• 24 kesäkuun, 2023

”Hyppääjät eivät ole kovin tyytyväisiä ”


Seiväshyppääjä Wilma Murto otti Suomen ensimmäisen lajivoiton yleisurheilun EM-joukkuekisassa Puolassa lauantaina.

Wilma Murto hyppää seivästä EM-kisoissa.

Kuva: Lehtikuva

Paavo Forsberg,

Petri Hänninen

Yleisurheilun EM-joukkuekisassa naisten seiväshypyn ylivoimaisesti voittaneen Wilma Murron seiväskisa oli hilkulla päättyä jo korkeuteen 450.

Joukkuekisan sääntöjen mukaan koko kisassa saa pudottaa riman vain kolme kertaa, jolloin neljäs pudotus tietää kisan päättymistä.

Normaalissa kilpailussa kisa päättyy, kun riman pudottaa kolme kertaa samasta korkeudesta.

Murto pudotti kerran korkeudesta 425 ja kahdesti korkeudesta 450. Seuraava korkeus 460 piti siis ylittää ensimmäisellä. Sen hallitseva Euroopan mestari tekikin ja toisti tempun vielä korkeuksista 465 ja 471.

Murto löi lopulta korkeuteen 460 jääneet Sveitsin Angeliva Moserin ja Tšekin Amalie Svabikovan selvästi.

Näin Murto ylitti 471.

Murron mukaan neljän pudotuksen sääntö on ollut vuosien varrella kiistelty aihe.

– Hyppääjät eivät ole kovin tyytyväisiä tähän sääntöön. Muissa lajeissa oudoista säännöistä on luovuttu, mutta rimalajeissa niistä on yhä pidetty kiinni. Ehkä urheilijoiden ja omakin toive on, että joskus siitä vielä luovuttaisiin ja saataisiin hypätä normaalia kisaa. Mutta tänään ei ihan käynyt köpelösti minulle.

Murron kisa alkoi siis tahmeasti. Hänen mukaansa se johtui normaalia lyhyemmästä vauhdista. Murto hyppäsi 12 askeleen vauhdilla tavallisen 16 askeleen sijaan.

– Sen hakemisessa meni muutamat pudotukset siinä alkupuolella. Loppua kohden lähti sujumaan aika hyvin ja koen, että 470:n paikkeilla oleva rima alkaa olla siinä rajoilla, millä tuolla vauhdilla pystyy hyppäämään. Ensi viikolla sitten täydellä vauhdilla, niin katsotaan mitä lähtee, Murto ennakoi Sveitsin Lausannessa perjantaina kilpailtavaa Timanttiliigan kilpailua.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *