• 15 kesäkuun, 2023

Huuhkajilla valtava peli! Näistä lähtökohdista Suomi kohtaa Slovenian lähes täydellä Olympiastadionilla – asiantuntija perkaa kimurantin lohkon


Suomen miesten jalkapallomaajoukkue jatkaa EM-karsintataivaltaan kotiyleisön edessä. Perjantaina vastaan asettuu lohkon ainoa kahden ottelun voittaja Slovenia, kun taas maanantaina Olympiastadionille matkaa lohkon hänniltä löytyvä San Marino.

H-lohkossa pelaavat lisäksi Tanska, Kazakstan ja Pohjois-Irlanti.

Slovenia johtaa lohkoa puhtaalla pelillä

Slovenia johtaa lohkoa kuudella pisteellä. Se päihitti maaliskuussa Kazakstanin ja San Marinon.

Joukkue on löytänyt mainion vireen, sillä se liitelee kahdeksan ottelun tappiottomassa putkessa. Slovenian edellisestä tappiosta on yli vuosi aikaa, kun se taipui Serbialle 1–4.

– Ikinä ei voi väheksyä sitä, että kuusi pistettä on ottanut kahdesta ottelusta, vaikka toki toinen oli San Marinoa vastaan. Kazakstan-ottelussa kumpikaan joukkueista, ei Kazakstan eikä Slovenia, esittänyt kovin tasokasta jalkapalloa. En kuitenkaan näe, että Slovenia olisi lohkon ennakkosuosikki noilla odotuksilla, Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja kommentoi.

Jan Oblak pitelee palloa.

Slovenialainen maalivahti Jan Oblak on loukkaantumisen vuoksi sivussa. Kuva: Manu Reino/DeFodi Images/Shutterstock/All Over Press

Joukkue joutuu kuitenkin pärjäämään ilman kapteeniaan, Atletico Madridissa torjuvaa Jan Oblakia, joka on loukkaantumisen myötä yhä sivussa.

Supertähdet Slovenialta puuttuvat, mutta uhkaa hyökkäykseen tuo RB Leipzigiin ensi kaudeksi siirtyvä 20-vuotias Benjamin Sesko, joka paukutti viime kaudella Itävallan pääsarjassa RB Salzburgin riveissä 30 ottelussa 16 maalia.

– Sesko on varmaan Suomen valmennusjohdon papereissa tarkasti merkittty. Hän on kuitenkin aika monipuolinen pelaaja, joka pystyy paitsi pelaamaan kohdepelaajana selkä maaliin päin, juoksemaan pystyyn ja pallokin pysyy kivasti mukana. Hän on erittäin vaarallinen kärkipelaaja ja vaikea pysäyttää, Pohja luonnehtii.

Benjamin Sesko tuulettaa.

Benjamin Sesko on yksi Slovenian lupaavimpia pelaajia. Kuva: Flaviu Buboi/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

San Marino vieraili Olympiastadionilla edellisen kerran 2010. Kolmetoista vuotta sitten vain reilun 33 000 asukkaan maa joutui taipumaan Suomelle peräti 0–8. Nyt joukkue on Fifan virallisen rankinglistan viimeisenä.

Se on pelannut 129 maaottelua voitoitta.

– On ihan mahdollista, että sama toistuu, mutta se vaatii Suomelta jonkinlaista tasonnnostoa. Tärkeintä on voitto ja kolme pistettä. San Marinolle on varattu lohkossa kiusaajan rooli. Tempo täytyy pitää riittävän korkeana, jotta San Marino joutuu muotona liikkumaan niin paljon, että tiloja alkaa löytyä.

Mikä on Tanskan vire?

Tanska kaatoi avausottelussaan Suomen, mutta yllättäen hävisi Astanassa Kazakstanille, mikä pudotti lohkon ennakkosuosikin toiseksi. Tanska kohta kesäkuun ikkunassa Pohjois-Irlannin ja Slovenian.

– Tanska on varmaan edelleen suosikki lohkovoittajaksi, mutta jos joskus, niin Tanskakin on murrostilassa. Kazakstan-ottelukin osoitti, että he eivät ole samassa iskussa kuin esimerkiksi EM-kisoissa, Pohja aloittaa.

Rasmus Höjlund tuulettaa.

Rasmus Höjlund on karsintojen maalipörssin kärjessä viidellä osumallaan. Kuva: EPA-EFE

– Suomi-voitto oli osittain heidän hyvyyttään ja etenkin tulikuumaan Rasmus Höjlundin ansiota. Kokonaisuudessaan olen viime vuosina nähnyt erittäin monipuolisen, modernin Tanskan, joka tarvittaessa prässää korkealta, puolustaa matalalta hyvin ja hyökkää monipuolisesti. He tekivät samoja asioita, mutta eivät yhtä laadukkaasti kuin aiempina vuosina.

Pohja uskoo, että joukkueella saattaa olla niskassaan pieniä paineita.

– Peliesitykset eivät varmaan ole olleet sitä, mitä päävalmentaja Kasper Hjulmand on odottanut. Höjlundin maalit ovat pelastaneet jonkun verran, mutta kokonaisuudessa peli hakee vähän itseään.

Tanskan pelaajat allapäin, kun Kazakstan voitto EM-karsintaottelun 26.3.2023.

Kazakstan-tappio otti tanskalaisia koville. Kuva: EPA-EFE / AOP

Kazakstan taipui EM-karsinta-avauksessaan Slovenialle, mutta osoitti Tanska-voitollaan, ettei se ole mikään lohkon heittopussi. Pohja pitää Kazakstania lohkon haastajajoukkueena.

– Onhan se mahdollista, että he taistelisivat jopa lohkon kärkisijoista, mutta en ehkä heitä ensimmäisenä olisi kisakoneeseen tuuppaamassa. Heillä on ollut jo pitkään maine, että etenkin kotona he pystyvät haastamaan selvästi isompiaankin. He ovat sisukas ryhmä, jolla ei ehkä ole hirveästi Euroopan laatupelaajia, mutta he ovat sitoutuneet omaan pelitapaansa ja puolustavat paitsi taidolla myös sinnikkyydellä. Heidän tavaramerkkinsä ovat nopeat, aika suoraviivaiset hyökkäykset. Tietysti myös tekonurmi on oma etunsa.

Suomi haki Belfastista 1–0-voiton, mutta myös Pohjois-Irlannilla on kasassa kolme pistettä, sillä se avasi karsinnat voitolla San Marinosta.

– Jos kahden ottelun jälkeen pitäisi rankata näitä joukkueita, niin Kazakstan ja Pohjois-Irlanti ovat ehkä samassa korissa ja Slovenia ja Suomi haastamassa ensimmäisenä Tanskaa.

Suomen joukkue kiittää kannattajia Belfastissa 1–0-voiton jälkeen.

Suomi haki Belfastista tärkeän 1–0-voiton. Kuva: Sportsfile / Getty Images

Kahden ottelun jälkeen Pohja näkee lohkon mittasuhteiden tasoittuneen.

– Lohko on siinä mielessä kimurantti, että ristiin pelaamista voi tulla enemmänkin. Ei ole vain yhtä joukkuetta, joka dominoi. Tässä on rehellisesti ja aidosti kaksi kärkipaikkaa jaossa, mikä tekee lohkosta entistä mielenkiintoisemman, Pohja ennustaa.

Nämä kysymykset kiinnostavat Suomen kohdalla

Suomella on kahden vierasottelun jälkeen kasassa kolme pistettä.

Yksi kesäkuun karsintaotteluiden merkittävä poissaolija on polvivammasta kärsivä Robin Lod. Myös Leo Väisänen ja Marcus Forss ovat sivussa. Ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen matkassa on puolestaan Vålerangan hyökkääjä Daniel Håkans.

Daniel Håkans

Daniel Håkans on Huuhkajien ensikertalainen. Kuva: Lehtikuva

Avauskokoonpanossa riittää tuttuun tapaan arvuuteltavaa.

– Nouseeko Joel Pohjanpalo avaukseen, kun hän on ollut niin sanotusti kuumana, mutta tietynlaisissa otteluissa vaihtopelaajan roolissa, kun on haluttu rooleihin puolustussuuntaan etenevämpiä pelaajia? On mielenkiintoista nähdä, miten joukkue ryhmittyy ja keitä avauksessa nähdään, Pohja aloittaa.

Joel Pohjanpalo.

Joel Pohjanpalo oli Italian Serie B:n maalipörssin toinen 19 osumallaan. Kuva: All Over Press

– Kahdessa ensimmäisessä ottelussa lähdettiin hakemaan hyvin pelaavaa, aktiivisista, peliä hallitsevaa pelisuunnitelmaa, mikä kostautui Tanskassa. Pohjois-Irlannista jäi pelillisesti paljon kysymysmerkkejä. On mielenkiintoista nähdä, palataanko pelillisesti enemmän puolustusvoittoisempaan lähestymiseen, vai jatkuuko sama, mitä kahdessa ensimmäisessä pelissä nähtiin.

Kesällä 2024 järjestettävä EM-lopputurnaus pelataan Saksassa. Joukkueet karsivat turnaukseen kymmenessä lohkossa, joista lopputurnaukseen etenevät suoraan lohkovoittajat ja lohkokakkoset. Lisäksi kolmella joukkueella on mahdollisuus päästä kisoihin Kansojen liigan play-offsien kautta. Kisaisäntä Saksalla on jo paikka EM-lopputurnaukseen.

Jos Suomi ei saisi kisapaikkaa EM-karsinnoista, Huuhkajat pääsee mukaan playoffs-peleihin Kansojen liigan kautta, mikäli Israel, Bosnia-Hertsegovina, Serbia tai Skotlanti saa kisapaikan EM-karsinnasta.

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue kohtaa perjantaina EM-karsinnoissa Slovenian. Lähetys TV2:ssa ja Areenassa käynnistyy kello 18.15.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *