• 4 maaliskuun, 2023

Tippuritartuntoja havaittiin viime vuonna ennätysmäärä Suomessa, ja siihen on asiantuntijan mukaan useita syitä


Viime vuoden tartuntatautitilastoissa tippuritapauksia oli ennätykselliset 960 tapausta. Normaalisti tapauksia on vuosittain 500–600.

Kondomeja kaupan hyllyllä.

Kondomi suojaa seksissä tarttuvilta taudeilta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tippuri on Suomen neljänneksi yleisin seksitauti, ja tartuntojen määrä on viime vuosina ollut kasvussa. Osaltaan tartuntamäärien kasvua selittää se, että tartunta voi olla oireeton tai vähäoireinen.

Vielä 10–15 vuotta sitten tippuritartunta aiheutti selkeät oireet, jotka pakottivat ihmisen hakeutumaan tutkimuksiin. Kun hoito aloitettiin nopeasti, myös tartuttavuus lakkasi.

– Alavatsakipu,virtsakirvely, erilaiset vuotohäiriöt ja erilaiset genitaalialueen iho-oireet. Jos on rakkuloita tai näppylöitä, ne on hyvä tarkistuttaa, neuvoo iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg ei olisi silti huolissaan vuoden 2022 poikkeuksellisen suurista tartuntamääristä. Hänen mukaansa lukujen taustalla voi olla myös testausmäärien kasvu.

– Saattaa olla, että korona-aikana testeihin on hakeuduttu vuonna 2022 enemmän, jolloin tartuntojakin on löytynyt enemmän, arvioi Hannila-Handelberg.

Tippuri klamydiaa suurempi uhka

Suomessa yleisin sukupuolitauti on edelleen klamydia. Tartunnan saa vuosittain noin 16 000 suomalaista. Klamydiatartunnan saaneista enemmistö on naisia.

Tippuritartunta puolestaan on yleisempi miehillä kuin naisilla. Pienemmästä tartuntojen määrästä huolimatta asiantuntija pitää tippuritartuntoja vakavampana haasteena kuin klamydiaa.

– Katsoisin, että tippuri on klamydiaa vakavampi haaste. Meillä on haasteena maailmalla lääkeresistentin tippuribakteerin leviäminen.

Toistaiseksi Suomessa ei ole havaittu antibiooteille resistenttejä tippuritartuntoja. Kannan leviämistä pyritään estämään ennalta lääkitsemällä tippuritartunnan saaneita kahdella antibiootilla.

– Tapauksia pidetään tarkkaan silmällä. Näytteistä pyritään aina viljelemään bakteerit ja selvittämään, että Suomessa käytettävät antibiootit ovat tehokkaita. On vain ajan kysymys, milloin se tulee Suomeen, kun sitä muualla maailmassa jo on, arvioi Hiltunen-Back.

Kondomi paras suoja

Tippuriin ei ole rokotetta. Tartunnan voi ehkäistä vain kondomilla tai suuseksisuojalla. Ne suojaavat useimmilta tartunnoilta.

Jos tartunnan saa, on tärkeää hakeutua testiin ja tiedottaa seksikumppaneilleen.

– Jos on paljon anonyymejä kumppaneita ja käytetään äppejä, ei välttämättä tiedetä kumppanin yhteystietoja. Tämä on viime vuosien ilmiö, sanoo Hiltunen-Back.

Aina omasta tartunnasta kertominen ei ole helppoa, vaikka kumppanin yhteystiedot puhelimesta löytyisikin.

– Kannattaa rehellisesti sanoa, että minulla on nyt todettu klamydia tai tippuri ja sinun kannattaa käydä testissä. Toinen keino on pyytää hoitopaikan hoitajaa olemaan yhteydessä kumppaneihin, jos se itsestä tuntuu kauhean vaikealta, ohjeistaa Hiltunen-Back.

Kuuntele Yle Areenasta Tiedeykkönen Extra -sarjan juttu:Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *