• 8 kesäkuun, 2023

Analyysi: Kokoomus ja perussuomalaiset viettävät edelleen kuherruskuukautta äänestäjien kanssa


Kokoomusjohtaja Petteri Orpon kaavailema julkisia menoja leikkaava oikeistohallitus ei ole pelästyttänyt äänestäjiä, arvioi Ylen politiikan toimittaja Pekka Kinnunen.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok.), Sari Essayah (kd.), Riikka Purra (ps.) ja Anna-Maja Henriksson (r.) pitivät tiedotustilaisuuden Säätytalon pihalla.

Kokoomus ja perussuomalaiset etsivät yhteistä hallitustietä kannatusmittauksen myötätuulessa. Kuvassa puoluejohtajat Petteri Orpo (kok. ja Riikka Purra (ps.). Kuva: Silja Viitala / Yle

Kokoomuksen, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien nelikko on etsinyt yhteistä hallitustietä jo yli kuukauden ajan.

Hallitusneuvotteluista ennakoitiin vaikeita, ja suurimmat tuskat ovat näkyneet RKP:n puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin kasvoilla.

RKP ja perussuomalaiset ovat mahdollisen ja nyt jo todennäköisen oikeistohallituksen ääripäät.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra on ehtinyt jo varoittaa omia äänestäjiään siitä, että hallitusyhteistyössä jokainen puolue joutuu tekemään kompromisseja.

Kahden raskaan eduskuntavaalitappion jälkeen oppositioon marssinut keskusta odottaa tilaisuuttaan haastaa perussuomalaisten ministereitä hallituksen politiikasta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tiesi hallituspohjan valitessaan, että myös kokoomuksen ja perussuomalaisten näkemyksissä riittää soviteltavaa.

Oikeistohallituksella on äänestäjien tuki

Kokoomus ja perussuomalaiset olivat kevään eduskuntavaalien suurimmat voittajat.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemän puolueiden kannatusmittauksen mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten kannatus on hallitusneuvottelujen aikana edelleen noussut.

Äänestäjät eivät ole säikähtäneet hallituksen muodostaja Petteri Orpon tiukkaa linjausta, että hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet on valittu sen perusteella, että ne ovat sitoutuneet julkisen talouden sopeuttamiseen kuudella miljardilla eurolla.

Hallitusneuvotteluissa kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja KD etsivät nyt sopua siitä, mitä sopeutustoimia hallitusohjelmaan kirjataan.

Perussuomalaisten keinulauta työmarkkinoilla

Äänestäjien tuomio voi muuttua, jos julkisten menojen leikkaukset tai uudet työllistämistoimet koetaan epäoikeudenmukaisiksi.

Riikka Purran perussuomalaisilla on ehkä vielä muistissa, miten Timo Soinin perussuomalaisille kävi, kun Juha Sipilän (kesk.) hallituksen työvoimakustannusten alentamista tavoitellut yhteiskuntasopimus törmäsi ammattiyhdistysliikkeen seinään syksyllä 2015: PS:n kannatus lähes puolittui.

Hallitusneuvottelujen työmarkkinalinjauksissa punnitaan, millainen työväenpuolue perussuomalaiset on.

Tuleva oppositio etsii uusia kasvoja

Hallitusneuvottelujen ulkopuolelle jääneille puolueille viime viikot ovat olleet voimien kerämisen aikaan.

Vihreistä ja vasemmistoliitosta SDP:n suuntaan liikkuneet taktiset äänestäjät eivät näytä ainakaan vielä palanneen takaisin.

Vihreiden puoluekokous valitsee lauantaina 10. kesäkuuta puolueelle uuden puheenjohtajan. Saara Hyrkkö tai Sofia Virta saa käsiinsä kriisipuolueen, jolle eduskuntavaalien murskatappio tuli täydellisenä shokkina.

Orpon hallituksen perussuomalaisia myötäilevä ilmasto- ja energiapolitiikka saattaa tarjota vihreille uuden nousun mahdollisuden.

Sosiaalidemokraatit ovat aloittaneet oman puheenjohtajakisansa, jossa ovat vastakkain kokeneet Antti Lindtman ja Krista Kiuru.

SDP:n oppositiopolitiikan näkökulmasta merkittävää on, millaisiksi hallituksen ja palkansaajajärjestöjen väliset suhteet muotoutuvat.

Ilmassa on vaaran merkkejä.

Voit keskustella tästä artikkelista 9.6.2023 kello 23 saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *