• 9 kesäkuun, 2023

Katsokaa Anton Lundellia! 21-vuotias suomalainen loistaa täysin poikkeuksellisella tavalla


Anton Lundellin peli ei vuoda edes finaaleissa. Se on huima osoitus vasta toista NHL-kauttaan pelaavan nuorukaisen poikkeuksellisesta kypsyydestä, kirjoittaa NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

Anton Lundell aloituksessa.

Floridan Anton Lundell (oik.) on osoittanut pelinsä korkean tason finaaleissa Vegasia vastaan. Kuva: NHLI via Getty Images

SUNRISE. Joskus poikkeusyksilön loisto jääkiekossa ei tartu etenkään voimakkaaseen tähtikulttiin nojaavassa Pohjois-Amerikassa suuren yleisön verkkokalvoille.

Maalintekijät ja paraatitorjuntoja esittävät maalivahdit päätyvät otsikoihin ja tähdistöihin toisinaan ohi hiljaisesti taustalla voittamisen kannalta korvaamattomia asioita tekeviä yleispelaajia.

Floridan Anton Lundell on osoittanut kykynsä tehdä NHL:ssä – jopa sen loppuotteluissa – tulosta, mutta toisinaan tämä kuuluu monipuolisuutensa vuoksi viimeksi mainittuun kategoriaan. Pelaajiin, joiden kokonaisvaltainen loisto kaukalossa jää suurelta yleisöltä huomaamatta.

Lienee reilua todeta, että tilanne Lundellin suhteen on juuri nyt tämän suuntainen.

Anton Lundell ennen ottelun alkua siniviivalla.

Anton Lundell pelaa Floridan hyökkäyksessä 18 minuutin keskiarvolla. Kuva: NHLI via Getty Images

Anton Lundell ei kuulu tällä hetkellä Stanley Cupin loppuottelukaravaanin puheenaiheisiin toimittajien aamukahvi- tai lounaspöydissä. Ei hyvässä eikä pahassa.

Lundellista pitäisi puhua paljon enemmän.

Hyvänen aika sentään, millä tasolla finaalisarjan nuorin, vasta 21-vuotias pelaaja peliä pelaa. Ja nyt puhutaan nimenomaan luotettavasta kuudenkymmenen metrin pelaamisesta aivan pieniä laadulla suoritettavia yksityiskohtia myöten.

Anton Lundellin pelistä ei löydy vuotokohtia edes finaalivaiheessa. Se on huima osoitus vasta toista NHL-kauttaan pelaavan nuorukaisen poikkeuksellisesta kypsyydestä. Se on myös syy siihen, miksi HIFK-taustainen keskushyökkääjä johtaa omaa ketjuaan ja liukuu usein ensimmäisenä jäälle jäähyjä tappamaan.

On hyvä ymmärtää, ettei suomalainen jääkiekkohistoria oikeastaan tunne vastaavaa tarinaa. Esa Tikkanen pelasi NHL:n loppuotteluissa jo parikymppisenä. Vuotta vanhempana niin tekivät Teuvo Teräväinen ja Jesperi Kotkaniemi, mutta eivät he olleet 21-vuotiaina kokonaisvaltaisuuden osalta lähelläkään nyky-Lundellin tasoa.

Kaiken nähnyt Florida-luotsi Paul Maurice ei peluuta sattumalta Lundellia 18 minuutin keskiarvolla.

Anton Lundell oman maalin kulmalla.

Lundell on tunnettu luotettavuudestaan. Kuva: Getty Images

Lundell on pelaaja, joka kykenee armottomassa finaalivaateessakin pelaamaan erittäin laadukasta ja luotettavaa kiekollista peliä. Nuori suomalainen on yksi vain neljästä Florida-hyökkääjästä, joilla ei ole merkitty loppuotteluissa yhtäkään kiekonmenetystä. Kovan Vegas-paineen alla tämä on kova suoritus.

Toisaalta ilman kiekkoa Lundell hoitaa takapaineet sekä puolustusvelvoitteet muutenkin jo konkarin tavoin. Lundellin pelaaminen on sulavaa luistelua, hyvää sijoittumista ja laadukasta puolustamista mailapaineineen kaikkineen.

Vain todella harvat, todelliset poikkeusyksilöt pystyvät näin ehjään, tekisi mieleni sanoa jopa lähes virheettömään pelaamiseen kovassa NHL:n pudotuspelimaailmassa. Lundellia ei tarvitse enää kenenkään vetää perässään, tilanne on ennemminkin toisinpäin.

Kun Floridan peli ei ottanut Las Vegasissa käynnistyäkseen, valmennus siirsi Lundellin Aleksander Barkovin ketjuun herätelläkseen joukkueen suomalaistähteä. Ja kuinka ollakaan, tovin kuluttua peliväline löytyi Vegasin verkosta.

Lundellista on kasvamassa nopealla tahdilla Floridalle täysin korvaamaton kahden suunnan liimapelaaja, jonka voi heittää käytännössä mihin ketjuun tahansa tuomaan energiaa, kiekollista osaamista ja tasapainoa. Se, että suomalaisnuorukainen on valmis tähän vain 21-vuotiaana, on aidosti hämmentävää ja laajemmassakin katsannossa kaikilla tavoin poikkeuksellista.

Anton Lundell kiekon kanssa.

Anton Lundelin ketju ei ole päästänyt yhtäkään maalia tasakentällisin NHL:n finaaleissa. Kuva: Getty Images

Tilastot antavat hehkutukselle tukea.

Lundellin vitja on Floridan kolmesta kärkiketjusta ainoa, jolle ei ole tehty vielä yhtäkään maalia loppuotteluissa viidellä viittä vastaan. Vaarallisissa maalipaikoissa Lundell on sekä henkilökohtaisesti että ketjutasolla plussan puolella.

Eikä tässä kohtaa sovi unohtaa kilpailun tasoa.

Lundell on pelannut finaaleissa eniten viidellä viittä vastaan muun muassa Mark Stonea, Chandler Stephensonia, Ivan Barbašovia ja Jack Eichelia vastaan. Lundell on voittanut vaaralliset maalipaikat jokaista edellä mainittua pelaajaa vastaan. Suoritus on huimaa tarinaa 21-vuotiaalta pelaajalta!

Eikä tulospuolessakaan vikaa ole. Kolme ottelua finaaleissa tehoin 1+1. Edeltä löytyy vain Matthew Tkachuk. Barkovin saldo on 0+0.

Huima on tarina ja kova on taso, jolla näin nuori pelaaja näin kovissa peleissä operoi.

Individualismin ajassa Anton Lundell on monelle nuorelle suomalaisjuniorille poikkeuksellinen ja mitä parhain esimerkki. Elämme tähtikultin ja yksilötaidon ylikorostamisen kulta-aikaa, mutta voittaminen joukkueena on edelleen jääkiekon syvää ydintä. Lundell on ymmärtänyt tämän varhaisella iällä – ja sen, millaisten asioiden kautta joukkuetta voi parhaiten auttaa voittamaan.

Niitä suorituksia ei – valitettavasti – usein löydä YouTube-koosteista.

Kolmannen finaalin maalikoosteen voi katsoa alla olevalta videolta. Finaalisarja jatkuu sunnuntaiaamuna kello kolmelta Suomen aikaa. Ottelu on nähtävissä TV2:ssa ja Areenassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *