• 14 maaliskuun, 2023

Asiantuntija näki tuttuja elementtejä Kärppien täpärässä voitossa: ”Nähty monena keväänä 2010-luvulla”

Jääkiekon miesten SM-liigan pudotuspelikevät alkoi ensimmäisen kierroksen avausotteluilla. Kärpät ja Ässät ovat nyt voiton päässä puolivälieristä.

Atte Ohtamaa ja Julius Junttila tuulettavat maalia.

Julius Junttila (oikealla) iski kolme maalia KooKoon verkkoon ja ratkaisi voiton Kärpille. Kuva: All Over Press

Oulun Kärpät ja Porin Ässät ottivat ensimmäiset kiinnityksensä puolivälieräpaikkoihin jääkiekon miesten SM-liigan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella. Kärpät voitti KooKoon 4–2 ja Ässät TPS:n 2–1.

Kummallakin on mahdollisuus varmistaa paikkansa kahdeksan parhaan joukossa jo huomenna, kun toiset ottelut pelataan Kouvolassa ja Turussa.

Kärpät sai kotikaukalossaan salama-alun: Kaksi maalia neljännellä peliminuutilla nostivat oululaisodotukset korkealle, mutta KooKoo kiri Linus Anderssonin osumalla tasoihin 2–2:een kolmannen erän alussa.

Yle Puheen Jääkiekkokierroksella asiantuntija Topi Nättinen totesi, että peli Oulussa oli odotetun tasainen. Ratkaisu nähtiin reilut kaksi ja puoli minuuttia ennen ottelun loppua.

– Siinä tapahtui hieman KooKoota jäädyttänyt tilanne, jossa kokenut Julius Junttila naulasi pelin 3–2:een ja kruunasi hattutempun tyhjään maaliin. Se oli hyvin Kärppien näköinen voitto. Vähän puolivarkain ja yllättäen kolme minuuttia ennen loppua teki voittomaalin, Nättinen sanoi.

Kausi on ollut Kärpille, SM-liigan kestomenestyjälle, surkea. Runkosarjan seitsemäs sija ja pudotuspelien aloittaminen ensimmäiseltä kierrokselta on ollut niin pelaajille kuin kannattajillekin pettymys. Maanantai-iltana ottelua seurasi Raksilassa vain reilut 2 700 katsojaa.

Nättinen kuitenkin sanoo nähneensä Kärppien suorituksessa aiemmilta kausilta tuttuja merkkejä.

– Se oli aika kliinistä, monena keväänä 2010-luvulla nähtyä Kärppiä. Kun pelataan voitosta, otetaan voitto. Ja mennään, Timo Jutilaa lainatakseni, eteenpäin.

Katso ensimmäisen pudotuspelikierroksen maalit ja ratkaisevat tilanteet maanantai-illan Urheiluruudusta.

Ässät väänsi voiton turkulaisvieraista

Porissa ensimmäiset pudotuspelit viiteen vuoteen kiinnostivat selvästi enemmän kuin oululaisia. Isomäen hallissa katsojia oli yli 5 100.

Ässät nappasi TPS:stä 2–1-voiton tasaisen väännön päätteeksi. Ässien Jesse Joensuu iski 1–0-lukemat 24. minuutilla ja pitkään näytti siltä, ettei enempää maaleja tule. 40 sekuntia ennen loppua Ässien Roni Sevänen kuitenkin niittasi 2–0-lukemat tyhjiin ja vielä ottelun viime sekunneilla TPS:n Valtteri Pulli kavensi loppulukemiksi 2–1.

Ässien avausmaaliin syöttöpisteen kirjauttanut Aleksander Ruuttu kertoi, että ottelussa oli paljon tunnetta ja tapahtumia etenkin loppuhetkillä.

– Pelattiin hyvä peli, kuten myös monta peliä runkosarjan lopussa. Puhuimme siitä, että tulos tulee pelin mukana ja onneksi tänään tuli. Hallissa oli hieno tunnelma ja tämä oli upea kokemus.

Ruutun mukaan Ässien puolustuspelaaminen ja maalivahti Niklas Rubinin 24 torjuntaa olivat voiton avaimia.

– Paljon uhrautumista ja paljon hypittiin kiekon eteen. Rubin otti tärkeitä koppeja. Pitää samalla tavalla jatkaa. Vielä pystytään parantamaan, Ruuttu sanoi.

Ensimmäisen pudotuspelikierroksen toiset ottelut pelataan jo huomenna tiistaina Turussa ja Kouvolassa kello 18.30.