• 19 heinäkuun, 2023

Asemies hyökkäsi Aucklandin keskustassa, useita kuolonuhreja – jalkapallon MM-kisojen festivaalialue ja Norjan joukkueen hotelli vieressäJalkapallon naisten MM-kilpailuiden on määrä alkaa Uudessa-Seelannissa ja Australiassa tänään torstaina. Uusi-Seelanti kohtaa Norjan Suomen aikaa kello 10 Eden Parkilla Aucklandissa. Australia kohtaa Irlannin Sydneyssä kello 13.

Tänä aamuna Uuden-Seelannin suurimmassa kaupungissa on herätty kuitenkin kaaokseen. Muun muassa The New Zealand Heraldin mukaan asemies hyökkäsi kaupungin ydinkeskustassa remontissa olevan liikekeskittymän työmaalle. Karttapalvelun mukaan tapahtumapaikalta on MM-kisojen pelipaikalla Eden Parkille noin 3,5 kilometriä.

Lehden mukaan 24-vuotias mies asteli työmaalle kello 7.22 paikallista aikaa aamulla. Heraldin mukaan miehellä oli elektroninen valvontalaite, joita käytetään muun muassa valvotussa koevapaudessa olevien vankien valvonnassa.

Kuolleita on ainakin kolme, heidän joukossaan ampuja itse. Loukkaantuneita on kuusi, joista kolme vakavasti. Loukkaantuneiden joukossa on poliiseja.

Tapahtuman vuoksi useita teitä sekä lauttaliikenne kaupunkiin suljettiin ja ihmisiä kehotettiin pysymään sisätiloissa alueella.

Lähistöllä Norjan joukkueen hotelli

Paikan päällä Uudessa-Seelannissa oleva Yle Urheilun toimittaja Riku Salminen kertoi, että ampumavälikohtauksen tapahtumapaikan läheisyydessä sijaitsee ainakin Norjan maajoukkueen hotelli sekä Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan festivaalialue, jolla MM-kisojen otteluita voi seurata.

Norjan yleisradion NRK:n mukaan Norjan hotelli sijaitsee ”muutaman sadan metrin päässä tapahtumapaikasta”.

– Näemme helikopterin ja paljon poliisiautoja tästä hotellilta, mutta emme muuta, kertoi Norjan joukkueen mediatyöntekijä Halvor Lea.

Norjan joukkueen kapteeni Maren Mjelde kertoi, että joukkue heräsi poikkeuksellisen aikaisin helikopterin ja hälytysajoneuvojen ääniin, mutta on valmistautunut sen jälkeen peliin normaalisti ja syönyt aamupalaa.

– Olemme tunteneet olevamme turvassa. Fifalla on hyvät turvallisuussysteemit hotellilla. Kaikki vaikuttaa rauhalliselta. Sitten meidän pitää ehkä sopeutua, jos viranomaisilta tulee jotain uusia määräyksiä.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että Italian joukkueen harjoitukset ovat viivästyneet, koska he eivät voi liikkua hotelliltaan. Myös USA:n joukkue on tiedottanut asiasta kertoen, että kaikki pelaajat ja taustahenkilöt ovat kunnossa ja turvassa.

Ampumavälikohtauksen tapahtumapaikka sijaitsee noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Park Hyatt -hotellista, jossa Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino piti eilen lehdistötilaisuuden.

Poliisi kertoi lisätietoja, pääministeri kommentoi

Uutistoimisto Reutersin mukaan pääministeri Chris Hipkins peruutti matkansa Hamiltonin kaupunkiin, joka sijaitsee noin 120 kilometriä Aucklandista etelään, ja oli matkalla takaisin pääkaupunkiin Wellingtoniin.

Hipkins kommentoi, että kansalliseen uhkatasoon ei tehdä muutoksia tapahtuneen johdosta. Hipkinsin mukaan jalkapallon MM-kisat käynnistyvät normaalisti. Hipkins myös kehui poliisien ja ensihoidon ”sankarillista toimintaa” tilanteessa.

– Lähden pian poliisikomentaja Andrew Costerin kanssa tapahtumapaikalle antaakseni mahdollisen tukeni. On selvää, että MM-kisojen avauksen takia monien katseet ovat Aucklandissa. Uuden-Seelannin hallitus on keskustellut Fifan järjestäjien kanssa tänä aamuna ja turnaus etenee suunnitellusti, Hipkins sanoi lausunnossaan.

Poliisi sekä pääministeri Hipkins tiedottivat, että ampuja saatiin saarrettua nopeasti ja että kyse on yksittäisestä tekijästä. Tapahtumaan ei tietojen mukaan liittynyt ”poliittisia tai ideologisia motiiveja”.

– Tämä ei ole kansallisen turvallisuuden riski, poliisi sanoi lausunnossaan.

Silminnäkijät kertoivat The New Zealand Heraldille, että aamulla kello 7.20 soi palohälytys. Rakennustyömaalla työskentelee 180 ihmistä, jotka lähtivät suuntaamaan rakennuksesta pois, jolloin he kohtasivat asemiehen ja lähtivät pakenemaan takaisin rakennuksen ylempiin kerroksiin.

– Rikoksentekijä on liikkunut rakennustyömaan läpi ja jatkanut ampumista. Saavuttuaan rakennuksen ylempiin kerroksiin mies on sulkeutunut hissiin, jolloin olemme yrittäneet saada häneen yhteyttä, kertoi poliisikomentaja Sunny Patel.

Tämän jälkeen oli kuulunut lisää laukauksia. Myöhemmin ampuja löydettiin kuolleena.

Juttu päivittyy…Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *