• 26 kesäkuun, 2023

Suomen cheerjoukkueet rohmusivat viime vuonna palkintopöydän puhtaaksi – nyt EM-kisoista on vain yksi tavoite


Suomen cheerleadingjoukkueet toivat vuosi sitten neljä EM-kultaa ja yhteensä kahdeksan mitalia. Tuleviin kisoihin lähdetään myös kovin tavoittein.

HAC Elite kuvassa.

HAC Elite on hallitseva Euroopan-mestari ja ollut vuosia maanosan ykkösryhmä. Kuva: Tero Wester / Cheerleadingliitto

Suomen cheerleadingjoukkueilla on tulevan viikonlopun EM-kilpailuissa vain yksi tavoite: kulta. Näin antoivat ymmärtää kaikkien kolmen kilpailumuodon – naisten cheer, sekacheer ja cheertanssi – suomalaisedustajat Cheerleadingliiton lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Kun mukana ovat myös 15–18-vuotiaat juniorit, Italian Veronassa kilpaillaan yhteensä kuudessa sarjassa. Yksi maa saa tuoda kaksi seurajoukkuetta, ja viime vuonna suomalaiset kahmivat peräti neljä Euroopan-mestaruutta ja yhteensä kahdeksan mitalia.

Helsinkiläisen Funky Teamin naisten joukkue Wild Flyers ei päässyt nauttimaan mitalisateesta, mutta sai lunastettua paikan tämän vuoden EM-kisoihin. Joukkue onnistui kesäkuun SM-kisoissa kukistamaan puolen pisteen erolla HAC Eliten, joka on hallitseva Euroopan-mestari ja ollut vuosia maanosan ykkösryhmä.

– SM-kulta antaa ison itsevarmuuden, että pystymme meidänlaisella ohjelmalla pitämään hauskaa lavalla ja tekemään hyvä suoritus, Wild Flyersin valmentaja Sofia Marttila pohti.

HAC:n edustajat kertoivat, että he tekevät temppuja, joita ei ole koskaan seurajoukkuetasolla nähty. Marttilan ryhmä on keskittynyt enemmän toteuttamiseen.

– Itsevarmuuden pitää näkyä myös ohjelman aikana yleisölle. Etenemme sellaisella asenteella, että harjoittelemme kuten kisaamme ja kisaamme kuten harjoittelemme.

 Funky Team Wild Flyersin valmentaja Sofia Marttila (vas.) ja Milla Keränen Suomen Cheerleadingliiton järjestämässä cheerleadingin EM-kilpailuja koskevassa lehdistötilaisuudessa Helsingissä.

Funky Team Wild Flyersin valmentaja Sofia Marttila (vas.) ja Milla Keränen kertoivat tavoitteistaan lehdistötilaisuudessa. Kuva: Eeva-Maria Brotherus / Lehtikuva

Viimeinen ohjelma

Vaikka cheerleading on suhteellisen uusi ja nouseva laji, joidenkuiden ura on ehtinyt loppusuoralle.

Milla Keränen, 27, on edustanut Suomea ja seurajoukkuettaan Funky Teamia arvokisoissa vuodesta 2012 lähtien, mutta Italian EM-kisat jäävät viimeisiksi.

– Osittain koen, että ikä painaa päälle. Olen aika vanhasta päässä tässä lajissa. Toisaalta tuntuu, että olen saanut ja antanut todella paljon, mistä tulee kaikkiaan valmis olo, hän analysoi.

Keränen puhui haastattelussa huippu-urheilu-uran päättymisestä. Hän on kuitenkin ehtinyt tiukan harjoitusohjelman ohessa opiskella kolme vuotta fysioterapiaa ammattikorkeakoulussa.

– Elämä painottuu cheerleadingin ympärille. Olen pysynyt opinnoissa aikataulussa, ja ehkä urheilu onkin opettanut juuri priorisoimaan.

Suomessa parhaat cheerjoukkueet tulevat pääkaupunkiseudulta ja vielä tarkemmin Helsingistä. Uudenmaan ulkopuolelta Suomen EM-ryhmitykseen tulevat aikuisten cheertanssijoukkueet Dream Team Dancers Tampereelta sekä Northern Lights Cheerleading Ladies Dance Team Oulusta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *