• 4 maaliskuun, 2023

Aino-Kaisa Saarinen hehkuttaa Suomen valmennuksen nerokasta peliliikettä hopeaviestissä – Kerttu Niskasella loistosauma seuraavaan mitaliin


Mistä puhutaan?

Suomen miesten viestijoukkue oli lukenut käsikirjoituksen hyvin ja toteutti sen täydellisesti: perinteisen osuuksilla hajoitetaan ja hallitaan, vapaan osuuksilla varmistetaan mitali.

Norja karkasi heti 4×10 kilometrin viestin avausosuudella, mutta himmeämmät mitalit olivat usean maan saatavilla. Suomen avaaja Ristomatti Hakola oli suuri kysymysmerkki, mutta hän pysyi hyvin kärkikamppailussa mukana. Iivo Niskanen teki toisella osuudella sen, minkä osaa parhaiten ja hajotti vahvalla vedollaan pääjoukon.

Perttu Hyvärinen pääsi kolmannelle osuudelle toisena, yli puolen minuutin karkumatkalta ja piti aseman loppuun asti. MM-kisojen ensikertalainen Niko Anttola sen sijaan piti päänsä kylmänä ja viimeisteli Suomen hopeajuhlat.

Teemu Pasanen ja Ville Oksanen iloitsivat Suomen sensaatiomaisesta viestihopeasta.

Yle Urheilun asiantuntija Aino-Kaisa Saarinen piti joukkueen suoritusta mahtavana, mutta hän haluaa nostaa esiin ennen kaikkea valmennuksen ja päävalmentaja Teemu Pasasen taktisen onnistumisen

– Olisin itsekin valinnut Hakolan aloittajaksi, mutta se, että Pasanen uskalsi ottaa Anttolan ankkuriksi, oli rohkeaa. Itse olin kaavaillut häntä kolmannelle osuudelle. Nyt hänet heitettiin suoraan suden suuhun, Saarinen sanoi.

– Se oli hieno ja rohkea ratkaisu. Nuori mies joutui pahaan paikkaan, mutta se toimi.

Anttola, 20, osoitti olevansa valmis vastuunkantaja, eikä säikähtänyt suurta painetilannetta. Hänen hiihtonsa oli varsin kypsä. Saarisen mielestä Suomi onnistui miesten viestissä ennen kaikkea joukkueena.

– Kokonaisuus ratkaisi. Urheilijat onnistuivat, mutta myös valmennus ja huolto. Kaikki kolme osa-aluetta onnistui kisassa täydellisesti.

Kuka yllätti?

Niko Anttola täytti runsaat pari viikkoa sitten 20 vuotta. Tuore nuorten maailmanmestari joutui todella kovan paikan eteen viestijoukkueen ankkuriksi. Paikka olisi voinut olla monelle liiankin kova, mutta vaikka Anttola myönsi jännittäneensä, hän sanoi lähteneensä ankkuriosuudelle rauhallisin mielin.

– Ei siinä vaiheessa mielessä liikkunut oikeastaan yhtään mitään. Se oli sitten vain menoa, hän totesi tyynenä.

Niko Anttola keskittyneenä ennen ankkuriosuutta.

Yle Urheilun asiantuntijoilta riitti ylisanoja nuorukaisesta, sillä Niko Anttola on Kalle Lassilan, Ville Nousiaisen ja Matias Strandvallin mielestä tulevaisuuden tekijä.

Anttola tunnetaan kovasta maksimaalisesta hapenottokyvystään, mutta sen lisäksi hän on teknisesti taitava, kestävä, nopea, osaa käyttää suksia hyväkseen.

Hyvänä golffarina tunnetulla Anttolalla on myös erittäin hyvä pelisilmä, ja hän on itse aktiivisesti opiskellut eri hiihtotekniikoita.

– Hänen pitää edelleen kehittyä vähän joka paikassa, mutta hän osaa lukea itse niitä osa-alueita, joita hänen pitää kehittää. Se on harvinaista, etenkin noin nuorelle, Strandvall sanoi.

Kuka floppasi?

Ruotsin miesten piti taistella mitaleista, mutta tuloksena oli kitkerä kuudes sija. Aivan kuten naisten viestin jälkeen, kun Ruotsi putosi mestaruustaistosta pronssille, alkoi ruotsalaisleirissä kilpailun jälkeen sähinä.

Kolmannen osuuden hiihtänyt William Poromaa kyllästyi televisiokameroihin ja näytti keskisormea SVT:n kuvaajalle. Calle Halfvarsson sen sijaan kritisoi valmennusjohtoa siitä, että hänet pantiin ankkuriosuudelle.

– Jos minut valitaan ankkuriksi, mitä minun pitäisi tehdä? Yrittää vain parhaani. Mutta se mielessä olisi ollut parempi laittaa Poromaa viimeiselle osuudelle. En olisi saanut vastaani yhtään sprinttitykkiä, Halfvarsson sanoi SVT:lle.

Calle Halfvarsson hiihtää Planican MM-kisoissa.

Calle Halfvarsson ei pystynyt nostamaan Ruotsia mitaleille. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Yle Urheilun asiantuntija Ville Nousiainen sen sijaan kiitteli Halfvarssonia siitä, että tämä petasi hiihdollaan Suomelle mitalin. Halfvarsson kun ei vetänyt jahtiryhmää kovinkaan aktiivisesti.

– Ymmärsin ajoissa, että emme saa Suomea kiinni. Sitten yritin laskea tempoa, jotta pysyisin pronssikamppailussa, Halfvarsson totesi Yle Sportenille.

Mitä seuraavaksi?

Kisat vähenevät, mutta Suomen mitalimahdollisuudet paranevat. Lauantaina naiset hiihtävät 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisan, joka on Kerttu Niskasen päämatka näissä kisoissa.

Niskanen itse sanoi viestin jälkeen, että hänestä tuntuu, ettei hän ole koskaan aikaisemmin tullut näin hyvässä kunnossa arvokisoihin. Henkilökohtaiset mitalit ovat kuitenkin tähän mennessä kiertäneet MM-tasolla.

– Vielä on kuitenkin viimeinen yritys! Niskanen muistutti.

Kerttu Niskanen kuvassa Planican maalialueella.

Kerttu Niskanen osoitti viestin kakkososuudella olevansa iskussa. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Niskanen itse odottaa kilpailusta mielenkiintoista ja pahimmiksi vastustajikseen muun muassa Saksan Katharina Hennigiä ja Norjan Astrid Öyre Slindiä.

– Ruotsalaiset tietysti lasketaan ihan omaan kastiinsa, Niskanen naurahti viitaten Frida Karlssoniin ja Ebba Anderssoniin.

Lauantain kilpailu saattaa olla Krista Pärmäkosken mittavan uran viimeinen arvokisastartti. Pärmäkoski itse ei tosin vielä halunnut spekuloida asialla.

Ville Nousiainen uskoo, että miesten perjantainen viestimitali antaa Suomen joukkueen hiihtäjille lisävirtaa kisaan.

– Ennen kisoja sanoin, että Suomen kaksi parasta mitalimatkaa ovat naisten 30 kilometriä, Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hyviä suosikkeja, sekä miesten 50 kilometriä ja Iivo Niskanen suosikkina. Yksi mitali on nyt saatu, ja parhaat matkat ovat vielä edessä, Nouaisinen sanoi.

– Suomella on hyvä mahdollisuus saada näistä mitali, varsinkin kun sekä Kerttu että Iivo osoittivat viestissä, että perinteinen kulkee.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *