• 3 huhtikuun, 2023

”Voi olla, että Orpolta loppuvat hallitushalukkaat kesken” – katso tutkija Markku Jokisipilän kolme pointtia vaaleista


Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan tulevan hallituksen väriä on vaikea veikata.

Tutkija Markku Jokisipilä veti vaalien yllätykset yhteen keskiyöllä tulosten selvittyä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Eduskuntavaalien tulos oli kaksijakoinen ja jopa sekava, kiteyttää eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä Turun yliopistosta.

Tutkijan mukaan kokoomus ja perussuomalaiset ylittivät ennakko-odotuksia, kun taas useimmat hallituspuolueet saivat kylmää kyytiä.

– Hallituskoalition kohtalo kokonaisuudessaan on hyvin mielenkiintoinen, erikoinen yhdistelmä. Pääministeripuolue jopa nosti kannatustaan, mutta kaikki muut RKP:tä lukuun ottamatta kokivat aika rajuja vaalitappioita.

Jokisipilän mukaan keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton vaalitulosta voi kuvailla lähes katastrofaaliseksi.

Vaalitappioiden ja ennalta tunnettujen linjaerojen vuoksi hallitustunnusteluista saattaa tulla tukalat. Tutkija Markku Jokisipilä arvioi, että keskustalla ja vihreillä ei liene suuria haluja tarttua uudelleen hallitusvastuuseen.

– Voi olla, että hallitushalukkaat ryhmittymät loppuvat Orpolta kesken.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo (i mitten) och Sanna Marin (SDP) till  vänster och Riikka Purra (Sannf) till höger.

Puheenjohtajat ennusteen äärellä. SDP:n Sanna Marin, kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Riikka Purra pääsevät neuvottelujen makuun lähiviikkoina. Kuva: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Purra ja Marin omilla lukemillaan

Petteri Orpon henkilökohtainen äänimäärä Varsinais-Suomessa nousi tuntuvasti viime eduskuntavaaleista, 10 792:sta 17 347:ään. Jokisipilän mukaan se on pääministeriehdokkaalle vakuuttava määrä.

Tosin perussuomalaisten Riikka Purran lukemasta Orpo jäi kauas. Jokisipilän mukaan Purran tulos perussuomalaisten johdossa on todella kova, mitattiinpa sitä henkilökohtaisina ääninä tai paikkamäärän nousuna.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sai ääniä tuplasti sen minkä Orpo, 35 623.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson sai Varsinais-Suomesta enemmän ääniä kuin Orpo, 18 122. Viime eduskuntavaaleihin nähden takapakki oli silti iso. Tuhansien äänien hukkaaminen kuvaa Jokisipilän mukaan koko puolueen mollivoittoista yleisilmettä.

Kanervan työn jatkajat

Markku Jokisipilä seurasi vaali-iltaa asiantuntijavieraana Ylen radiostudiossa Turussa. Yksi paikallisesti kiinnostava kysymys oli, kuinka viime vuonna edesmenneen Ilkka Kanervan kannattajat mahtavat näissä vaaleissa toimia.

Jokisipilä arvioi, että Kanervalta jääneet äänet jakautuivat eri suuntiin, mutta ainakin vaalipiirin uudet kokoomuslaiset nousijat saattoivat saada osansa. Heistä toinen on journalistina tunnettu Pauli Aalto-Setälä.

– Jos Ilkka Kanerva olisi ollut elossa, hän olisi käynyt juuri niissä paikoissa ja tavannut juuri niitä ihmisiä, joita Pauli Aalto-Setälä tapasi.

Tutkijan mukaan politiikan viikko alkaa tunnustelevasti, mutta vähitellen yhteistyökuviot alkavat muotoutua. Juhannukseen mennessä maassa on uusi hallitus.

– Mutta sen värin ennustaminen on kokonaan toinen temppu, tutkija Jokisipilä toteaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *