• 14 toukokuun, 2023

Tämä on Leijonien iso ongelma, josta myös Rantanen ja Kakko kärsivät


Ennakkosuosikki Leijonat sai henkisesti tärkeän voiton Saksaa vastaan. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärven mukaan vastustajat ovat pelanneet Leijonia vastaan taktisesti viisaammin kuin aiemmin.

Suomen joukkue juhlii voitta Saksasta.

Suomi juhli voittoa Saksasta maltillisesti. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Leijonat sai jääkiekon MM-kisojen avausvoittonsa lauantaina, kun se voitti trillerissä Saksan maalein 4–3.

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi nostaa esiin kolme poimintaa Leijonien tilanteesta.

1. Tarvittavia onnistumisia

Suomelta esiin nousi ykkösketju kaksi maalia tehneen Sakari Mannisen johdolla. Mikko Rantanen säesti kahdella syöttöpisteellään, joista jälkimmäisellä hän alusti upealla yksilösuorituksellaan Mikko Lehtosen voittomaalin.

– Saimme sinne rintamalle tarvittavia onnistumia ja tärkeitä maaleja. Joka ketjulta oli paljon hyviä väläyksiä varsinkin pelin alussa, mutta ei välttämättä vielä realisoitunut tulokseen.

Kaapo Kakko oli todella pirteällä pelipäällä. Tuolla tekemisellä hän pystyy vielä tekemään tulosta tässä turnauksessa.

Sakari Manninen tekee 2–3 saksaa vastaan.

Sakari Manninen iski Leijonille kaksi maalia. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Asiantuntija korostaa henkisen puolen merkitystä. Leijonat oli 1–2-tappiolla, mutta pystyi selättämään vaikeudet ottelussa.

– Henkinen puoli oli isoin juttu. Tämä ei missään nimessä ollut helppo peli. 1–2-tappiolla kiekko lipui Jussi Olkinuoran torjunnasta tolppaan. Se olisi ollut todella paha maali henkisesti.

Juujärvi muistuttaa, että hetkeä myöhemmin Manninen tasoitti pelin. Tämä hetki vapautti asiantuntijan mukaan Suomen pelaamista.

– Vaikka joukkue on pullollaan menestyneitä pelaajia ja valmentajia, he silti kaipaavat onnistumisia ja voittoja. Todella iso voitto henkisesti.

Juha Juujärven mietteitä voi kuunnella myös seuraavan audion kautta. Toimittajana Jussi Paasi.

MM-yleisöä 2023.

Cha cha cha. Katsomossa oltiin myös viisutunnelmissa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
MM-yleisöä 2023.

Käärijän suosio näkyi areenalla. Kuva: Tomi Hänninen

2. Kamppailuvoittoja kaivataan

Asiantuntija toteaa, että vastustajat ovat pelanneet Leijonia vastaan aikaisempaan verrattuna taktisesti paremmin ja viisaammin. Suomi ei ole pystynyt ottamaan otteluita haltuunsa taktisella osaamisella.

Sen takia yksi vastaan yksi -tilanteiden ja kamppailujen voittaminen korostuu.

– Totta kai Teemu Hartikainen ja Mikko Rantanen pystyivät voittamaan omia 1–1-tilanteita ja luomaan tilanteita, mutta täytyy sanoa, että Leijonat tarvitsisi tilanteiden voittamiseen vielä parempaa yhteistyötä.

Olli Määttä Saksa–Suomi-ottelussa.

Suomella riittää parannettavaa kamppailutilanteissa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Suomella on parannettavaa esimerkiksi senttereiden hyödyntämisessä. Leijonat pelasi Saksaa vastaan paljon laitojen kautta.

– Senttereiden hyödyntämistä keskustasta voisi parantaa. Suurin probleema on, että yksittäisissä hetkissä tällaiset taitavat ja nopeat laituri, kuten Rantanen ja Kakko, saivat aika vähän kiekkoja täyteen vauhtiin. Se voisi lähteä senttereiden kautta.

3. Ruotsi sopii Leijonille

Leijonat taipui avausottelussaan Yhdysvalloille, mutta voitto Saksasta helpottaa valmistautumista maanantain Ruotsi-otteluun. Juujärven mukaan ennakkosuosikkina kisoihin lähteneen Suomen pakkovoiton paine väheni kolmen pisteen ansiosta.

Juujärven mukaan sytyttävän Ruotsin kohtaamisessa ennakkoasetelmat voidaan heittää romukoppaan. Ne ratkeavat usein hyvin pieniin asioihin.

– Uskon, että Suomi pystyy saamaan pelirohkeuden ja tunteen kautta lisää omaan pelaamiseensa. Ruotsi on siinä hyvä vastustaja, koska se sytyttää ja pelaa myös erittäin hyvää jääkiekkoa, missä on rakenteita.

Mikko Rantanen jäällä Saksaa vastaan.

Yksi illan ykkösnimistä, Mikko Rantanen ihmetteli tuomarin ratkaisua Saksaa vastaan. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Suomi on päästänyt kahteen ensimmäiseen peliin seitsemän maalia. Asiantuntija muistuttaa, että se on Leijonille poikkeuksellista, mutta uskoo, että puolustuspeliin tiivistämiseen löytyy keinot.

– Isossa kuvassa hyökkäyspelin sujuvuus, pelinopeus ja tehokkuus ovat kuitenkin isoin juttu Leijonille tänä vuonna, Juujärvi sanoo.

Seuraavassa ottelussaan Suomi kohtaa Ruotsin maanantaina 15.5 kello 20.20. Yle Urheilu seuraa MM-kisoja läpi turnauksen tässä artikkelissa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *