• 17 helmikuun, 2023

SM-liigakierroksella hämmentävä välikohtaus – katsomosta heitetty kiekko toi Jukureille rangaistuslaukauksen: ”Ikuinen porttikielto”


Jääkiekon SM-liigassa Jukurit ja JYP taistelivat perjantaina pudotuspelien kannalta tärkeistä pisteistä. Tunteet kuumenivat jo avauserässä, kun JYPin kanadalaishyökkääjä Braden Christoffer tyhmäili itsensä suihkuun pelikatkon aikana. Christoffer löi Jukureiden vasta 16-vuotiasta Konsta Heleniusta poikittaisella mailalla kaulaan ja hänen pelinsä päättyi siihen.

Varsinaisella peliajalla maalinteossa onnistuivat vain Jukureiden Michal Kovarcik ja JYPin Tobias Winberg, ja lopulta ratkaisua haettiin jatkoajalta.

Ottelun ja koko kierroksen puhuttavin tilanne nähtiinkin jatkoajalla, kun Juhamatti Aaltonen pääsi karkaamaan läpiajoon. Silloin jyväskyläläiskatsomosta jäälle lensi toinen kiekko.

Jukurit sai tilanteesta rangaistuslaukauksen, ja Aaltonen pääsi uudelleen nokikkain JYP-vahti Veini Vehviläisen kanssa. Upeasti läpi ottelun torjunut Vehviläinen venyi kuitenkin kiekon tielle, ja ratkaisu venyi voittomaalikilpailuun.

Jukureiden sankariksi nousi Liam Kirk, joka onnistui ainoana maalinteossa. Viimeisistä pudotuspelipaikoista kamppailevalle Jukureille pisteet maistuivat.

Ottelun jälkeen Yle Urheilun asiantuntija Topi Nättinen kävi illan Jääkiekkokierroksella kierroksen puhuttavimmasta tilanteesta kuumana.

– Katsojan rooli on olla katsoja. Tuo (rangaistuslaukaus) oli ansaittu, tuosta olisi pitänyt jopa tulla maali. Jos joku JYP-fani on sen kentälle heittänyt, pitäisi sen olla ikuinen porttikielto kaikkiin maailman jääkiekko-otteluhin. Kukaan ei ole seuraa suurempi. Tuossa tilanteessa asetat oman rakkaan seurasi kauden tärkeimmässä ottelussa…. Jos se siis oli JYP:n kannattaja, Nättinen pohti.

– Ihmettelen, että se olisi joku Jukureiden kannattaja, ellei ole joku sääntönörtti. Tämä pitää selvittää. Teoriassa, kun sieltä katsomosta sen kiekon saattoi heittää Jukureiden joukkueen jäsen, joka on vaikka matkassa mukana ekstrapelaajana. En syytä ketään, mutta teoriassa on mahdollista, ja siitä tuomitaan rankkari…

Veini vehviläinen torjuu

Veini Vehviläinen torjui Juhamatti Aaltosen yrityksen ja kaikkiaan 27 laukausta. Kuva: Vesa Pöppönen / AOP

Myös Jukureiden päävalmentaja Olli Jokinen ihmetteli tilannetta.

– Aaltosen mukaan tilanne olisi ollut sama, vaikka kotijoukkue olisi ollut läpi. Sillä ei ollut mitään merkitystä. En ole itse ennen tuollaista nähnyt, vaikka jonkin verran olen jääkiekon parissa ollut mukana, Jokinen kommentoi STT:lle.

Mainiosti torjuneelle Vehviläiselle tappio maistui karvaalta. Sarjan sijalla 13 olevilla jyväskyläläisillä on nyt seitsemän pistettä pudotuspeliviivaan, kun runkosarjaa on jäljellä kahdeksan ottelua.

– Eipä sillä omalla pelillä ole paskankaan väliä, jos joukkue häviää. Rankkareilla homma on aina kolikonheittoa. Ehkä kaveri sitten ansaitsi voittonsa, pettynyt JYP-vahti kommentoi STT:lle.

Yle Urheilun asiantuntija Nättinen uskoi, etteivät jyväskyläläisten pelit jatku enää runkosarjan jälkeen. JYP kohtaa runkosarjassa vielä päävastustajansa Jukurit, KooKoon ja HPK:n.

– Jos he sattuisivat ne pelit voittamaan, on heillä teoreettinen mahdollisuus… Mutta kyllähän se on aika pitkään ollut prosentin, puolentoista luokkaa jo ennen tätä viikkoa. JYP sai kolmen ottelun voittoputken, pisteputki jatkuu… Jukurit, HPK, heille riittää neljä, kolme voittoa kahdeksasta pelistä, mutta JYPin pitäisi siinä vaiheessa ottaa kuusi voittoa. Ei tule valitettavasti tapahtumaan, Nättinen näki.

Helsingissä 14 maalin iloittelu

HIFK ja SaiPa tarjosivat helsinkiläisyleisölle 14 maalin iloittelun, joka päättyi lopulta HIFK:n 9–5-voittoon. Helsinkiläisten onnistujiin lukeutuivat hattutempun laukonut Eetu Koivistoinen ja tehot 1+2 nakutellut Leevi Teissala.

Sarjajumbo SaiPalle tappio oli 14:s peräkkäinen. Joukkue on jo menettänyt mahdollisuutensa jatkopeleihin, ja Helsinkiin se matkasi vajaalla kokoonpanolla. Tiistaina joukkue kärsi Tapparalle nolon 0–8-tappion.

HIFK juhlii maalia.

HIFK iski SaiPan verkkoon yhdeksän maalia. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

KalPa haki puolestaan Porista Ässistä suoran pudotuspelipaikan kannalta tärkeän 3–1-voiton. Joukkue on nyt sarjassa viidentenä.

Jyväskylän lisäksi Oulussa ja Lahdessa ratkaisua haettiin pidemmän kaavan kautta.

Helsingin tavoin Oulussa yleisöä hemmoteltiin maaleilla, sillä Kärpät ja HPK latoivat varsinaisella peliajalla yhteensä kymmenen maalia. HPK:n 6–5-voittomaalin iski lopulta jatkoajalla Michael Joly ajassa 64.10.

KooKoo kiusasi Pelicansia Lahdessa ja haki lopulta voittomaalikilpailun jälkeen tärkeän 4–3-voiton. Lopulta vieraiden sankariksi nousi ainoana voittomaalikilpailussa maalinteossa onnistunut Teemu Rautiainen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen heti lauantaina.

SM-liigan taulukko nähtävissä tekstitv:n sivulla 223.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *