- 16 maaliskuun, 2023
Suomalaisten yleisurheilijoiden sopimuksessa oli ”raskauspykälä” – urheilijan tuki olisi loppunut äitiysloman aikana
Hämeenlinnan lentopallokerhon pelaajasopimuksen ”raskauspykälän” esiin tuleminen on ravistellut suomalaista urheilua ja herättänyt hämmennystä.
Ronja Heikkiniemi kertoi Ylelle keskiviikkona julkaistussa jutussa, että hänelle tarjottiin Hämeenlinnassa sopimusta, jonka mukaan seuran talousvelvoitteet pelaajaa kohtaan raukeavat, jos pelaaja tulee kesken sopimuskauden raskaaksi.
Eräs Suomen yleisurheilun kärkiurheilija viestitti tämän jälkeen Yle Urheilulle, että vielä pari vuotta sitten Urheiluliiton valmennustukisopimuksessa luki: ”äitiysloman aikana tai vakavan loukkaantumisen sattuessa tuki allakoidaan uudelleen”.
Urheiluliiton toimitusjohtaja Harri Aalto korosti Yle Urheilulle, että kyseessä on valmennustukisopimus, ei työsopimus, ja sopimuksessa peilataan valmennukseen liittyviä kuluja. Esimerkiksi vakavan loukkaantumisen sattuessa tilannetta tarkastellaan uudelleen ja katsotaan, onko urheilijalla mahdollisuutta valmentautua tavoitteeseen sillä tavalla kuin valmennussopimusta allekirjoittaessa on sovittu.
Aalto ei tiedä, miksi äitiysloma on aikoinaan kirjattu sopimukseen, eikä sitä, miksi se on otettu pois.
– Näitä sopimuksia viilataan aina vuositasolla, Aalto sanoi.
– Meillä on klausuuli, että nämä valmennustukipalvelut voidaan keskeyttää määräajaksi jostain erityisestä syystä. Jos urheilijan valmentautuminen esimerkiksi ei ole ollut säännöllistä, tavoitteellista tai urheilija ei noudata sopimukseen liittyviä ehtoja.
Aalto myöntää, että aikaisempina vuosina valmennustukisopimuksissa on ollut kaikennäköisiä pykäliä. Hän pitää hyvänä asiana, että sopimusta on muutettu tähän päivään sopivammaksi eikä ”raskauspykälää” ole enää paperilla.
– Mielestäni on erittäin hyvä asia, ettei sellaista pykälää ole eikä yksilöidä sitä sen enempää. Siellä on tämä ”erityinen syy”, ja mitä sitten matkan aikana tapahtuukin, sitä pohditaan, mietitään ja rakennetaan yhdessä, Aalto sanoi.
Salibandyliitto selvitti heti oman sopimustilanteen
Salibandyliiton puheenjohtaja ja 11 vuotta salibandyliigaa pelannut Kaarina Vuori oli järkyttynyt kuullessaan Lentopallokerhon raskausehdosta. Salibandyliitto päätti selvittää heti esiin tulleen tapauksen jälkeen, ettei lajissa ole vastaavia tapauksia.
– Selvitimme sekä seuroilta että liigakapteenien kautta, jotta saimme ihan varmasti oikeaa tietoa, niin tällaista ei ole ainakaan liigatasolla enkä usko, että alemmissakaan sarjoissa, Vuori kertoi.
Vuoren mukaan salibandyssa näkökulma on erilainen, koska lajissa ei liiku paljoa rahaa, varsinkaan naisten puolella. Sopimukset ovat olleet hänen mukaansa enemmänkin pelaajille reiluja.
– Yksikin pelaaja kommentoi, että tilanne on ollut päinvastoin. Sopimuksessa on ollut, että pelaajan velvoitteet seuraa kohtaan loppuvat, jos tulee raskaaksi.
Vuoren mukaan salibandypelaajat kokivat nyt ”raskauspykälän” yksityisyyttä loukkaavaksi. Hänen mukaansa on kuitenkin tärkeää, että tällaiset epäkohdat tulevat tietoisuuteen. Näin pelaajat ymmärtävät, mikä on hyväksyttävää ja mihin he voivat sanoa ei.
Salibandyliitolla ei ole tällä hetkellä sopimuspohjaa tai ohjeita sopimusten tekemiseen, mutta asiasta on keskusteltu. Sen sijaan Salibandyliiton vastuullisuusohjelmasta löytyy urheilijan tukeminen -kohta (siirryt toiseen palveluun).
– Siihen on kirjattu toimenpide ”teetetään selvitys kuinka tukea äitiyttä ja vanhemmuutta huippu-urheilu-uran aikana”. Se kuvaa meidän tahtotilaamme ja periaatettamme, Vuori sanoi.
”Ei olisi tullut mieleenkään”
Suomen Palloliitossa ja Koripalloliitossa ei ole tullut vastaan tapauksia, jossa urheilijoille olisi tarjottu samankaltaisia sopimuksia kuin Ronja Heikkiniemelle.
Palloliitossa on pelaajasopimuksissa vakiopohja, joita käytetään miesten puolella Kakkoseen ja naisissa Ykköseen asti. Palloliitto käy jokaisen pelaajasopimuksen läpi siinä vaiheessa, kun pelaaja rekisteröidään.
– Jos jostain syystä sellainen sopimukseen tulisi liittoon, niin sehän on sääntöjen vastainen, eikä sitä voi noudattaa. Jo senkin takia, että suomalainen työlainsäädäntö ei sitä mahdollista, Palloliiton kilpailutoiminnan johtaja ja liiton lakimies Pekka Soini sanoi.
Kansainvälinen jalkapalloliitto (Fifa) teki viime vuoden aikana naispelaajien raskaudenajan suojaa koskevan sääntökokonaisuuden. Suomessa noudatetaan Fifan raskaudenaikaista suojaa koskevaa säännöstöä niissä kohdin, joissa Suomen lainsäädäntö ei anna parempaa suojaa.
– Aika suurelta osin meidän kotimainen lainsäädäntömme antaa paremman suojan kuin Fifan säännöstö.
Koripalloliitossa on ollut käytössä lain mukainen yleissopimus, mutta se on päivitetty viimeksi vuonna 2017. Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholmin mukaan sitä on tarkoitus ajanmukaistaa.
– Se on niin sanottu ammattilaissopimus ja moni on kokenut, että se on liian tiukka monilta osin. Olemme siksi tekemässä amatöörisopimuspohjaa.
Westerholmin mielestä Hämeenlinnan lentopallokerhon ”raskauspykälä” tuntuu uskomattomalta, sillä Suomen laki on tässä suhteessa yksiselitteinen. Koripalloliitossa sopimuksiin edellytetään sisällettävän liite, jossa on mukana tiettyjä eettisiä asioita.
– Siinä ei kuitenkaan ole otettu kantaa tämän tyyppisiin asioihin, koska suoraan sanoen ei ole tullut mieleenkään, että joku voisi tällaisia laittaa sopimukseen, Westerholm sanoi.