• 13 heinäkuun, 2023

Näyttelijät aloittavat lakon Yhdysvalloissa – elokuvatuotannot pysähtyvät


Hollywoodin näyttelijöiden ammattiliitto Screen Actors Guild liittyy käsikirjoittajien lakkoon. Edellisestä yhteislakosta on aikaa yli 60 vuotta.

Näyttelijä Jennifer Lawrence vilkuttaa valokuvaajille saapuessaan No Hard Feelings -elokuvan ensi-iltaan Madridissa.

Jennifer Lawrence on yksi näyttelijöistä, joka on allekirjoittanut SAG-AFTRA -ammattiliiton johdolle osoitetun vetoomuksen. Kuva: EPA

Näyttelijät aloittavat lakon Yhdysvalloissa. Tämä tarkoittaa, että Hollywood-tuotannot pysähtyvät.

Hollywoodin näyttelijöiden ammattiliitto Screen Actors Guild (SAG-AFTRA) liittyy nyt käsikirjoittajien lakkoon, joka alkoi 2. toukokuuta. Ammattiliittoon kuuluu noin 160 000 televisio- ja elokuvanäyttelijää.

Edellisen kerran kirjoittajat ja näyttelijät menivät lakkoon samaan aikaan vuonna 1960, jolloin Ronald Reagan toimi näyttelijöiden ammattiliiton puheenjohtajana. Lakko koski elokuvien esittämistä televisiossa.

Lakon vaikutukset ovat merkittävät

Monet tuotannot ovat jo lopettaneet kirjoittajien lakon johdosta. Osa kuvauksista on kuitenkin jatkunut elokuvissa ja televisiosarjoissa, joissa käsikirjoitus oli valmis ennen lakon alkamista. Näyttelijöiden lakko lopettaa loputkin tuotannot.

Lakot vaikuttavat välittömästi suuriin elokuviin, jotka ovat saamassa ensi-iltansa heinäkuussa. Oppenheimerin Lontoon ensi-ilta siirrettiin alkamaan tuntia aiemmin torstai-iltana, että näyttelijät voivat osallistua siihen lakosta riippumatta.

Barbie ja Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One ovat saaneet jo maailmanensi-iltansa, mutta tähdet eivät saa osallistua muihin elokuvien mainostapahtumiin. Lakko saattaa lykätä myös Emmy-palkintojen jakamista.

Pöydällä palkkakysymykset ja tekoäly

Jo kesäkuun alussa noin 65 000 näyttelijöiden ammattiliiton jäsentä äänesti lakon puolesta. Kesäkuun lopussa yli 1000 näyttelijää mukaan lukien Meryl Streep, Jennifer Lawrence ja Ben Stiller allekirjoittivat kirjeen ammattiliittonsa johtajille, jossa he ilmoittivat olevansa valmiita lakkoon. He kehottivat ammattiliiton johtajia olemaan tyytymättä keskinkertaiseen sopimukseen historiallisissa neuvotteluissa.

Näyttelijöiden vaatimukset heijastavat kirjoittajien vaatimuksia. Osapuolet ovat keskustelleet muun muassa palkkakysymyksistä sekä tekoälyyn liittyvistä seikoista.

Viihdeteollisuutta ovat ravistelleet viime vuosina pandemia ja teknologian kehitys. Television katsojamäärät sekä elokuvateatterien lipputulot ovat romahtaneet suoratoistoviihteen räjähdysmäisen kasvun seurauksena. Lakon avulla näyttelijät taistelevat oikeuksistaan keskellä alan murrosta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *