• 15 maaliskuun, 2023

leviävätkö amerikkalaispankkien ongelmat? Sveitsiläispankin syöksy painaa osakkeita Euroopassa – myös Nordea pakkasella


Jo aiemmin vaikeuksiin joutuneen sveitsiläispankin Credit Suissen kurssi oli keskiviikkona päivällä yli 20 prosentin laskussa. Euroopan pankkiosakkeita kuvaava indeksi oli viisi prosenttia miinuksella.

Nordean logo.

Hermoilu pankkien tilanteesta näkyy myös Helsingin pörssissä, jossa Nordean osake oli keskiviikkona iltapäivällä reippaassa laskussa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Pankkien osakekurssit Euroopassa laskevat, kun jo aiemmin vaikeuksiin joutuneen sveitsiläisen Credit Suissen pääomistaja Saudi National Bank ilmoitti, ettei se enää aio pääomittaa pankkia.

Credit Suissen kurssi oli keskiviikkona päivällä yli 20 prosentin laskussa. Euroopan pankkiosakkeita kuvaava indeksi oli viisi prosenttia miinuksella, uutistoimisto Reuters kertoo.

Finanssikonserni Nordean osake oli keskiviikkona iltapäivällä hieman yli lähes seitsemän prosentin laskussa Helsingin pörssissä.

Pörssikurssit Euroopassa ovat muutenkin olleet tänään laskusuunnassa. Helsingissä pörssi oli iltapäivällä noin kolme prosenttia miinuksella.

Markkinoilla pelätään, että viime viikolla Yhdysvalloissa kaatuneen SVB-pankin vaikeudet leviävät muualle maailmaan, vaikka Yhdysvaltain viranomaiset ovat vakuuttaneet, että pankin asiakkaiden varat ovat turvassa.

Markkinat ovat villinä, arvioi milanolaisen pankin johtaja Carlo Franchini Reutersille keskiviikkona.

– Credit Suissen ongelmat painavat koko pankkisektoria Euroopassa. Uskon, että pankin ongelmat voidaan ratkaista eikä sitä päästetä kaatumaan.

Sijoittajat ovat nyt kääntäneet katseensa huomiseen Euroopan keskuspankin kokoukseen, jossa EKP:n neuvoston odotetaan nostavan ohjauskorkoaan 0,5 prosenttiyksiköllä.

Yhdysvaltain ja Euroopan keskuspankkien nopeat koronnostot ovat tehneet lainarahasta kalliimpaa ja ne saattavat johtaa siihen, että osa yrityksistä ei pysty lyhentämään lainojaan.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman nimettömän lähteen mukaan korkoa nostetaan pankkisektorin kuohunnasta huolimatta, sillä inflaatio uhkaa muuten jäädä liian nopeaksi.

Credit Suissen vaikeudet alkoivat jo vuosia sitten

Credit Suissen osake laski keskiviikkona alle kahteen Sveitsin frangiin. Kauppa keskeytettiin kovan laskun takia useita kertoja.

Sveitsiläisen jättipankin tulos kääntyi tappiolle toissa vuonna muun muassa ison riskirahaston tappioiden takia. Se on kuitenkin ollut ongelmissa jo aiemmin.

Pankin on väitetty säilyttäneen kymmeniä miljardeja rikollista rahaa vuosikymmenien ajan. Credit Suisse kiisti väitteet.

Se on kuitenkin joutunut viime vuosina maksamaan miljardikorvauksia muun muassa Mosambikin valtionyhtiöihin liittyvien luottoväärennösten sekä verovälttelyn takia.

Juttua päivitetäänSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *