• 31 heinäkuun, 2023

”Ei kannata odottaa” – Tutkijan mukaan nuorten venäläismiesten viimeinen mahdollisuus lähteä Venäjältä voi olla käsilläVenäjä sääti vastikään kutsuntalakejaan jälleen tiukemmaksi, eikä sen tekeminen kesällä ollut todennäköisesti sattumaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvan arvioi, että Venäjältä poistuminen vaikeutuu, kun kutsuntalait tiukentuvat.

Roope Kariniemi,

Petra Nykänen

Suomeen on paennut laittomasti ihmisiä Venäjältä. Ylen A-studio kertoi kahden rajaloikkarin tarinan maanantaina.

Laittomiin rajanylityksiin ajaa Venäjän kiristynyt ote kansalaisistaan.

– Heidän, jotka lähtöä suunnittelevat, olisi hyvä lähteä nyt. Ei kannata odottaa, totesi illan A-studiossa Ulkopoliittisen instituutin tutkijatohtori Kristiina Silvan.

Teoriassa Venäjältä pitäisi voida edelleen lähteä, mikäli ei ole saanut kutsuntamääräystä tai joutunut tekemisiin oikeuslaitoksen kanssa.

Tuoreiden kutsuntalakien päivitysten kautta kuitenkin eritoten nuoret miehet halutaan pitää maassa. Kutsuntaikäisten yläraja nousee 27:stä 30:een ja kutsuntamääräyksen saanut pysäytetään Venäjän rajalla.

Venäjä-aiheista podcastia pitävä suomenvenäläinen Mihail Ionin totesi A-studiossa, että lait säädettiin tietoisesti kesäaikana.

– Venäjällä on tapana tähän aikaan vuodesta viedä läpi kyseenalaiset lait. Kansalaiset eivät välttämättä edes huomaa, että jotain on tapahtunut.

Kristina Silvan sanoo, että tällä hetkellä Venäjällä ”koitetaan saada ihmisiä aseisiin useista lähteistä”. Seuraavasta virallisesti julistetusta liikekannallepanosta ei toistaiseksi ole julkisesti ilmoitettu, mutta Venäjän kipeä tarve saada lisää väkeä rintamalle vaikuttaa ilmeiseltä.

Ioninin mukaan on mahdollista, että uusi laaja liikekannallepano synnyttäisi aallon Suomeen pakenevista venäläisistä turvapaikanhakijoista.

Tällä hetkellä Venäjältä paenneiden turvapaikkaprosessit on jäädytetty. Suomen maahanmuuttoviranomaiset odottavat EU:lta yhteistä linjaa koskien asepalveluikäisiä venäläismiehiä.

Silvan toivoo, että Suomen viranomaiset katsovat jokaisen turvapaikanhakijan tilannetta yksilöllisesti.

– Toivon, että humanitäärinen oikeus toteutuu ihmisten kohtelussa.

Katso maanantain A-studio Yle Areenassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *