• 15 elokuun, 2023

Poika sai soiton äitinsä kuolemasta lauantaina, yli 50 tuntia myöhemmin vainaja oli yhä vanhainkodin helteisessä huoneessa


Pirkanmaan hyvinvointialue myöntää, että tapauksessa tapahtui virhe. Ohjeistusta tarkennetaan tapahtuneen takia.

Koukkuniemen vanhainkodin Männistö-rakennuksen julkisivu.

Arkistokuva Koukkuniemestä. Kuva: Antti Eintola / Yle

Pirkanmaalla asuva mies on järkyttynyt siitä, miten hänen kuollutta äitiään kohdeltiin.

Miehen 89-vuotias äiti siirrettiin saattohoitoon Tampereen Koukkuniemen vanhainkodissa elokuun alussa. Kaksi päivää myöhemmin lauantaina hoitaja soitti seitsemältä aamulla, että äiti on nukkunut pois.

Samassa yhteydessä mieheltä kysyttiin, milloin hän hakee äitinsä tavarat. Hän oli anoppilassa Keski-Suomessa hoitamassa asioita ja sanoi tulevansa maanantaina.

Maanantaina ennen puoltapäivää poika meni oman lapsensa kanssa Koukkuniemeen. Käynti oli hänelle shokki.

– Hoitaja sanoi käytävällä, että äitinne on yhä huoneessa. Jäädyin, että hetkinen, tässä on mennyt jo kolme päivää. Se tuntui käsittämättömältä.

Hoitajan mukaan lääkäriä ei oltu saatu paikalle, eikä vainajaa voitu viedä kylmiöön.

Auton mittari näytti viikonloppuna 30 astetta lämmintä. Oli jo kolmas päivä äidin kuolemasta.

Mies ei halua omaa tai äitinsä nimeä julkisuuteen aiheen henkilökohtaisuuden takia. Hänen henkilöllisyytensä on Ylen tiedossa ja asiat varmistettu läheiseltä.

”Kalman haju oli huoneessa”

Järkyttyneenä mies sai sanottua, että tulisi tiistaina hakemaan tavaroita Koukkuniemestä. Näin tapahtui.

Huoneen ovi ja ikkuna olivat kiinni. Haju huoneessa ei unohdu.

– Kalman haju oli huoneessa.

Poika otti mukaansa äitinsä kaksi tuolia ja piirongin. Hänestä tuntuu, että haju tarttui niihinkin.

– Tuli pettynyt olo, että äidin elämä loppui tällä tavalla. Eikö paikalla olleilla ollut maalaisjärkeä kysyä kollegalta, pitäisikö tilanteelle tehdä jotain.

Hän kertoo tapahtuneesta, ettei kukaan muu joudu kokemaan vastaavaa.

– Unohtaa en voi. Virheitä sattuu. Toivon, että tästä opitaan, eikä tätä sattuisi enää kenellekään muulle.

Miehelle jäi hyvä muisto viimeisestä kohtaamisesta äidin kanssa samalla viikolla. Hiljaa puhuva äiti hymyili. Tämä muisto saa jaksamaan.

Hyvinvointialue myöntää virheen

Mies on kertonut tapahtuneesta Pirkanmaan hyvinvointialueelle. Ikäihmisten palvelujen toimialuejohtaja Mari Ollinpoika sanoo, että vainaja olisi pitänyt toimittaa aiemmin Tampereen yliopistollisen sairaalan päivystykseen Acutaan.

– Tässä on käynyt virhe ohjeistuksessamme olevan olosuhteiden arvioimisen kohdalla.

Ohjeistuksen mukaan vainaja jätetään odottamaan huoneeseensa kuoleman toteamista. Jos tilanne vainajan säilyvyyden tai muun inhimillisen tekijän johdosta vaatii nopeampaa kuoleman toteamista, vainaja toimitetaan Acutaan. Ollinpojan mukaan lämpötila olisi ollut tällainen tekijä, jonka vuoksi siirto olisi pitänyt tehdä.

Ollinpoika kertoo, että Koukkuniemen kuoleman jälkeen ohjeita lämpöolosuhteiden huomioimisesta täsmennetään.

Kuoleman voi todeta vain lääkäri. Jos ihminen kuolee päivystysaikana (arkisin kello 16–22 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä kello 8–22), sairaanhoitaja voi kuitenkin todeta kuoleman merkit.

Varsinaista aikaa vainajan siirtämiselle ei ole määritelty. Vainaja voi odottaa myös viikonlopun yli, jos esimerkiksi sää sen sallii.

Myös läheisten toiveet vaikuttavat siirtoaikatauluihin.

– Osa omaisista haluaa jättää jäähyväiset jo hoivayksikössä ennen siirtoa kylmiöön. Näistä käytännöistä sovitaan aina omaisten kanssa yhdessä, Ollinpoika sanoo.

Lakimuutosta ei tullut

Yle kertoi vuonna 2018, miten Tampereella kesti yli 18 tuntia ennen kuin löytyi lääkäri toteamaan kuolema. Silloin Valvira kertoi, että kuoleman toteamisessa on ongelmia koko Suomessa.

Valviran ryhmäpäällikkö Kirsti Tolonen kertoo, että tilanne on ennallaan. Sairaanhoitajat eivät voi todeta vieläkään kuolemaa.

Uutta lainsäädäntöä valmisteltiin ja lakiluonnos oli jo lausuntokierrokselle 2020, mutta ei sitten Tolosen mukaan edennyt.

Kalle Haatanen keskustelee ohjelmassaan kuolemasta ja kuoleman käytännöistä kuolematyöntekijöiden arkea tutkineen dosentti Gustaf Molanderin kanssa. Ohjelma on julkaistu 24.1.2011.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *