• 25 huhtikuun, 2023

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoittautui virallisesti tavoittelemaan jatkokautta vuoden 2024 vaaleissaYhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoittautui kisaan demokraattisen puolueen ehdokkuudesta julkaisemalla kampanjavideon.

Ote Joe Bidenin kampanjavideosta

Jani Parkkari,

Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltain istuva presidentti Joe Biden on ilmoittanut hakevansa jatkokautta vuoden 2024 vaaleissa.

Biden ilmoitti asiasta kampanjasivulleen (siirryt toiseen palveluun) lataamallaan 3-minuuttisella videolla. Videon otsikko on: Finish the job, eli Tehdään homma loppuun.

Kampanjan keskeinen teema on republikaanisen ääriaineksen vastustaminen. Video alkaa kuvilla Capitol-kukkulasta, jonka entisen presidentin Donald Trumpin kannattavat valtasivat tammikuussa 2021 yrittäessään estää vallanvaihdon Bidenin voitettua Trumpin vaaleissa.

– Kun pyrin presidentiksi neljä vuotta sitten, sanoin, että taistelemme Amerikan sielusta. Me taistelemme edelleen, Biden sanoo videolla.

Yhdysvaltain tulevaisuudessa ratkaisevaa Bidenin mukaan on se, onko maa enemmän vai vähemmmän vapaa.

Videolla toistuvat demokraattipuolueen keskeiset ajatukset, kuten sosiaaliturva, demokratia ja ihmisarvon kunnioittaminen. Biden toteaa, ettei veroja pidä alentaa siten, että siitä hyötyvät vain rikkaat.

Biden sanoo haluavavansa toimia vihanlietsojia vastaan ja antaa kaikille reilun mahdollisuuden (fair shot).

Donald Trumpin mahdollinen nousu Bidenin tulevaksi haastajaksi on jo huomioitu. Videolla mainitaan MAGA-ääriainekset, jotka ”haluavat vallan päättää, mitä terveysratkaisuja naiset saavat tehdä, kieltää kirjoja ja kertoa ihmisille, keitä he voivat rakastaa”. MAGA on lyhenne Trumpin iskulauseesta ”Make America Great Again”, ”Tehdään Amerikasta jälleen suuri”.

Kampanjasivun mukaan Bidenin varapresidenttiehdokkaana on jälleen Kamala Harris.

Ikä huolettaa kannattajia

Biden on nyt 80-vuotias. Hänen ikänsä aiheuttaa huolta myös demokraattipuolueen jäsenille. Jos Biden saa jatkokauden, olisi hän kauden päättyessä 86-vuotias. Jo ensimmäisen kautensa alkaessa Biden oli Yhdysvaltain historian iäkkäin presidentti.

Hän on käynyt säännöllisesti terveystarkastuksissa. Niissä hänet on todettu terveeksi, elinvoimaiseksi ja kykeneväksi hoitamaan presidentin tehtäviä.

Biden on kuitenkin ajoittain sortunut puheessaan sekavuuteen, joka on tiedotusvälineissä tulkittu iän aiheuttamaksi. Demokraattien parissakin alle puolet toivoo hänen pyrkivän jatkokaudelle. Osuus on kuitenkin kasvussa.

Republikaanipuolueen tällä hetkellä todennäköisin ehdokas Donald Trump ei ole paljon nuorempi, hän on nyt 76-vuotias.

Katso Bidenin koko kampanjavideo (ilman käännöstä):

Lähteet: Reuters, AP, AFPSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *