• 28 kesäkuun, 2023

Kaupunginjohtaja teki rikosilmoituksen sateenkaariaktiiveista kaupunginhallituksen ja -valtuuston tietämättä


Savonlinnassa ei järjestetty viime vuonna virallista Pride-liputusta. Kun kansalaisaktiivit kävivät itse vetämässä sateenkaarilipun salkoon, kaupunginjohtaja ohjeisti tekemään rikosilmoituksen.

Savonlinnalaiset kansalaisaktiivit vetämässä sateenkaarilippua salkoon kesällä 2022.

Sateenkaarilipun nosto kaupungintalon lippusalkoon poiki rikosepäilyn kun samalla Suomen lippu laskettiin Kuva: Riina Lievonen

Savonlinnan kaupunki teki viime syyskuussa rikosilmoituksen Suomen lipun häpäisemisestä ja näpistämisestä kansalaisaktiivien nostettua kaupungin lippusalkoon sateenkaarilipun.

Rikosilmoituksen teki kaupungin lakimies kaupunginjohtaja Janne Laineen ohjeistamana. Asiasta ei kerrottu kaupungin luottamushenkilöille.

– Sain vasta myöhemmin kuulla, että kaupungin nimissä on tullut rikosilmoitus. Olin tosi hämmentynyt tästä, koska sitä ei ole käsitelty valtuustossa eikä kaupunginhallituksessa, kertoo valtuutettu Sanna Niemelä (vas.)

Lainetta on aiemmin syytetty itsevaltaisesta johtamisesta ja huonosta käytöksestä. Helsingin Sanomat kertoi viime vuonna Laineen tehneen aiemmin esityksiä keskustelematta kaupunginhallituksen kanssa liiketoimista Venäjän kanssa.

Yksi rikoksesta epäilty, Niko Palokangas, pitää kaupungin rikosilmoitusta vähintään kummallisena.

– Taidekoulun nuoria kiusataan täällä kaupungissa järjestelmällisesti ja viime vuonna Priden yhteydessä räjäytettiin pullopommi. Kaupungin johto ei kommentoinut mitenkään näitä, mutta nyt lipun nosto on heille joku ongelma?

Viime vuonna uutisoitiin järjestelmällisestä häirinnästä, joita Savonlinnan Taidelukion opiskelijat kokevat. Moni ajatteli yhden ison syyn olevan se, että moni koulun oppilaista kuuluu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Viime vuonna myös Pride-kulkueen aikana sen lähellä räjäytettiin kotitekoinen pullopommi Savonlinnassa, vaikkakaan tutkinnassa ei löytynyt näyttöä räjähdyksen yhteydestä kulkueeseen.

Näpistys syyttäjän pöydällä

Kuuntele Palokankaan kertomus asiasta.

Palokangas tarkentaa, että ongelma on siis itse asiassa lipun lasku.

Nostaessaan sateenkaarilipun salkoon, aktiivit laskivat Suomen lipun alas, Palokankaan mukaan kunnioittavasti ja viikkasivat sen nätisti.

Tarkoituksena oli palauttaa lippu kaupungille Savonlinna Pride-kassissa, mutta Palokangas laittoi lipun talteen autoonsa ettei sille kävisi mitään.

Niemelä vahvistaa, että lippu tuli kaupungille turvassa takaisin.

Pride-liputustempauksen taustalla on Savonlinnan viimevuotinen päätös olla järjestämättä Pride-liputusta, vaikka suurin osa valtuustosta olisi sen halunnut.

Syyttäjän pöydällä on nyt lipun häpäiseminen, ja näpistys olisi menossa sovitteluun. Palokangas kuitenkin sanoo, että saatuaan selville kaupungin johdon tehneen varsin yksipuolisesti päätöksen rikosilmoituksesta, hän ei ole halukas sovittelemaan asiaa.

Palokangas ei hätkähdä oikeusprosessista.

– Tämä nyt ei ole minun elämässä kauhean vakava asia, mielelläni otan tämän vasta vastaan. Nyt ei ole valtavasta rikoksesta kysymys, koen kansalaistottelemattomuuden välttämättömäksi tässä.

Niemelä ymmärtää tekijöitä.

– Minun mielestä on täysin ymmärrettävää, että ihmiset turhautuvat ja haluavat osoittaa kansalaisina mieltään. Tämä on uhriton rikos, tässä ei ole tehty väkivaltaa.

Yle tavoitteli kaupunginjohtaja Lainetta kommentoimaan asiaa, mutta hän jätti vastaamatta sihteerin kautta sovittuun haastattelupuheluun eikä häntä tavoitettu sen jälkeen asiaa kommentoimaan.

Voit keskustella aiheesta 29.6. klo 23.00 saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *