• 10 toukokuun, 2023

Inter astui askeleen lähemmäs Mestarien liigan loppuottelua – AC Milan kaatui ensimmäisen kerran europeleissä

Inter voitti jalkapallon Mestarien liigan ensimmäisessä välieräosassa Milanon derbyssä AC Milanin 2-0 (2-0). Toinen osaottelu pelataan ensi tiistaina 16. toukokuuta.

Edin Dzeko juhlii Interin ensimmäistä maalia AC Milania vastaan keskiviikkona.

Edin Dzeko juhlii Interin ensimmäistä maalia AC Milania vastaan keskiviikkona. Kuva: IMAGO/Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Hyvävireinen Inter jyräsi ensimmäisellä puoliajalla ja otti isännän otteet jalkapallon Mestarien liigan ensimmäisessä välieräosassa. Inter oli hankkinut itseluottamusta kotoisesta Seria A:sta, jossa se oli voittanut neljä viimeistä otteluaan murskaavalla maalierolla 14–1.

Hengetön ja huonosti puolustanut AC Milan tippui kyydistä vain reilussa kymmenessä minuutissa, kun Edin Dzeko ja Henrikh Mkhitaran tehtailivat Interille pelin ratkaisseet 2–0-maalit 8. ja 11. peliminuutilla.

Hakan Calhanoglun antamasta kulmapotkusta konkarikärki Dzeko kurotti jalkansa huolimatta Milan-kapteeni Davide Calabrian vartioinnista ja tälläsi suoraan volleysta avausmaalin. Dzeko, 37 vuotta ja 54 päivää, on Mestarien liigan toiseksi vanhin maalintekijä UCL-välierissä. Ryan Giggs, 37 vuotta ja 148 päivää, teki Manchester Unitedille osuman Schalken verkkoon kaudella 2010–11.

Interin 2–0-maalin viimeisteli mahtavalla maltilla Mkhitaran, joka livahti Federico Dimarcon esityöstä keskisektorilta luvattoman helposti parhaaseen mahdolliseen maalisektoriin, eikä erehtynyt tekopaikassa.

Inter olisi voinut tehdä useammankin maalin avausjaksolla, sillä ensimmäisen maalin syöttänyt Calhanoglu laukoi pallon kertaalleen AC Milanin tolppaan, eikä jatkopaikassa Nicolo Barella pystynyt ohittamaan maalivahti Mike Maignania.

Lautaro Martinez (kesk.) puikahtaa keskisektorille AC Milanin puolustajien Fikayo Tomorin (vas.) ja Simon Kjärin välistä. Tilanteesta tuomittiin ensin pilkku, joka kuitenkin kumottiin VAR-tarkastelun jälkeen. Kuva: EPA-EFE

Puolen tunnin kohdalla tuomari näytti Interille rangaistuspotkua, kun Simon Kjaer näytti kaataneen Inter-kapteeni Lautaro Martinezin 11 metrin sisällä. VAR-tarkastelun päätteeksi tuomari kuitenkin kumosi päätöksensä.

AC Milan oli huono avausjaksolla ja sai olla tyytyväinen, ettei ollut tauolla tappiolla kuin 0–2. Toisella puoliajalla AC Milan paransi huomattavasti, mutta ei saanut kunnon kiriä aikaiseksi. Ottelun 63. minuutilla Olivier Giroud tiputti pelivälineen Sandro Tonalille, jonka kierteinen laukaus kolahti Interin tolppaan.

Inter voitti vasta ensimmäistä kertaa AC Milanin europelitasolla. Vaikka AC Milanilla on ollut Serie A:ssa Interiä tahmeampaa, niin joukkue pudotti jatkosta UCL-puolivälierissä vahvan Napolin yhteismaalein 2–1.

Edellinen Milanon paikallispeli Mestarien liigassa keskeytettiin savumeressä 18 vuotta sitten. Keväällä 2005 Mestarien liigan puolivälieristä jatkoon meni AC Milan, joka vei tuolloin ensimmäisen osan 2–0 ja toisen osan 3–0.

Toisessa UCL-välieräavauksessa Real Madrid ja Manchester City pelasivat 1–1-tasapelin Madridissa tiistaina.