• 16 heinäkuun, 2023

Teijo Kööpikkä MM-pronssille – ”24 vuotta sitten arvokisamitali ja heti perään seuraava. Senttiäkään ei jäänyt varastoon”


Teijo Kööpikkä osallistui Pariisissa ensi kerran paraurheilun MM-kilpailuihin ja saavutti Suomen ennätyksellä pronssia miesten kuulantyönnössä.

Paluun kilpaurheilijaksi tehnyt Teijo Kööpikkä osallistui Pariisissa ensi kerran paraurheilun MM-kilpailuihin ja saavutti pronssia pyörätuoliurheilijoiden luokan 57 miesten kuulantyönnössä.

Kööpikän tulos 14,80 on uusi luokan 57 Suomen ennätys.

– Senttiäkään ei jäänyt varastoon, eikä tälle kesälle löydy lisää. Kaksitoista senttiä Euroopan ennätyksestä ja kaksitoista senttiä vanhasta kisaennätyksestä. Tosi kovatasoinen kisa, kommentoi tuore pronssimies Yle Urheilulle.

Ylivoimainen voittaja oli iranilainen Yasin Khosravi, joka paransi peräti neljästi tämän luokan maailmanennätystä. Khosravin pisin työntö oli 16,01.

Toinen oli Brasilian Thiago Paulino, joka työnsi 15,09. Kööpikkä ohitti viidennellä työnnöllään Intian Soman Ranan niukasti neljän sentin erolla ja nousi näin kolmanneksi.

– Odotusten mukaan tämä (finaali) meni. Nuo kaksi jätkää meni edelle, niin kuin pitikin, suomalaisankari totesi.

Kööpikkä työnsi omat kuulasuorituksensa ensimmäisenä. Sen jälkeen piti seurata sivusta, miten muut työnsivät.

– Kauheata oli jännittää muiden tekemistä. Jos olisin ollut vähän myöhemmin vuorossa, niin en olisi edes seurannut muiden suorituksia, eikä olisi tarvinnut jännittää niin paljon.

Teijo Kööpikän tarinassa on kaikki sankarin ainekset.

Hän ylsi alle 20-vuotiaiden EM-kilpailuissa pronssimitalille 24 vuotta sitten. Sen jälkeen tuli vaikea vammautuminen. Tänä vuonna Kööpikkä teki paluun kuularinkiin 16 vuoden tauon jälkeen, ja heti MM-kilpailujen ensikertalaisena ylsi pronssimitalille 42-vuotiaana.

– Hyvältä nyt tuntuu. 24 vuotta sitten arvokisamitali ja heti perään seuraava, virnisti Kööpikkä leveäesti.

Samalla Kööpikkä hankki Suomelle maapaikan ensi vuoden paralympialaisiin Pariisiin.

– Nyt lähdetään tekemään töitä ja kaivetaan jostain vähän vielä lisää. Tähän asti olen työntänyt kuten aikanaan vammaton kuulantyöntäjä. Täytyy miettiä, löytyykö jostain tekniikka-asioista vielä lisäsenttejä, että pääsisi vielä Iranin poikaa kiusaamaan.

Sari Sirkkiä haastatteli Teijo Kööpikkää.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *