• 21 maaliskuun, 2023

Suomalaiskaksikko iloitsi harvinaislaatuisesta onnistumisesta sprintissä – Jasmin Kähärä lupasi viihdettä loppuviikkoon: ”Hyvät pippalot pystyyn”Jasmin Kähärä, 22, saavutti Tallinnassa maastohiihdon vapaan hiihtotavan sprinttikisassa uransa parhaan maailmancupin sijoituksen. Kähärä oli kahdeksas.

Jo karsinnassa Kähärä oli hyvässä vauhdissa, 11:s. Erävaiheessa Kähärä sai vastaansa muun muassa maailmancupissa sprintticupin kolmossijaa pitäneen Ruotsin Johanna Hagströmin ja viidentenä olevan USA:n Julia Kernin.

Kähärä lähti pitämään erässä vauhtia jo heti ensimmäiseen nousuun. Kähärä selvitti Tallinnan kaupunkiradan erittäin sohjoisen radan laskut ja mutkat, kun taas Hagström, Kern ja Saksan Sofie Kehrl kompuroivat. Kähärä oli eränsä toinen Ranskan Lena Quintinin jälkeen.

Välierässä Kähärä joutui väistämään laskussa kaatunutta Norjan Ane Appelkvist Stensethiä ja jäi muusta poruksta. Hän kiristi kuitenkin erässä neljänneksi, mutta jäi parisen sekuntia finaalipaikasta aikavertailussa.

– Kyllä olen tyytyväinen. Välieräpaikkaa lähdin tavoittelemaan täältä. Vielä omalla vedolla siinä erässä ja pystyin noudattamaan taktiikkaani. Tuntuu hyvältä onnistua, Kähärä iloitsee Yle Urheilulle.

Välieräpaikka oli Kähärän uran toinen. Ensimmäinen kerta oli vapaan hiihtotavan sprintissä Dresdenissä joulukuussa.

– Näköjään nämä kaupunkisprintit sopivat minulle hyvin.

Jasmin Kähärä taisteli itsensä välieriin ja uransa parhaaseen maailmancupin sijoitukseen.

Onnistuminen antaa mukavat lähtökohdat maailmancupin päättävään Salpausselän viikonloppuun, jossa kisataan perjantaina parisprintti vapaalla hiihtotavalla ja lauantaina sprintti perinteisellä.

– Kiva päästä hiihtämään Lahdessa ja että kausi päättyy Salppurille. Laitetaan hyvät pippalot Lahden stadionilla pystyyn, Kähärä linjasi.

Jasmi Joensuulta kova onnistuminen sairastelun jälkeen

Iloisella tuulella oli myös Jasmi Joensuu, joka oli karsinnan nopein suomalainen, kuudes.

Ensimmäisessä erävaiheessa Joensuu oli suorastaan omaa luokkaansa. Tallinnan sprintissä kierrettiin rata kahdesti. Toisella kierroksella Joensuu iski kärkipaikalta nousuun ja jätti kaikki muut.

Välierissä Joensuu ei kuitenkaan jaksanut, vaan jäi viidenneksi. Joensuun välierässä hiihtivät viime aikoina sprinttejä hallinneet Jonna Sundling ja Kristine Stavås Skistad.

Joensuu oli kauden alussa Rukalla perinteisen sprintissä neljäs. Sen jälkeen välieräpaikat olivat jääneet haaveeksi. Joensuu oli peräti kolmesti 13:s eli ensimmäinen välieristä karsiutuja.

– Top10 kuitenkin. Ei näitä joka päivä tule. Hieno onnistuminen. Viime viikolla olin vielä vähän kipeä, eikä ollut tietoa, pääsenkö hiihtämään täällä. Toki finaalipaikka olisi ollut otettavissa.

Joensuu sairastui ennen Drammenin sprinttejä ja myös Falunin maailmancupviikonloppu jäi haaveeksi.

Jasmi Joensuu jätti muut ihmettelemään puolivälierävaiheessa.

Ylipäänsä kaksi suomalaista välierissä vapaan hiihtotavan sprinteissä on harvinaisuus. Tällä kaudella Krista Pärmäkoski oli Davosissa viides ja Kerttu Niskanen Tour de Skin etapilla Val Müstairissa 12:s.

Nyt Tallinassa Niskanen oli kolmas suomalaisnainen, joka selvitti karsinnan. Hän oli lopputuloksissa 22:s.

Myös miesten karsinnasta tiensä jatkoon selvitti kolme suomalaista. Niilo Moilanen oli karsinnassa 15:s, Lauri Vuorinen 26:s ja Verneri Poikonen 29:s.

Erävaiheessa Moilanen oli hyvin lähellä kauden ensimmäistä vapaan hiihtotavan välieräpaikkaansa. Hän hävisi loppukurotuksessa Ruotsin Marcus Gratelle ja oli eränsä kolmas.

Skistad päihitti Sundlingin jälleen – Kläbo jatkoi ylivoimaisena

Naisten finaalissa nähtiin huikea loppukiritaistelu ruotsalaisen Sundlingin ja norjalaisen Skistadin välillä. Skistad oli 0,13 sekuntia vahvempi ja nappasi kolmannen peräkkäisen sekä kauden neljännen voittonsa.

Sundling oli parhaassa vireessään juuri MM-kisojen aikaan ja vei sprintin maailmanmestaruuden. Sen jälkeen Skistad on kuitenkin noussut naisten sprinttivaltiaaksi. MM-kisoissa Skistad jäi viidenneksi.

Sprintticupia johtava Sveitsin Nadine Fähndrich oli Tallinnassa kolmas.

Kristine Stavås Skistad päihitti jälleen Jonna Sundlingin loppukirissä.

Miesten finaalissa Johannes Hösflot Kläbo iski toisella kierroksella ylämäkeen ja karkasi ylivoimaiseen voittoon. Kläbolle yhdeksäs sprinttivoitto tällä kaudella. Ranskan Lucas Chavanat toinen ja Norjan Even Northug kolmas. Ruotsin Edvin Anger kolmatta kertaa tällä kaudella neljäs.

Kläbo on sprintticupissa ylivoimainen, mutta naisten cupissa on vielä ainakin teoreettisesti jännitettävää Lahden lauantaihin, kun Fähndrichin johto Maja Dahlqvistiin on 22 pistettä.

Seuraavaksi Helsingin olympiastadionille – yleisölle viihdykettä

Monella hiihtäjällä on hyvin kiireinen viikko, sillä Helsingin olympiastadionilla kisataan keskiviikkona toista kertaa Stadion Sprint -tapahtumassa. Kärkimiehistä mukana ovat muun muassa Kläbo, Richard Jouve ja Federico Pellegrino sekä naisista Katharina Hennig, Mathilde Myhrvold sekä Ane Appelkvist Stenseth.

Stadionille suuntaavat myös Kähärä ja Joensuu.

– Tosi kiva. Viime vuonna olin nuorten MM-kisoissa stadionsprintin aikaan. Toivottavasti yleisö löytää hyvin paikalle. Täällä (Tallinassa) oli kyllä tänään aikamoinen meteli. Yleisölle varmasti viihdyttävä ilta tiedossa, Kähärä pohti.

– Viime vuonna olin jo mukana. Olen innoissani. Äiti on kerännyt ison joukon kannattajia, sukulaisia, sponsoreita ja ystäviä paikalle, Vantaan Hiihtoseuran Joensuu puolestaan kommentoi.

Myös miesten maailmancupin ykköstähti Kläbo on todennut, että maastohiihto kaipaa Stadion Sprintin tapaisia viihdetapahtumia ja uusia ideoita.

– Me työskentelemme urheilun lisäksi myös viihdealalla ja kilpailemme yleisön vapaa-ajasta. Meidän tulee arvostaa Stadion Sprintin kaltaisia tapahtumia, ne ovat osa maastohiihdon tulevaisuutta. Meidän tulee olla siellä, missä ihmiset ovat, Kläbo pohti Hiihtoliiton tiedotteessa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *