• 26 maaliskuun, 2023

Putin sopinut Venäjän taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjälle


Putinin mukaan ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle ei loukkaa ydinsulkusopimuksia. Taktisten ydinaseiden käyttäminen ei välttämättä tarkoita, että siviiliväestö kärsisi.

Vladimir Putin ja Aljaksandr Lukasenka kättelivät Pietarissa kesäkuussa 2022.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kätteli Valko-Venäjän presidenttiä Aljaksandr Lukašenkaa Konstantinovskin palatsissa Pietarissa kesäkuussa 2022. Kuva: Mikhail Metzel / EPA

Venäjä on tehnyt sopimuksen naapurivaltio Valko-Venäjän kanssa taktisten ydinaseiden sijoittamisesta Valko-Venäjän alueelle, Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto Tass kertoo presidentti Vladimir Putinin sanoneen lauantaina.

Putinin mukaan asiasta on sovittu Valko-Venäjää johtavan Aljaksandr Lukašenkan kanssa.

Putin kertoi asiasta Rossija 24 -tv-kanavan haastattelussa.

– Tässä ei ole mitään ihmeellistä. Yhdysvallat on tehnyt samaa vuosikymmeniä. He ovat pitkään sijoittaneet ydinaseitaan liittolaistensa maaperälle, Putin sanoi haastattelussa.

Putin väitti haastattelussa, ettei ydinaseiden sijoittaminen Valko-Venäjälle rikkoisi kansainvälisiä ydinsulkusopimuksia.

Taktiset ydinaseet ovat yleensä strategisia ydinaseita pienempiä ja niitä käytetään taktisiin tarkoituksiin lähialueilla, lähinnä taistelukentällä.

Taktisten ydinaseiden käyttäminen ei välttämättä tarkoita, että siviiliväestö kärsisi tai että jokin kaupunki tuhottaisiin.

Ydinaseiden hallinnasta vastaisi edelleen Venäjä

Venäläisen uutistoimisto Interfaxin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Putin sanoi haastattelussa, että kymmenen taktisia ydinaseita kuljettamaan pystyvää lentokonetta on jo sijoitettu Valko-Venäjälle. Valko-Venäjälle on kuljetettu myös Iskander-ohjuksia, jotka pystyvät kantamaan ydinaseita.

Putin sanoi myös taktisten ydinaseiden varastointitilojen olevan valmiita heinäkuun alkuun mennessä. Putinin mukaan ydinaseiden hallinnasta vastaisi edelleen Venäjä.

Valko-Venäjällä äänestettiin helmikuussa perustuslakimuutoksesta, joka sallisi muun muassa ydinaseiden varastoinnin maassa.

Putin ilmoitti helmikuussa Venäjän keskeyttävän osallistumisensa Yhdysvaltojen ja Venäjän väliseen Uusi Start -ydinasevalvontasopimukseen. Venäjä lakkautti sopimuksen mukaiset asetarkastukset jo elokuussa ja ilmoitti syyksi sen, että Yhdysvallat olisi estänyt venäläistarkastajien toimintaa.

Sopimus oli ollut ainoa voimassa oleva kahdenvälinen asesopimus Yhdysvaltojen ja Venäjän välillä.

Putin kertoi venäläiskanavan haastattelussa myös venäläisjoukkojen ottavan käyttöön köyhdytettyä uraania sisältäviä ammuksia, jos Ukraina saa käyttöönsä vastaavia ammuksia.

Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin kello 23:een saakka.

Lähteet: Reuters, AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *