• 17 huhtikuun, 2023

Maailman suurimman avaruusraketin koelaukaisu peruttu – Uusi yritys aikaisintaan kahden päivän päästä


Miljardööri Elon Muskin SpaceX-avaruusyritys joutui perumaan maailman suurimman avaruusraketin koelennon Texasissa. Syyksi kerrottiin jäätynyt paineventtiili.

Spacex Starship-raketti.

Starship-avaruusraketti varustettuna Super Heavy booster -kantoraketilla kohoaa noin 120 metrin korkeuteen. Kuva: AFP PHOTO / HANDOUT / SPACEX

Texasin Boca Chicassa koettiin tänään pettymys, kun historian suurimman avaruusraketin koelento jouduttiin perumaan jäätyneen paineventtiilin takia. Uusi yritys tapahtuu aikaisintaan 48 tunnin eli kahden päivän päästä, kun SpaceX-yhtiö tutkii vian syitä ja seurauksia.

SpaceX-omistaja, miljardööri Elon Musk kertoi viasta tyylilleen totutusti Twitterissä.

SpaceX-avaruusyhtiön Starship-avaruusalus yhdistettynä Super Heavy booster -kantorakettiin on pituudeltaan noin 120-metrinen avaruusraketti. Pelkästään kantoraketissa on 33 moottoria ja tehoa löytyy noin kaksi kertaa Nasan SLS-raketin verran.

Koelennon on tarkoitus lähteä SpaceX:n avaruustukikohdasta Starbasesta. Super Heavy -kantoraketin olisi tarkoitus nostaa Starship-avaruusalus puoleenväliin matkalla kiertoradalle, jonka jälkeen kantoraketti irtautuu ja laskeutuu Meksikonlahteen.

Starship jatkaisi tämän jälkeen omilla moottoreillaan kiertoradalle asti, josta se pikaisen piipahduksen jälkeen laskeutuu Tyyneenmereen.

Koko kuviossa pitäisi kestää vain puolitoista tuntia.

Starshipin laukaisu on onnistuessaan merkittävä rajapyykki avaruusmatkustuksen historiassa. Musk aikoo demonstroida isolla, uudelleenkäytettävällä raketilla ihmisten ja materiaalin kustannustehokasta kuljettamista avaruuteen isossa mittakaavassa.

Starshipiin toden teolla mahtuu, sillä avaruusalus voi kantaa yli satatuhatta kiloa lastia ja sadan hengen miehistön. Muskin visioissa Starshipit veisivät tulevaisuudessa isoja määriä ihmisiä, rahtia ja satelliitteja niin kiertoradalle, Kuuhun kuin lopulta Marsiin asti.

Starship ja Super Heavy korkeusvertailussa. Se tulee toisena Näsinneulan jälkeen.

Starship-avaruusraketti Super Heavy -kantoraketin kera ei aivan yllä Näsinneulan kattokorkeuteen. Kuva: SpaceX ja Yle, kuvankäsittely Jari Mäkinen

Helppoa supertehokkaan ja -ison raketin lähettäminen ei tule olemaan. Musk on toistuvasti pyytänyt ihmisiä laskemaan odotuksia koelaukaisun suhteen, ja sanonut laskevansa voitoksi kaiken mitä ikinä tapahtuukaan, kunhan raketin laukaisualusta ei tuhoudu laukaisussa.

Tämä tulisi SpaceX-yhtiölle hirvittävän kalliiksi. Esimerkiksi Starshipin laukaisuteline on yli 140 metriä korkea jättiläisrakennelma ja suunniteltu tulevaisuudessa toimimaan myös laskeutumistelineenä kantoraketeille.

Koelaukaisua jännittävät muutkin kuin Musk ja yhtiökumppanit. Yhdysvaltain avaruusvirasto Nasa on valinnut SpaceX:n Starship-avaruusraketin Artemis-avaruusohjelman kuulennoilleen.

2020-luvun lopussa ja 2030-luvun alussa tapahtuvilla kuulennoilla Nasan olisi tarkoitus lennättää varta vasten tehtäviä varten rakennetulla Starship-versiolla ihmisiä Kuun pinnalle pitkäkestoisille tutkimusmatkoille.

Juttua korjattu 17.4.2023 kello 16.26 Juttuun päivitetty koelennon peruuntuminen.

Juttua korjattu 17.4.2023 kello 16.06 Juttuun tarkennettu Nasan suunnitelmia Starshipin käyttöön sen Artemis-avaruusohjelmassa: Nasa aikoo käytttää myös Super Heavy -kantorakettia Starship-avaruusaluksen erikoisversion lisäksi.

Juttua korjattu 17.4.2023 kello 15.53 Juttuun päivitetty uusi laukaisuaika sen siirryttyä kahdellakymmenellä minuutilla aikaan klo 16.20. Juttuun tarkennettu, että Starship-avaruusraketti koostuu kärjen Starship-avaruusaluksesta ja Super heavy booster -kantoraketista.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *