• 26 maaliskuun, 2023

Kerttu Niskasen kovin haastaja joutui höristelemään korviaan suomalaisyleisön takia – ”Fanit ovat niin uskomattomia”


Kerttu Niskasella on mahdollisuus harvinaislaatuiseen saavutukseen maailmancupin päätöksessä. Jessie Diggins ei keskity omien sanojensa mukaan Kerttu Niskaseen, vaan kauniilla tekniikalla hiihtämiseen.

Jessie Diggins hymyilee.

Jessie Diggins nauttii Salpauselän kisojen tunnelmasta. Kuva: Tomi Hänninen

LAHTI. Hiihdon maailmancup huipentuu Lahdessa sunnuntaina, kun kilpaillaan perinteisellä hiihtotavalla 20 kilometrin yhteislähtökilpailut.

Suomalaisittain suurin jännitys kohdituu naisten kilpailuun. Kerttu Niskanen taistelee Yhdysvaltojen Jessie Digginsiä vastaan normaalimatkojen cupin voitosta.

Niskanen johtaa Digginsiä 22 pisteen erolla ennen päätöskilpailua.

– Suurin fokus on hiihtää kauniilla tekniikalla ja pitkällä liulla. En ajattele pisteitä, vaan kuinka voin hiihtää niin hyvin, Diggins kertoi.

Diggins on saanut Salpausselällä kokea jo intohimoiset suomalaisfanit. Lauantain sprinttikilapilun jälkeen Digginsillä oli vaikeuksia kuulla toimittajien kysymyksiä, kun suomalaisfanit pitivät niin kovaa mekkalaa. Diggins joutui höristelemään korviaan.

– En ollut kuulla kysymystäsi, koska fanit ovat niin uskomattomia. Tämä on upea paikka viimeiselle maailmancup-kisalle, Diggins totesi.

Amerikkalainen piti distanssicupin voittotaistoa jännittävänä.

– Se on perinteisen kisa. Teen vain kaikkeni, vapaalla hiihtotavalla vahvempi Diggins kuittasi.

Yle Urheilun asiantuntija Aino-Kaisa Saarisen mukaan Niskanen on sunnuntaille voittajasuosikki kilpailuun.

– Diggins on selvästi vapaan hiihtäjä, mutta viimeiset kilpailut perinteisellä ovat menneet hyvin, Saarinen sanoo asetelmista.

Kerttu Niskanen hiihtää Salpausselällä.

Kerttu Niskasella on isot panokset sunnuntain maailmancup-päätöksessä. Kuva: Tomi Hänninen

Kirimaaleista saatavat pisteet voivat sekoittaa pakkaa. Sunnuntain kilpailussa on kaksi väliaikapaikkaa, jossa jaetaan kymmenelle nopeimmalle bonuspisteitä.

Saarisen mukaan Diggins yrittänee saada kirimaaleista lisäpisteitä. Asiantuntijan mielestä Niskasen täytyy lähteä pitämään yhteislähtökilpailussa kovaa vauhtia ja ratkaisemaan kilpailu ajoissa.

– Tiedämme kyllä kaikki, miten käy, jos Jessie pääsee laskemaan stadionille samassa porukassa. Hän on erittäin hyvä laskemaan loppuja. Kova matkavauhti on Kertulle voittava taktiikka, Saarinen toteaa.

Kerttu Niskasesta voi tulla kolmas suomalainen, joka voittaa normaalimatkojen cupin. Kaudesta 2003-2004 hiihdetyn normaalimatkojen cupin voitti Virpi Sarasvuo (o.s. Kuitunen) kahdesti peräkkäin kausilla 2006–2008.

Iivo Niskanen voitti normaalimatkojen cupin viime kaudella. Hän oli myös kolmas kokonaismaailmancupissa. Kerttu Niskanen on myös varmistanut kokonaiscupin kolmannen sijan. Hänellä on siis hyvä mahdollisuus toistaa veljensä viime kauden temppu.

Sunnuntaina myös Iivo Niskanen on pienen tauon jälkeen kilpaladulla maailmancupissa. Niskaselle iski flunssa MM-kisojen jälkeen, eikä hän kilpaillut Falunissa viime viikolla.

Jos Iivo Niskanen olisi saanut päättää, hän ei olisi itse ensimmäisenä olisi ollut toivomassa Lahteen yhteislähtökisaa. Niskasen mukaan Lahden rata on suppomainen ja se myös kasaa kilpailijoita.

– Mitä aiempia yhteislähtökisoja olen katsonut, jopa nuorissa oli todella iso porukka hiihtämässä loppuun asti kärkisijoista. En laittaisi itse tänne ensimmäisenä yhteislähtökisaa. Toivottavasti keli on riittävän raskas, että tulee omia ominaisuuksia suosiva kilpailu, Niskanen totesi.

Aino-Kaisa Saarinen löi pöytään kovat odotukset Niskasen sisaruksille.

– Kaksi tolppapaikkaa (voittoa). Iivo on tottunut voittamaan kotiyleisön edessä, vaikka on hankaluuksia. Johannes Hösflot Kläbo on toki hankala päihiitettävä, mutta hän on voitettavissa, Saarinen povasi.

Yle seuraa Salpausselän kisat suorana kanavillaan. Yle TV2, Yle Areena ja Yle Puhe välittävät kaikki tapahtumat .Naisten 20 kilometriä on ohjelmassa kello 12.00 ja miesten 20 kilometriä kello 13.45. Kaiken Salpausselän kisoista löydät Ylen liveseurannasta täältä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *