• 4 heinäkuun, 2023

”Mestareita halutaan palvella eri tavalla”


Joensuun GP-kisat keskiviikkona TV2:ssa klo 18.30 alkaen.

Estejuoksun hallitseva Euroopan mestari Topi Raitanen teki aiemmin tänä vuonna uuden varustesponsorisopimuksen Puman kanssa. Raitasella on ollut alkukaudesta käytössään juuri hänelle tehdyt piikkarit.

Puma kuunteli mestarijuoksijan toiveita ja teetti tälle eräänlaisen pikaversion.

– Nämä ovat tonnivitoselle tehdyt kengät. Kun tässä oli liikaa muovia vesiesteelle, Puma teki ensimmäisen version kengistä. Toivottavasti seuraavissa malleissa on vähän erilainen pohja. Katsotaan, mitä loppukausi tuo tullessaan.

– Tämä on ihan meikäläistä varten tehty. He ottavat urheilijoilta paljon kommentteja vastaan. Seuraavissa eri mallisissa kengissä on erilainen pohja kuin tässä mallissa. Se on jo vakiona hyvä estejuoksuun.

400 metrin aitojen norjalaishirmu Karsten Warholm on esimerkiksi saanut Pumalta jo tehtyjä erikoiskenkiä.

Onko se kovan jätkän merkki, kun välinevalmistajalta saa omat kengät?

– On sillä varmasti merkitystä. Mestareita halutaan palvella eri tavalla. Urheilijoita halutaan kuunnella ja viedä tuotteita urheilijoiden haluamaan suuntaan.

Estejuoksun Euroopan mestari esittelee hänelle räätälöityjä kenkiä.

Nihkeä fiilis

Topi Raitasen juoksukunto on suomalaisen yleisurheilun tämän hetken kuumimpia kysymyksiä. Euroopan mestarin kaksi edellistä kisaa ovat olleet tuloksellisesti erittäin nihkeitä.

Kolme viikkoa sitten Turun Paavo Nurmen kisoissa hän romahti aikaan 8.43,46. Puolitoista viikkoa myöhemmin Puolan EM-joukkuemestaruuskisoissa aika oli edelleen vaisu 8.39,93.

Joensuun GP-kisoissa keskiviikkona paraatimatkallaan kilpaileva Raitanen ei lähde kisaan kovin hyvällä fiiliksellä.

– Aika nihkeä. Olen aika realisti. Kun kroppa kertoo jotain toista, tuskin se yllätyksiä tarjoaa kisassakaan.

Raitanen aloitti kautensa toukokuussa lupaavasti juoksemalla 1 500 metrillä ennätyksensä 3.38,47. Esteissä miehen kauden paras on hyvä 8.22,00.

– On sitä paremminkin mennyt. Kevät ja kesä ovat tarjonneet oppimisen paikkaa siinä, että urheilu on raadollista. Välillä rajoja pitää hakea ja välillä niitä löytyy.

– Kun ennätyksillä aloittaa ja suorituskyky lähtee laskuun, varmasti jonkilaisia haasteita on matkalla ollut. Siitä täytyy oppia ja mennä seuraavia kisoja kohti, Raitanen kertoo.

Lyhyet yöunet ja aamulennot

Kokonaisuuden hallitsemisessa on ollut haasteita. Reissuja ulkomaille on ollut useita.

– Kilpailuja tulee tiiviillä tahdilla. Miten sen ottaa huomioon kokonaispaketissa. Lyhyet yöunet ja aamulennot monta kertaa peräkkäin, joten palautuminen ei ole parhaimmillaan. Se on varmasti monen asian summa, jota käydään Jannen (valmentaja Ukonmaanahon) kanssa läpi.

Raitanen veti alkukaudesta kolme estekisaa kymmenen päivän sisään läpi. Ensi vuonna jo kesäkuussa pidettävien Rooman EM-kisojen takia Raitasen talven harjoittelussa on keskitytty siihen, että hän olisi jo alkukaudesta huippukunnossa.

– Se oli tietoinen riski, mutta se kääntyi toiseen suuntaan. Elimistö kertoi, ettei juoksu kestänyt happamuutta. Sitten juoksu on hyvin raskaantuntuista. Se näkyy kellossa.

– Harmittaahan se siinä hetkessä. Rajoja pitää kuitenkin välillä kolkutella ja oppia niistä. Huomenna on taas uusi mahdollisuus.

Topi Raitanen juoksee vesiesteen läpi.

Topi Raitasen meno Turun Paavo Nurmen kisoissa oli kauden tahmeinta. Kuva: Tomi Hänninen

MM-kisoihin vielä aikaa

Budapestin MM-kisat pidetään elokuun lopussa. Raitasella riittää vielä luottoa, että käyrä kääntyy positiivisen sävyiseksi noin kahden kuukauden aikana.

Ensimmäinen mahdollisuus siihen koittaa keskiviikkona Joensuun GP-kisojen 3 000 metrin estejuoksussa.

– Huomenna on uusi mahdollisuus kääntää laiva. Onneksi kautta on vielä jäljellä ja aikaa päästä tuttuun vireeseen kiinni.

Hallitseva Euroopan mestari kilpaili edellisen kerran puolitoista viikkoa sitten Puolassa pidetyissä EM-joukkuemestaruuskisoissa. Sen jälkeen Raitanen ei ole tehnyt kovempia harjoituksia.

– Enemmän hapettavaa peruskestävyyttä ja palautumisen kautta vireen hakemista. Tämä kisa tulee vähän aikaisin, mutta haluttiin juosta täällä. Kotimaisia startteja ei tule kuitenkaan kovin montaa. Kisat ovat parhaimpia harjoituksia, joten lähdetään avoimin mielin kisaan.

Joensuun kisassa Raitasella on hyviä vastuksia. Hän haluaisi saada itselleen tyypillisen juoksun, jossa jälkimmäinen tonni menee kiihtyvään tahtiin.

– Saa sellaisen sopivan tiikerin silmän. Lista on sellainen, että pystyy hyviä aikoja juoksemaan. Pitää vain itse pysyä porukassa mukana, jotta pystyy taistelemaan hyvistä sijoituksista. Alkuperäiseen suunnitelmaan nähden odotukset ovat maltillisemmat.

Konkreettista aikatavoitetta Raitaselle ei kisaan ole. Hän olisi kuitenkin tyytyväinen 8.30:n alitukseen.

– Pitää päästä mahdollisimman lähelle normitasoa, joka on 8.20:n tietämillä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *