• 25 kesäkuun, 2023

Pieneltä karibialaissaarelta ponnistanut Zharnel Hughes jahtaa maailman nopeimman miehen titteliä – apuna Usain Boltin valmentaja


Isoa-Britanniaa edustava Zharnel Hughes rikkoi lauantaina New Yorkissa kotimaansa ennätyksen, joka ehti olla voimassa 30 vuotta. Aika 9,83 on kauden kärkitulos maailmassa.

Zharnel Hughes hymyilee Britannian lipun kanssa EM-kisoissa.

200 metrin hallitseva Euroopan mestari ja 100 metrin hopeamitalisti Zharnel Hughes otti lauantaina satasella jättimäisen kehitysharppauksen. Kuva: Getty Images

Kun Zharnel Hughes heräsi lauantaiaamuna, hän kirjoitti heti ylös numerot 9,83. Se oli paitsi toive, myös ennustus illan 100 metrin pyrähdykseen New Yorkin GP-kisassa.

Hughes, 27, ei siltikään voinut uskoa silmiään, kun hän näki kenttäkellossa voittoajan: 9,83. 1980- ja 90-lukujen kovimpiin pikajuoksutähtiin lukeutuvan Linford Christien nimissä 30 vuoden ajan säilynyt Ison-Britannian ennätys parani neljällä sadasosalla.

– Kunnioitan Linfordia valtavasti. Hän kannustaa minua aina kun olen Isossa-Britanniassa ja silloin tällöin auttaa minua harjoituksissa. Odotan, että näen hänet, kättelen häntä ja sanon, että tässä meni aivan liian pitkään, Hughes kertoi Kansainvälisen yleisurheiluliiton sivuilla.

Eurooppalaisjuoksijoista vain hallitseva olympiavoittaja Marcell Jacobs on juossut kovempaa, 9,80.

– 9,83 on unelma, jonka kirjoitin ylös tänä aamuna. En usko sitä todeksi. Valmentajani sanoi, että juoksen ennätyksen New Yorkissa.

Hughesin valmentajalla Glen Millsillä on aiemminkin ollut syytä juhlaan New Yorkissa. Vuonna 2008 hänen tähtivalmennettavansa Usain Bolt rikkoi siellä ensimmäistä kertaa satasen maailmanennätyksen ajalla 9,72. Millsin valmennuksessa Boltista tuli kaikkien aikojen paras pikajuoksija, jonka maailmanennätyksen 9,58 lähelle yksikään toinen ei ole päässyt.

Zharnel Hughes juoksee muiden sprinttereiden kanssa sadan metrin kilpailua.

Zharnel Hughes (toinen vasemmalta) voitti New Yorkissa muiden muassa Christian Colemanin (keskellä). Hänen aiempi ennätyksensä 9,91 oli viiden vuoden takaa. Kuva: Getty Images

Hughes asuu Jamaikan pääkaupungissa Kingstonissa, jossa hän harjoittelee Millsin huippusprinttereiden ryhmässä. Kuvio käy järkeen, sillä Hughes on äitinsä puolelta puoliksi jamaikalainen ja hän on kotoisin Atlantin toiselta puolelta Britannian merentakaiselta alueelta Anguillan saarelta. Karibianmerellä sijaitsevalla pienellä saarella on vain reilut 15 000 asukasta.

Hughes on ollut usean vuoden ajan tärkeä lenkki Ison-Britannian pikaviestijoukkueessa. Britit ovat voittaneet pronssia ja hopeaa kaksissa edellisissä MM-kisoissa. Tokion olympialaisissa joukkueen hopeamitalit vietiin CJ Ujahin dopingkäryn takia. Henkilökohtaisia mitaleja Hughesilla on EM-kisoista, muun muassa kultaa sataselta vuonna 2018 ja 200 metriltä viime vuonna.

New Yorkissa Hughes päihitti muiden muassa maailmanmestari Christian Colemanin. Elokuun MM-kisoihin Budapestiin britti lähtee luottavaisena.

– Kaikki on mahdollista. Mahtava asia tässä on se, että emme ole edes tehneet varsinaista nopeusharjoittelua. Tämä ennätys tuli raa’alla nopeudella ja kestävyydellä. Valmentajani tulee olemaan tästä haltioissaan, Hughes sanoi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *