• 21 toukokuun, 2023

Taistelu Bahmutista ei ole ohi, vaikka Venäjä olisikin vallannut sen, sanoo Ilmari Käihkö


Venäjä väitti sunnuntaiyöstä, että se olisi vallannut Bahmutin. Asiantuntijan mukaan tilanne on kaikkea muuta kuin ohi, vaikka venäläiset olisivat edenneet kaupungissa.

Ilmari Käihkö

Venäjän tilanne Ukrainassa ei näytä hyvältä, vaikka tämä olisi vallannut Bahmutin. Näin arvioi sotatutkija Ilmari Käihkö, jonka mukaan aloite näyttää siirtyneen sodassa Ukrainalle. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Mediaan levisi sunnuntaina ristiriitaisia tietoja Bahmutin tilanteesta. Venäjä väitti aamuyöstä, että palkkasotilasryhmä Wagner on vallannut kaupungin kokonaisuudessaan.

Asia näytti saavan vahvistusta Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin tiedotustilaisuudessa, jossa hän näytti epäsuorasti vahvistavan venäläisten tiedot.

Myöhemmin Ukrainan presidentin kansliasta kiistettiin väitteet, joiden mukaan Bahmut olisi vallattu ja Zelenskyi olisi asian vahvistanut.

Vaikka tiedot Bahmutin valtaamisesta pitäisivät paikkaansa, sotatieteiden dosentti ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun yliopistonlehtori Ilmari Käihkö sanoo, että tilanne on kaikkea muuta kuin ohi.

– Minusta ei voida sanoa, että taistelutilanne on ohi. Se on sitä vasta, jos osapuolet hyväksyvät tilanteen, jossa venäläiset olisivat ottaneet Bahmutin haltuunsa.

Käihkö muistuttaa myös, että ukrainalaisjoukot ovat edenneet viime aikoina Bahmutin etelä- ja pohjoispuolella. Tämä voisi tarkoittaa venäläisjoukkojen motittamista kaupunkiin, jos Ukraina laittaa siihen paljon voimavaroja. Asia jää kuitenkin nähtäväksi.

Auttamishalu voi lisääntyä

Suurimmat teollisuusmaat kokoontuvat parhaillaan Hiroshimassa, Japanissa. Yhdysvaltojen, Britannian, Saksan, Ranskan, Kanadan, Japanin ja Italian johtajien vieraaksi on kutsuttu tällä kertaa myös Ukrainan presidentti Zelenskyi.

Käihkön mukaan uutiset Bahmutista voivat edesauttaa Ukrainaa saamaan maailman suurimmilta talouksilta aiempaa enemmän apua.

– Tässä voi olla se hyvä puoli, että Zelenskyi voi yrittää käyttää tapahtumia vakuuttaakseen muita maita Ukrainan tuen lisäämisestä. Odotamme kuitenkin vastahyökkäystä ja sitä, että Ukraina rupeaa vapauttamaan alueitaan.

Ukrainan vastahyökkäystä on odotettu kuukausia ja useiden tutkimuslaitosten asiantuntijat ovat arvuutelleet, minne hyökkäys voisi kohdistua.

Totuus kuitenkin on, että hyökkäyssuunnan tietää vain Ukraina itse. Käihkön mukaan hyökkäys Bahmutin kautta ei ole Ukrainalla kaikista edullisin.

– Tosin sodan logiikka on myös se, että kun Venäjä tietää etelän olevan Ukrainalle kaikista tärkein, niin sinne Venäjä on satsannut joukkojaan.

Toisin sanoen venäläisiä joukkoja on vähemmän Bahmutin suunnalla, minkä takia hyökkäystä sinne on mahdotonta sulkea pois.

Mikäli Ukraina ryhtyy valoittamaan Bahmutia ja Donbasin aluetta, se joutuu todennäköisesti kohtaamaan väestöä, joka ei ole niin ukrainamielistä kuin Etelä-Ukrainassa. Venäjä on miehittänyt Donbasia vuosia, minkä aikana sieltä on sekä siirtynyt että siirretty väestöä toisille alueille.

Venäjän tilanne on heikko

Uutiset Bahmutista eivät poista sitä tosiasiaa, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on sujunut heikosti. Käihkö muistuttaa, että Venäjän voitot sodassa ovat vuosien takaa.

– Venäjä ei ole vuoteen hirveästi edennyt missään, ja tällä hetkellä näyttää siltä, ettei heillä löydy hyökkäysvoimaa.

Nyt näyttää entistä todennäköisemmältä, että Ukraina on se, joka tekee seuraavaksi aloitteita. Ukrainaan kohdistuukin paitsi sisältä mutta myös ulkopuolelta paineita vastahyökkäyksen aloittamiseen.

– Ja jos Ukraina pystyy ottamaan alueita haltuunsa ja aiheuttamaan venäläisille mittavia tappioita, niin Venäjän on melkein pakko aloittaa uusi liikekannallepano.

Käihkö arvioi, että Kreml odottaa aluevaalien olevan syyskuussa ohi, ennen kuin se mahdollisesti tekee epäsuositun päätöksen liikekannallepanosta Venäjällä.

Herättikö artikkeli ajatuksia? Voit kommentoida sitä 22.5. kello 23:een asti.

Katso myös video G7-kokouksesta Hiroshimasta:Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *