• 9 maaliskuun, 2023

Kaarle Tapper treenasi talven reidet poltellen – nyt hänet laitetaan testiin


Kaarle Tapper kamppailee purjehduksen ILCA7-luokan Euroopan mestaruudesta Italiassa. Kisat alkavat perjantaina.

Purjehtija Kaarle Tapper Lauttasaaressa.

Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Purjehtija Kaarle Tapper pääsi juhlimaan ensimmäistä aikuisten arvokisamitaliaan sijoittumalla pronssille viime kauden päättäneessä EM-regatassa Ranskassa.

Vain reilut kolme kuukautta myöhemmin helsinkiläisellä on mahdollisuus kirkastaa mitaliaan, kun kansainvälinen purjehduskausi starttaa. Tällä kertaa EM-tasolla kisataan Italian vesillä 10.–17.3.

– Pienet kakkukahvit pidettiin, ei sen suurempia juhlia. Nyt on tavoitteena lähteä hakemaan heti seuraavaa mitalia. EM-kisat on hyvä mittari katsoa, miten talven treenit ovat tuoneet tulosta. Ja ne antavat myös osviittaa koko tulevasta kaudesta, Helsingissä piipahtanut Tapper kertoo.

Koronapandemian sekoitettua kilpailukalenterit myös Pariisin 2024 olympiakisat lähestyvät vauhdilla.

Purjehtijat saalistavat maapaikkoja elokuun MM-kisoissa, mutta kesän aikana kamppaillaan muun muassa siitä, ketkä suomalaispurjehtijoista lunastavat olympialaisten edustuspaikan, jos ja kun sellaisia saavutetaan. Maapaikkoja kun on jaossa vain yksi per veneluokka.

– MM-kisoissa minimitavoite on maapaikka Pariisiin, mutta kyllä minä sinnekin aion lähteä mitalista kamppailemaan. Urheilussahan ei voi olla varma mistään, mutta kyllä lähden myös siitä, että minä olen siellä Pariisin kisoissa, Tapper hymyilee.

Kaarle Tapper.

Tapperin menoa tositoimissa. Kuva: CJ Guenther / EPA-EFE / All Over Press

27-vuotias Tapper on edustanut Suomea jo kahdesti olympiakisoissa. Tokion olympiaregatta lähti lupaavasti vauhtiin, kun suomalainen seilasi vielä kolmen lähdön jälkeen kilpailun kärjessä. Loppusijoitus painui kuitenkin muutaman heikomman päivän ja finaalilähdön jälkeen yhdeksänneksi. Se oli nuorelle miehelle suuri pettymys.

– Kaikki satsaus oli tehty Tokio-projektiin. Minulla ei ollut mitään suunnitelmia siitä eteenpäin. Olympialaisten jälkeen pitikin sitten hetki miettiä, jatkanko lainkaan purjehduksen parissa, vai onko aika siirtyä uusiin haasteisiin, Tapper kertoo.

Mikä sai sinut jatkamaan?

– Jäi tietysti harmittamaan, etten päässyt mitaleille. Se motivoi, ja nyt suuntaan tosi innolla kohti Pariisia, Tapper nauraa.

Reidet poltellen kovempaa kyytiä

Tapperin talviharjoituskausi sisälsi kaksi pidempää leiriä Etelä-Espanjassa yhdessä norjalaisten, saksalaisten ja ranskalaisten kilpakumppanien kanssa.

Keskittyminen on ollut entistä kovemmassa venevauhdissa sekä starteissa, jotka ovat olleet Tapperille monesti haastavia.

– Omasta mielestä talvi on mennyt hyvin. Fysiikka on mennyt testien perusteella eteenpäin ja etenkin kovassa tuulessa sitä tarvitaan. Veneen ulkopuolella roikutaan käytännössä reisien ja keskivartalon varassa, joten sinne saa kyllä ihan hyvän poltteen, Tapper kertoo

Toki venevauhti on monen tekijän summa: tekniikka, ajoitus ja miten purjetta trimmataan. Kaiken on onnistuttava nappiin, sillä ILCA7-luokassa (entinen Laser Standard -luokka) mitaleista kamppailee suht tasaisesti jopa 20 venekuntaa.

Ja haastajia Tapperilla riittää myös kotimaassa. ILCA7-luokan A-maajoukkueen täydentävät Nooa Laukkanen ja Valtteri Uusitalo, mutta B-maajoukkueen haastajissa paistaa silmään nimi Aleksi Tapper.

– Tiukkaa vääntöä on ollut veljen kanssa, mutta toistaiseksi hän on vielä pysynyt takana, Kaarle Tapper nauraa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *