• 24 maaliskuun, 2023

Revontulien ihailijoille on luvassa lisää herkkua, kun aurinko lähestyy aktiivisuuden huippua


Myös radioharrastajille on luvassa kulta-aika, kun yhteyksiä saa helpommin maailman ääriin.

Revontulet yötaivaalla Hyvinkäällä 23.-24.3.2023 välisenä yönä.

Revontulet kuvattuna Hyvinkäällä 23.-24.3.2023 välisenä yönä. Kuva: Timo Lepomäki / Yle

Torstain ja perjantain välisenä yönä nähtiin taas revontulia myös eteläisessä Suomessa. Yötaivaan värikkäästä näytelmästä on saatu nauttia useasti tänä talvena.

Revontulien lisääntymiseen vaikuttaa osaltaan se, että olemme lähestymässä auringon aktiivisuuden huippua, niin sanottua auringonpilkkumaksimia.

Maksimi toistuu noin yhdentoista vuoden välein. Uuden huipun arvioidaan olevan käsillä jo runsaan vuoden kuluttua, talvella 2024–2025.

Maksimin aikana auringon pinnalla voi olla havaittavissa jopa parikymmentä suurta pilkkua, jotka ovat auringon oman magneettikentän voimakkaita keskittymiä. Niiden elinikä vaihtelee muutamasta päivästä useampaan kuukauteen. Pilkut ovat läpimitaltaan usein kymmeniä kertoja maapallon kokoisia.

Pilkkuminimin aikana voi kulua puolestaan viikkoja ilman yhtäkään pilkkua.

Tutkijoiden lisäksi auringon aktiivisuus kiinnostaa myös radioharrastajia, sillä lisääntyvillä auringonpilkuilla on voimakas vaikutus radioyhteyksiin.

–Maksimi on radioamatööreille kulta-aikaa, radioyhteydet lyhyillä aalloilla ovat silloin hyvin helposti saatavissa ympäri maapalloa, kuvailee Lahden radioamatöörikerhon puheenjohtaja Jari Jussila.

Pilkut lisäävät myös magneettisia häiriötiloja

Vaikka auringon aktiivisuutta tutkitaan innokkaasti, paljon on edelleen hämärän peitossa.

Esimerkiksi yhdentoista vuoden jaksot eivät ole mikään standardi, vaan syklit saattavat olla kestoltaan 9–13 vuotta.

Auringon aktiivisuus nousee nopeammin ja saavuttaa maksiminsa 3–5 vuodessa ja palaa hitaammin jälleen minimiin 6–8 vuodessa.

Tiedemiehet ympäri maailmaa olivat jo päässeet konsensukseen, jonka mukaan seuraava auringonpilkkumaksimi olisi heinäkuussa 2025, mutta viimeisen vuoden havainnot ounastelevat huipun tulevan jo puoli vuotta aiemmin.

Jari Jussila istuu pöydän ääressä. Taustalla radiolaitteita ja kaksi tietokoneen näyttöä.

Suomen suurimman radioamatöörikerhon puheenjohtaja Jari Jussila kertoo, että torstaiaamuna radioyhteydet lyhytaalloilla olivat lähes mahdottomia auringon aiheuttamien häiriöiden vuoksi.

Kun aurinko on aktiivisempi, niin myös magneettimyrskyjen määrä kasvaa, mikä voi näkyä niin revontulina kuin esimerkiksi häiriöinä radioaalloilla.

–Tällainen magneettinen myrsky tuhoaa hetkeksi radiokuuluvuuden lyhyillä aallonpituuksilla. Esimerkiksi tänä aamuna lyhytaaltotaajudet olivat käytännössä kuolleita, kertoo Jussila.

Radioharrastajien suurtapahtuma PäijätHami järjestetään Vierumäellä 12.–16. heinäkuuta 2023.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *