• 14 huhtikuun, 2023

Ismo Lehkosen mukaan huippumaat karkaavat Suomelta yhä kauemmas – uudistaisi Naisleijonien valmennuksen: ”Kannattaisiko hakea Vierumäen ulkopuolelta?”


Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen MM-turnaus sai torstaina ikävän kolauksen, kun Tshekki murskasi mitalihaaveet puolivälierissä – jo toisen kerran peräkkäin. Tshekki voitti ottelun 2–1.

Suomen ottelu kaatui tehottomuuteen, sillä 42 laukauksesta huolimatta maalinteossa onnistui vain Viivi Vainikka. Tshekki puolestaan käytti paikkansa tehokkaasti – toisessa erässä se laukoi vain kuusi kertaa, mutta onnistui maalinteossa kahdesti 49 sekunnin sisään.

Tshekin onnistujiin lukeutui maalivahti Blanka Skodova, joka venyi kiekon tielle 41 kertaa.

– Tshekkivahti teki aikamoisen ryöstön, maalipaikkoja Suomi sai ihan riittävästi. Ensimmäisessä erässä Tshekki esitti omaa taitoaan ja antoi aika kovat askelmerkit. Suomi ei oikein saanut suoria hyökkäyksiä muuta kuin yksi vastaan yksi tilanteita, joita esimerkiksi Petra Niemiselle tuli paljon. Kiekolliselle pitäisi ilman muuta tulla taustalta apuja. Suorien hyökkäysten puuttuminen oli iso ongelma, Yle Urheilun asiantuntija Ismo Lehkonen näki.

Tshekin naisten jääkiekkomaajoukkue kasassa.

Tshekin naisten jääkiekkomaajoukkue onnistui toisen kerran peräkkäin rynnistämään mitalipeleihin. Kuva: Tiina Puputti/Suomen Jääkiekkoliitto

Tshekki sai puolestaan asiantuntijalta kiitosta.

– Heillä on paljon nuoria, taitavia pelaajia, jotka pystyvät suojaamaan, haastamaan yksi vastaan yksi tilanteissa ja syöttelemään pitkiä ketjuja sekä saamaan syöttöjä ahtaissakin paikoissa kiinni. Erittäin laadukasta, lupauksia herättävää jääkiekkoa. Tshekki näyttää tekevän oikeita asioita, joita pelitapa tukee.

Sen sijaan Suomen otteista Lehkonen on huolissaan. Viime vuonna Naisleijonat voitti sijoitusotteluissa Unkarin vain vaivoin ja hävisi toisen ottelun Japanille. Nyt Suomella on kuitenkin vielä mahdollisuus palata A-lohkoon, mutta siihen se tarvitsee kaksi voittoa.

– Huolissaan olisi pitänyt olla jo kuusi vuotta sitten. Tehdäänkö oikeita asioita, että saadaan Kanadaa ja USA:ta kiinni. Mielestäni he näyttävät karkaavan kauemmaksi ja kauemmaksi. Pelkkä tsemppaaminen ei riitä.

Valmennus vaihtoon?

Naisleijonien päävalmentaja Juuso Toivola nousi päävalmentajaksi viime vuoden helmikuussa kesken Pekingin olympialaisten, kun Pasi Mustonen joutui jättämään kisat henkilökohtaisista syistä johtuen. Toivolan oli määrä aloittaa 2+2-vuotisella sopimuksella Pekingin olympialaisten jälkeen.

Toivolalle joukkue on tuttu, sillä hän on työskennellyt naisten jääkiekon kehitystehtävissä Jääkiekkoliitossa jo parinkymmenen vuoden ajan. Hän oli ollut mukana myös Mustosen valmennustiimissä.

Pasi Mustonen ja Juuso Toivola.

Juuso Toivola seurasi tehtävässä Pasi Mustosta. Kuva: EPA/All Over Press

Pekingissä Suomi voitti vielä olympiapronssia, mutta viime syksynä ensimmäistä kertaa olympialaisten kanssa samana vuonna pelattavat MM-kisat päättyivät Suomen osalta jättipettymykseen.

Nyt Toivolan luotsaama Suomi jää toista kertaa peräkkäin mitalipelien ulkopuolelle.

– Juuso Toivola on tehnyt tuon ryhmittymän kanssa pitkää päivätyötä ja tässä on aika monta olympidia mennyt.. Kannattaisiko hakea ihmistä Vierumäen ulkopuolelta, Lehkonen heittää.

Ismo Lehkonen uudistaisi Naisleijonien valmennusta.

– Sellainen, jolla on kansainväliset ajatukset tulevaisuudessa ja joka haluaa intohimoisesti viedä naisten jääkiekkoa eteenpäin ja on heidän arjessaan mukana.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueella ei ole vielä koskaan ollut naista päävalmentajana. Nyt valmennustiimissä on mukana HIFK:n Naisten Liigassa historian ensimmäiseen mestaruuteen johdattanut Saara Niemi, joka edusti Naisleijonia kaksissa talviolympialaisissa ja viisissä MM-kisoissa.

Lehkonen ehdottaa päävalmentajaksi niin ikään entistä Naisleijonien pelaajaa.

– Venla Hovi on julkisesti sanonut, että haluaisi jonain päivänä valmentaa NHL:ssä. Hän voisi lähteä tekemään uutta projektia puhtaalta pöydältä!

Venla Hovi poseeraa kameralle.

Venla Hovi valmentaa Metropolitan Rivetersiä jääkiekon naisten ammattilaissarjassa PHF:ssä. Kuva: Jouni Soikkeli

Lue myös: ”Haluaisin valmentaa NHL:ssä – Venla Hovi, 35, luo suomalaisittain poikkeuksellista uraa Pohjois-Amerikassa

”Huippuykköskenttä puuttuu”

Naisleijonien ympärillä on viime vuosina kuohunut. Viime syksyn MM-kisoissa niistä isoin koski Susanna Tapanin poistumista ystävänsä häihin kesken MM-kisojen.

Tässä MM-turnauksessa Tapania ei nähty. Päävalmentaja Toivola kertoi MM-turnauksen alla, että Tapania ei otettu mukaan joukkueeseen, sillä hän on tällä kaudella keskittynyt ringetteen. Viime kisoissa ykköskentässä pelannut Michelle Karvinen halusi Toivolan mukaan puolestaan keskittyä seurajoukkueeseensa Frölundaan. Suomalaishyökkääjä oli merkittävässä roolissa nostamassa göteborgilaisryhmää pääsarjaan, kun hän naputteli runkosarjassa 20 ottelussa tehot 62+52=114.

Susanna Tapani ja Michelle Karvinen kuvassa.

Susanna Tapani ja Michelle Karvinen pelasivat viime MM-kisoissa Suomen ykköskentässä Petra Niemisen kanssa. Kuva: Harry How / Getty Images

Suomelle iso menetys oli myös viime MM-kisojen tehokkaimman pelaajan, hyökkääjä Elisa Holopaisen loukkaantuminen. Tammikuussa Naisten Liigassa loukkaantuneen Holopaisen vamma vaati leikkaushoitoa.

Lehkosen mukaan menetykset myös näkyivät Suomen otteissa.

– Alkusarjassa puhuttiin, että meillä on kolme ykkösketjua, kun kaikki pystyivät pelaamaan tasaisesti. Jos alkusarjassa olisi tullut vastaan USA ja Kanada, olisi huomattu, että meillä onkin kolme nelosketjua, Lehkonen aloitti.

Elisa Holopainen kamppailee kiekosta.

Elisa Holopainen oli viime MM-kisoissa Suomen tehokkain pelaaja. Kuva: Tomi Hänninen

– Huippuykköskenttä puuttuu totaalisesti. Tasaisissa peleissä se näkyy, kun taistellaan tasaisesti. Pitäisi olla isoja pelaajia, jotka hoitavat tuloksen tekemisen.

Sen sijaan B-lohkossa pelaamisen Lehkonen näki tässä tilanteessa jopa etuna.

– Tässä tapauksessa, kun eturivistä oli sivussa pelaajia, oli hyvä, että he saivat yrittää tehdä hyökkäyspeliä. Tälle joukkueelle ei olisi ollut välttämättä hyväkään pelata kovia maita vastaan. Pelaajat puhuivat koko ajan hyvästä ilmapiiristä. Hyvä ilmapiiri tarkoittaa, että täytyy voittaa pelejä. Siellä on ollut aika kivaa. Tässä tapauksessa oli ihan hyvä pelata vähän helpompia pelejä.

Seuraavaksi Suomi kohtaa sijoitusottelussa Saksan perjantaina kello 22 Suomen aikaa. Jos Saksa kaatuu, Suomi pelaa A-lohkon paikasta Japanin ja Ruotsin koitoksen voittajaa vastaan.

Lehkonen uskoo, että Suomi hoitaa sijoitusottelut ja palaa takaisin A-lohkoon.

– En epäile hetkeäkään. Kyllä he ne hoitavat. He saivat nyt kovan pelin alle. Pelkästään tuolla pelaamisella Suomi hoitaa loput pelit, ei tarvitse mitään muuttaa. Tuolla ilmeellä ei ole hädän päivää.

MM-turnauksen välierissä nähdään otteluparit USA–Tshekki ja Kanada–Sveitsi. Maailmanmestari ratkeaa varhain maanantaina Suomen aikaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *