avannut asiaa tarpeeksi.

– Vastuunkannossa ja viestinnässä on epäonnistuttu. Minulle on välittynyt kuva, että asiaa vähän vähätellään. Nyt ollaan tultu pois niiltä ajoilta, kun asiat taianomaisesti lakaistiin maton alle. Että voitaisiin avata pikkuhiljaa silmät ja alkaa toimimaan, Al-Emara sanoo.

– Nyt on päällä hirveä kaaos, mutta lopulta ei olla päästy mihinkään. Se on erittäin surullinen signaali.

Pakarinen ei kommentoi yksilöidysti Jääkiekkoliiton rasismitapausta. Pakarisen mukaan SUL:n viesti on tarkoitettu laajasti urheiluyhteisöön.

– En oikeastaan halua toisen liiton sisäisiin asioihin tässä kohtaa puuttua, Pakarinen sanoo.

Jääkiekkoliitto vastaa

Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela kommentoi Yle Urheilulle Al-Emaran näkemyksiä.

– Ensinnäkin pahoittelen syvästi sitä, että meidän toiminnastamme on syntynyt sellainen kuva, että olisimme tätä aihetta tai teemaa vähätelleet. Rasismilla tai muulla ei-asiallisella käytöksellä ei ole sijaa jääkiekossa tai missään muussa urheilussa tai seuratoiminnassa. Me teemme kyllä seuroissamme ja liitossa jatkuvasti ennaltaehkäiseviä toimia, Nummela pahoittelee.

– Isossa kuvassa niin meillä kuin monella muullakin yhteiskunnan toimijalla on iso peiliinkatsomisen paikka, että miten visiot, julistukset ja tavoitteet saadaan jatkossa entistä paremmin maastoutumaan ja näkymään arjen toiminnassa. Jääkiekkoliitossa on selvä tahtotila ja halu toimia niin, että linjaukset ja tavoitteet tässä asiassa muuttuvat arjessa todeksi, hän kertoo.

Harri Nummela Legendalounas 2023 Tampere.

Harri Nummela toimii Jääkiekkoliiton puheenjohtajana. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Viime syksynä Lahden Pelicansin U13-juniorijoukkueen pelaaja kertoi ottelun loppuhetkillä valmentajalleen, että hän joutui rasistisen solvauksen kohteeksi. Pelicansin valmentaja Juha Sokka veti joukkueensa pois kaukalosta kesken ottelun.

Sokka vaati ottelun erotuomareita selvittämään tilanteen ja määräsi joukkueensa pukukoppiin. Peliä ei pelattu loppuun. Jääkiekkoliitto antoi Sokalle kolmen ottelun toimitsijakiellon ja Pelicansille tuhannen euron sakot kilpailusääntöjen rikkomisesta.

Tämän jälkeen yhdenvertaisuusvaltuutettu vaati aiemmin tänä vuonna Jääkiekkoliitolta selvitystä tapauksesta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu teki lopulta asiassa sovintoesityksen, jonka kyseinen juniorikiekkoilija, hänen huoltajansa sekä valmentaja Sokka hyväksyivät kohtuullisena.

Jääkiekkoliitto hylkäsi esityksen ja jätti oman sovintoesityksen asiaan.

Jääkiekkoliitto kertoi omassa vastineessaan, että se on selvittänyt tapauksen perusteellisesti, eikä sillä ole näyttöä rasistisen solvauksen käytöstä.

– Kun asiaa selvitettiin niin selvitykset päätyivät siihen, että meillä on tilanne jossa on kahden nuoren sana sanaa vastaan. Sellaisessa tilanteessa minkäänlaista sanktiota ei voi eikä kuulu määrätä, Nummela toteaa.

”Mennään kollektiivisesti paniikkiin”

Riikka Pakarinen ja Mohammad Al-Emara keskustelevat urheilukentän laidalla.

SUL:n puheenjohtaja Riikka Pakarinen ja jalkapalloerotuomari Mohammad Al-Emara haluavat kehittää urheilujärjestöjen toimintaa rasismitapauksien käsittelyssä. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Tällä hetkellä julkisuudessa käytävä keskustelu toimi yhtenä lähtökohtana kannaotolle, Pakarinen kertoo.

– Tätä asiaa pitää pitää aktiivisesti esillä, eivätkä urheilujärjestöjen puheenjohtajat ole liikaa tästä asiasta puhuneet. Sitten on tärkeää, että niin urheilujärjestöt kuin seurat ja valmentajat ovat tietoisia ja sitoutuvat siihen työhön, mitä rasismia vastaan tehdään. Sen takia olemme halunneet nostaa tätä asiaa esille.

– Toki julkisuudessakin tätä asiaa on paljon käyty läpi, niitä ikäviäkin tapauksia on ollut esillä, jotka vaativat puuttumista omalta osaltaan, Pakarinen lisää.

Al-Emara puolestaan on seurannut tällä hetkellä käytyä julkista keskustelua urheilujärjestöjen toiminnasta rasismitapauksien käsittelyssä myös ymmärtäen.

– Haluan katsoa isoa kuvaa. Kun tulee tällainen tapaus, mennään kollektiivisesti paniikkiin ja mainehaitat pelottavat. Se on ymmärrettävää, sillä rasismi on vakava asia. Mutta kuitenkin liian usein uhrit unohtuvat ja keskustelusta luodaan hirveä kaaos. Mitään ei saada aikaiseksi. Se ei ole mielestäni oikea tapa, hän tiivistää.

Hänen mielestään urheilujärjestöt ovat viime vuosina tehneet laajasti ja paljon hyvää rasisminvastaista sekä yhdenvertaisuutta edistävää työtä. Tosipaikassa tämä ei välttämättä aina näy.

– Kollektiivisesta paniikista on päästävä eroon. Kurinpitojärjestelmät ja toimintatavat on saatava sellaisiksi, että asiat hoituisivat paljon siistimmin, unohtamatta uhreja.

Al-Emara esittää yhden toiveen, josta haluaisi suomalaisten urheilujärjestöjen pitävän kiinni.

– Kannetaan vastuuta, jokainen omalta osaltaan.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *