• 24 maaliskuun, 2023

Lukon sentterit heräsivät selkä seinää vasten – ”Ei HIFK tässä helpolla enää pääse”


Lukko-hyökkääjä Julius Mattilan 2–1-jatkoerämaali HIFK:n verkkoon ajassa 70.24 toi helpotusta raumalaisten leiriin. Samalla Marko Virtasen suojatit kaivoivat ensimmäisen kiekkomatsin voittonsa liki kuukauteen.

Mattila voitti aloituksen omassa päässä ja oli muutamaa sekuntia myöhemmin päättämässä ottelun ratkaissutta kaksi vastaan yksi -vastaiskua.

Ylen kiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen selvitti tarkasti Lukon voitto-osumaa.

– HIFK:n aloittajaa Otto Paajasta oli varoitettu kertaalleen. Sen jälkeen Mattila vei oman pään aloituksen satanolla. Tarmo Reunaselta korkea roikkusyöttö eteenpäin, ja HIFK pelaaja pudotti kiekontavoittelussa polvilleen – ei olisi kannattanut. Josh Kestner tuli tuhatta ja sataa, vei kiekon ja syötti Mattilan maalintekoon.

Lähellä oli, etteikö Lukon jääkiekkokausi 2022–23 olisi päättynyt peräti kahdeksaan perättäiseen tappiopeliin.

Raumalaisten edellinen voitto oli 25. päivä helmikuuta – liki kuukauden takaa – otettu SaiPa-voitto, jolloin liigajumbo kaatui kotipelissä 1–0. Runkosarjan loppuun Lukko kärsi neljä peräkkäistä tappiota ja sen jälkeen koki vielä päälle kolme tappiota putkeen HIFK:lle. Nordiksen perjantaisaunassa Lukko päätti karmean tappiokierteensä.

Tasoitusmaali herätti Lukon taisteluun

HIFK:n Jesse Seppälä lähti kuin hauki rannasta läpiajoon norjalaispuolustaja Christian Kåsastulin nokkelasta pystyvippauksesta. Artem Zagidulin torjui ensin tilanteen, mutta Lukko-vahti potki kiekon ihmeellisesti jälkitilanteesta omaan pömpeliin ajassa 15.55. Zagidulin oli tehnyt jo aiemmin muutaman ”oman maalin” tässä sarjassa.

Perjantaina HIFK ei esittänyt puolivälierissä mitään ihmeitä, mutta kaukana ei silti ollut, etteivätkö helsinkiläiset olisi siirtyneet kahden maalin johtoon, kun joukkueella oli ottelusta siinä vaiheessa oma etsikkoaika. HIFK:n Leevi Teissala kilautti 1–0-tilanteessa kiekon tolppaan.

Lukko tasoitti toisessa erässä pelin 1-1:een, kun Roope Taposen torjuma kiekko tippui Gabriel Fontainelle, joka ei erehtynyt tyhjän maalin edessä ajassa 32.47. Vieraat saivat tästä lisätarmoa ja pitivät sen jälkeen ajoittain HIFK:ta melkoisessa pinteessä.

HIFK-vahti Roope Taponen joutui huipputorjuntoihin 4. puolivälierissä, kun Lukko painoi vahvasti päälle.

HIFK-vahti Roope Taponen joutui huipputorjuntoihin 4. puolivälierissä, kun Lukko painoi vahvasti päälle. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Raumalaisia ei voinut soimata yrityksen puutteesta, mutta joukkue sortui hyvistä tilanteista huolimatta perisyntiinsä, heikkoon viimeistelyyn. Antti Saarela ei onnistunut läpiajosta, eikä puolustaja Tomas Pavelka saanut huippupaikasta kiekkoa ohi Taposen. Jatkoerässä Lukon ratkaisuavaimet hukkasi Anrei Hakulinen, joka pääsi karkumatkalle, muttei onnistunut lurittamaan kiekkoa HIFK-maalivahdin jalkojen välistä.

Lukko-sentterit esillä vihdoin tilastoissa

– HIFK:lla oli maalin johtoasemassa paikat lisämaaleihin, mutta joukkue ei käyttänyt paikkojaan. Toki pitää huomioida, että Zagidulin oli mies paikallaan siinä vaiheessa, asiantuntija Lehkonen kehui Lukko-vahtia.

Lehkonen korosti jo ottelun alla, että HIFK oli vienut sarjassa Lukon senttereitä totaalisesti.

– Heidän, siis Lukko-sentterien pitää katsoa peiliin. Puhutaan Julius Mattilasta, Otto Sompista, Gabriel Fontainesta ja Harri Kainulaisesta. Valmentaja Virtasen on löydettävä ne (pelkäävät) pelaajat ja pumpattava heille uskoa jo ennen ottelua, huomatti Lehkonen ennen perjantain koitosta.

Lukon keskushyökkääjät syttyivät Nordiksen kirkkaissa valoissa ja Fontaine sekä Mattila avasivat pudotuspelien maalihanansa selkä seinää vasten tilanteessa.

– Lukko oli joukkueista parempi tasoituksen jälkeen ja sai onnistumisista tärkeää itseluottamusta. Sarja on elossa, ja Lukko pääsee kotipeliin heti huomenna. Jos raumalaiset hoitavat senkin, niin paineet alkavat kasaantua sitten HIFK:n suuntaan. Ei IFK tässä helpolla enää pääse, tähdensi Ismo Lehkonen.

HIFK – Lukko je 1-2 (1-0,0-1,0-0)

15.55 1-0 Seppälä (Kåsastul) sr
32.47 1-1 Fontaine (Kestner,Reunanen)
70.24 1-2 Mattila (Kestner,Reunanen) ja

Maalivahdit Yleisöä: 8200
Taponen 7+ 7+ 8+ 1 = 23
Zagidulin 3+ 6+ 8+ 1 = 18

Puolivälierävoitot HIFK:lle 3–1Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *