• 24 kesäkuun, 2023

Päiväunet hellivät pääkoppaa – tirsoittelijoiden aivot ovat suurempia kuin muiden


Ikääntyminen viivästyy, kun aivot pysyvät tavallista kookkaampina.

Nainen nukkumassa sohvalla.

Päiväunet ovat paitsi makeat myös terveelliset. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Säännölliset päiväunet tekevät aivoille hyvää ja hidastavat niiden pienentymistä ihmisen ikääntyessä, käy ilmi University College Londonin ja urugualaisen University of Republicin tutkimuksesta. Asiasta kertoo BBC.

Aivot kutistuvat ihmisen ikääntyessä. Tutkimusryhmän mukaan tirsottelijoiden aivot ovat 15 kuutiosenttimetriä suuremmat kuin muiden, eli heidän aivojensa kutistuminen on hitaampaa.

Kun aivot pysyvät noin suurina, se viivästyttää ikääntymistä kolmesta kuuteen vuoteen, tutkijat arvioivat.

– Uskomme, että jokainen voisi mahdollisesti hyötyä päiväunista, yksi tutkimuksen tekijöistä, tohtori Victoria Garfield kertoo BBC:lle.

Päiväunien pituutta ei otettu tutkimuksessa huomioon. Yleisesti tutkijat kuitenkin suosittelevat, että tirsat pidettäisiin alle puolen tunnin mittaisina.

Huonoilla unilla yhteys muistisairauksiin

Vaikka aivot pysyvät päiväunien nukkujilla normaalia suurempina, ei ole tietoa, voisivatko nokkaunet estää muistisairauksia. Aiemmat tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että huono nukkuminen ja muistisairaudet ovat kytköksissä toisiinsa.

On esitetty, että huonot unet vahingoittavat pitkän päälle aivoja. Tutkijat arvelevat niiden aiheuttavan tulehdusta ja vaikuttavan aivosolujen välisiin yhteyksiin.

– Näin ollen säännölliset päiväunet voisivat suojata hermoston rappeutumista kompensoimalla unen puutetta, arvioi Valentina Paz, joka oli mukana tekemässä tuoretta tutkimusta.

Päiväunitutkimuksessa hyödynnettiin brittiläistä biopankkia nimeltään UK Biobank. Tutkimusryhmä sai sieltä 35 000 ihmisen dataa ja vertaili tirsoittelijoita ja ei-tirsoittelijoita keskenään. Tutkittavat olivat 40–69-vuotiaita.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *