• 24 maaliskuun, 2023

Ilves hiljensi porilaisyleisön – KalPan nelosketjun laiturit lensivät suihkuun, Ismo Lehkonen muistutti ”hallitun kiihkon” merkityksestä

KalPan ja Pelicansin puolivälieräsarja jatkuu lauantaina kello 17. Myös Lukon ja HIFK:n sarja jatkuu lauantaina, ellei HIFK ota perjantai-iltana ratkaisevaa voittoa. Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa kaikkia playoff-otteluita.

Maanantaina Ässät iski Ilvestä vastaan jokaisessa erässä ensimmäisen maalin ja tasoitti ottelusarjan lukemiin 1–1 voittamalla matsin 5–2.

Nyt perjantaina Ilves oli heti alussa terävänä. Alkuminuuttien myllytyksen päätteeksi Joona Ikonen tarjoili Balázs Sebokille, ja unkarilainen napautti kiekon rystyllä yläkulmaan ajassa 3.27.

Ässät tasoitti heti. 18-vuotias Lenni Hämeenaho sai loppuunmyydyn Isomäen areenan syttymään ajassa 3.52 uransa ensimmäisellä pudotuspelimaalilla. Hämeenaho kiskaisi terävän rannelaukauksen aloituspisteen kohdilta takayläkulmaan.

Ottelun puolivälissä, ajassa 29.58 kokenut Jarno Koskiranta, 36, oli unohtunut vapaaksi maalin eteen. Santeri Virtanen kääsi maalin takaa namupassin ja kesken kauden SaiPasta Ilvekseen siirtynyt Koskiranta nosti kiekon läheltä ylös.

Kolmannessa erässä Ilveksen kapteeni Eemeli Suomi iski ajassa 52.56 tupsukorvat ratkaisevan tuntuisesti 3–1-johtoon.

Lopussa Ässät haki kavennusta ilman veskaria, ja Koskiranta kiskaisi tyhjään maaliin illan toisen osumansa. Loppulukemat Ilvekselle 4–1. Ilves siirtyi ottelusarjassa johtoon voitoin 3–1. Välieräpaikka on katkolla Tampereella sunnuntaina kello 17 alkavassa ottelussa.

Ässien ja Ilveksen toinen erä päättyi mylläkkään Rubin Niklas maalilla.

Toinen erä päättyi melkoiseen ruuhkaan Ässien maalivahdin Niklas Rubinin edessä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press
Jarno Koskiranta.

Jarno Koskiranta (numero 40) oli illan kahden maalin mies. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Ilves onnistui maalinteossa sekä toisessa että kolmannessa erässä kesken Ässien hyvän jakson.

– Hieno voitto. Hyvä ryöstö meille. Toisen erän alku oli heikompi, mutta maalin jälkeen saimme pelin taas kasaan. Kaiken kaikkiaan hyvä peli meiltä, Koskiranta sanoi Yle Puheen Jääkiekkokierrokselle.

Koskiranta pelasi nelosketjussa laidoillaan 23-vuotiaat Virtanen ja Eetu Päkkilä.

– Hyvin meillä on mennyt tässä aiemminkin. Siinä on aikamoisia polkukoneita vierellä. Itse tulen sitten vähän perässä ja katselen, mihin kaverit laittavat kiekkoja.

18-vuotias Ässä-maalintekijä Hämeenaho nosti esille kamppailuvaateen.

– Kaikki merkkaa. Jos vähän jäät jälkeen, se on äkkiä paikka vastustajalle.

Ilves on vienyt kotipelinsä 5–1 ja 4–1, mutta Porissa Ässät on ollut paremmin mukana. Hämeenaho myönsi, että kotipelit ovat tuntuneetkin erilaiselle.

– Täällä on vähän vauhdikkaampaa, eikä ihan niin systemaattista pelaamista. Pitää saada enemmän tätä peliä tuonne Tampereelle myös.

Pelicans hallitsi kiihkonsa

Aleksi Klemetti.

Aleksi Klemetti lensi suihkuun ensin. Arkistokuva. Kuva: All Over Press

Lahdessa lähdettiin otteluun sarjan ollessa tasan 2–2. Kuohuttava tilanne nähtiin ensimmäisen erän puolivälissä, kun KalPan Aleksi Klemetti lensi suihkuun poikittaisesta mailasta.

Pelicansin Aatu Jämsen ja Klemetti ottivat yhteen vaihtoaitioiden edessä. Kaksikko jakoi poikittaisia mailoja toisilleen vuorotellen, mutta sitten Klemetin maila nousi Jämsenin kasvoihin. Tuomaristo vetäytyi tutkimaan tilannetta videolla, ja tutkiskelun tulos oli 5+20 minuutin rangaistus.

Ulosajotilanteen jälkeen Pelicans Lars Bryggman avasi maalihanat, sitten KalPan Matyas Kestner tasoitti. Maalit syntyivät tasavajaalla, koska myös Jämsen istui kahden minuutin rangaistusta.

Ensimmäisessä erässä nähtiin vielä kolmas osuma, kun Bryggman osui uudelleen, nyt ylivoimalla, ja vei ajassa 14.58 kotijoukkueen johtoon.

Myös toisen erän puolivälin jälkeen lensi kuopiolainen suihkun puolelle. Andreas Okany passitettiin ulos laitataklauksesta, kun hän niittasi kulmauksessa selästä Pelicans-kapteeni Miika Roinetta. Näin ollen molemmat KalPan nelosketjun laiturit olivat saaneet ulosajon.

Andreas Okany.

Andreas Okany sai suihkukomennuksen toisessa erässä. Arkistokuva. Kuva: All Over Press

Pelicans onnistui viiden minuutin ylivoimalla. Lukas Jasek harhautti maalivahti Robin Rahmin jäihin ja siirsi kiekon verkkoon, 3–1. KalPan ykkösvahti Juha Jatkola loukkaantui maanantaina, eikä ole ollut sen jälkeen kokoonpanossa.

Yle Puheella asiantuntija puhui playoff-kiekon ”hallitusta kiihkosta”. KalPalla kiihko tuli esiin väärällä tavalla.

– Pelicans tiedostaa sen, antaa toisen kiihkoilla ja hölmöillä, ja pelaa itse kurinalaisesti, Lehkonen sanoi toisen erän jälkeen.

Kolmas erä oli maaliton. Pelicans siirtyi edelle voitoin 3–2. Sarja on katkolla lauantaina Kuopiossa.

KalPan ja Pelicansin puolivälieräsarja jatkuu lauantaina kello 17. Myös Lukon ja HIFK:n sarja jatkuu lauantaina, ellei HIFK ota perjantai-iltana ratkaisevaa voittoa. Ilves ja Ässät kohtaavat seuraavaksi Tampereella sunnuntaina. Yle Puheen Jääkiekkokierros seuraa kaikkia playoff-otteluita.