• 8 kesäkuun, 2023

Kommentti: Makwan Amirkhanin potkujen takaa paljastuu karu näkymä


Oktagonissa nähdään tuskin heti uusia suomalaisia. Ei olisi mikään ihme, jos seuraava suomalainen UFC-sopimuksen saaja olisi Makwan Amirkhani itse, kirjoittaa Vinski Virtanen.

Makwan Amirkhani voitti ottelun Englannin Mike Grundya vastaan.

Makwan Amirkhanin ottelut UFC:ssä ovat ohi – toistaiseksi. Kuva: Getty Images

Tuntui vääjäämättömältä, että Suomen kaikkien aikojen parhaan vapaaottelijan UFC-ura veteli viimeisiään, kun seurasi Makwan Amirkhanin ottelua Jack Shorea vastaan Lontoon O2-areenassa maaliskuussa.

Kuudesta viime ottelusta viisi on päättynyt tappioon. Edellisessä käynnissä Lontoossa viime vuoden heinäkuussa Amirkhani jäi jyrän alle, kun Jonathan Pearce oli vahvempi.

Pearce-ottelun yhteydessä tapasin pohjoismaiselle kamppailusivustolle kirjoittavan toimittajan, joka oli kiinnostunut kuulemaan Amirkhanin suosiosta ja vapaaottelun tilasta Suomessa. Suomi oli muutenkin pinnalla, kun Nato-prosessi oli käynnissä.

Suomi oli saamassa viimeiset ratifiointinsa maaliin samaan aikaan, kun Amirkhani otteli Shorea vastaan. Tapasin jälleen saman toimittajan, joka tiedusteli, olisiko Suomessa Amirkhanin lisäksi potentiaalisia UFC-nimiä. Sanoin, että ei tällä hetkellä mielestäni ole. Vaditaan lisää näyttöjä ja voittoja.

Törmäsimme metrossa Jubilee-linjalla, joka vei O2-areenalta poispäin. Olin hyppäämässä pysäkkiä aiemmin vaihtaakseni Centralin reitille, jolloin hyvästelimme. “Ensi kertaan, kun tulet taas raportoimaan Amirkhanista”, huikkasi tuttavuuteni. Siinä hetkessä havahduin vastaamaan, että eihän sellaista kertaa ehkä tule.

Amirkhani on suomalaisen vapaaottelun merkittävin yksittäinen hahmo, joka nosti lajin suosiota ja sai isot mediat uutisoimaan UFC:n tapahtumista. “Mr. Finland” -lempinimen saanut ottelija on raivannut tietä itselleen ja samalla pitänyt Suomen lippua esillä 14 kertaa lajin suurimmassa organisaatiossa.

Makwan Amirkhani i ringen 2016.

Amirkhani on ottanut UFC-urallaan näyttäviäkin voittoja. Kuva: Paul Jacobs/WENN.com

On kylmää realismia, että seitsemän voittoa ja seitsemän tappiota kokeneen Amirkhanin lähtöpassien jälkeen on vaikea nähdä, että oktagonissa olisi ihan heti uusia suomalaisia.

Ei olisi mikään ihme, jos seuraava suomalainen UFC-sopimuksen saaja olisikin Makwan Amirkhani itse.

Lasvegasilaisen organisaation historiassa ei ole mitenkään tavatonta, että jo potkut saaneet ottelijat pääsisivät vielä myöhemmin uudestaan UFC:hen.

Amirkhani kirjoitti potku-uutisen tultua julki Instagramiinsa lyhyen tekstin: “I’m not going to stop” (”En aio pysähtyä”). Ura jatkunee jossain toisessa vapaaottelupromootiossa. Amirkhanin tasoiselle painijalle löytyy kyllä ottajia.

Makwan Amirkhani mot Mike Wilkinson 2016.

Amirkhanin vahvuus on painissa. Kuva: Paul Jacobs/wenn.com/All Over Press

Turkulainen täyttää marraskuussa 35 vuotta. Hän on otellut viime aikoina noin kaksi kertaa vuodessa, mikä on varsin normaali sykli rankassa lajissa.

Amirkhani on napannut UFC-urallaan kolme bonusta näyttävistä kuristuksistaan ja ollut ottelujärjestäjien suosiossa siinä määrin, että hän on saanut otella Edson Barbozan kaltaisia isoja nimiä vastaan. Suhteet UFC:n johtoon lienevät kunnossa siitä huolimatta, ettei sopimusta nyt uusittu.

Suomalainen on ollut vakionimi etenkin Euroopassa järjestettävissä UFC-illoissa. Ei ole mitenkään mahdoton ajatus, että UFC kysyisi Amirkhania ottelemaan vaikkapa Tukholmaan, jos Amirkhani ottaisi seuraavan parin vuoden sisään voittoja muissa organisaatioissa.

“Mr. Finland” tunnetaan Suomen ulkopuolella, ja taso kyllä riittäisi Shorea ja Pearcea hieman heikompia UFC-ottelijoita vastaan. Edes 36 tai 37 ei olisi vielä paluun kannalta mahdoton ikä.

Potkut eivät tarkoita sitä, etteikö Makwan Amirkhani olisi edelleen Suomen paras vapaaottelija.

Katso Sportliv-minidokumentti Amirkhanista:

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan 7.6. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *