• 9 kesäkuun, 2023

”Meillä ei ole mitään sukupuolirajoja”


Lina Lehtovaara on menestynyt kansainvälinen erotuomari, mutta ei ole päässyt Veikkausliigan oikeudenjakajaksi. Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist taustoittaa syitä.

Lina Lehtovaara kuvassa.

Lina Lehtovaara on toiminut erotuomarina isoissa kansainvälisissä otteluissa, mutta ei Veikkausliigassa. Kuva: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Lina Lehtovaaran pitkäaikainen tavoite täyttyy, kun jalkapallon naisten MM-kisat pelataan heinä-elokuussa Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Lehtovaara on yksi MM-kisoihin kelpuutetuista erotuomareista.

Viime kesänä Lehtovaara toimi erotuomarina Englannissa järjestetyissä EM-kisoissa, nyt edessä on komennus MM-viheriöille. Takana on 25 vuoden erotuomariura, mutta kotimaisessa Veikkausliigassa Lehtovaara ei ole päässyt jakamaan oikeutta.

Lehtovaaralta on kyselty asiasta tuskastuttavan usein, viimeksi tällä viikolla.

– Voi olla, ettei sitä tapahdu omalta osaltani niin kauan kuin tietyt ihmiset päättävät asioista. Mutta toivottavasti ainakin minun jälkeeni muilla naisilla on helpompaa. Toivottavasti ovi jossain vaiheessa aukeaa, Lehtovaara sanoi Yle Urheilun haastattelussa.

Palloliiton tuomaripäällikkö: Juoksutestit läpäistävä

Palloliiton erotuomaripäällikkö Johan Holmqvist painottaa, että kysymys on juoksutestien tuloksista. Lehtovaaran on saavutettava vaaditut testirajat, jotta hän voisi päästä Veikkausliigan erotuomariksi.

– Minimivaatimus on, että erotuomari on läpäissyt juoksutestin. Ei ole mahdollista saada otteluita, jos ei ole läpäissyt testirajaa, Holmqvist taustoitti.

Holmqvistin mukaan testirajat ovat samat Veikkausliigassa ja Ykkösessä.

– Lehtovaara on läpäissyt tämän testirajan aiemmin ja saanut Ykkösen otteluita. Rajahan pitää siis läpäistä kaksi kertaa vuodessa, Holmqvist avasi vaatimuksia.

Lehtovaaralla oli menneenä talvena jalkapalloa suurempiakin huolia, kun sydänvaivat olivat vaarantaa kaikki tulevaisuuden suunnitelmat. Muutaman viikon lepojakso kuitenkin tehosi, ja vaivat helpottivat.

Lina Lehtovaara on suomalainen jalkapalloerotuomari.

Lina Lehtovaaralla oli viime talvena sydänvaivoja. Kuva: Seppo Ahava / Yle

”Meillä ei ole mitään sukupuolirajoja”

Erotuomarit etenevät portaittain. Kun tuomari on saanut kokemusta Ykkösestä, niin seuraava askel on Veikkausliiga.

– Toivon todellakin, että Lehtovaara läpäisee vaaditut testit. Hän on päässyt jo hyvin lähelle testirajaa. Lehtovaara on saanut taloudellista tukea, kun olemme maksaneet hänen henkilökohtaisen valmentajansa korvauksia, Holmqvist kertoi.

Holmqvist näkee tärkeänä, että naisiakin saataisiin Veikkausliigan erotuomareiksi.

– Se olisi erittäin hieno asia ja antaisi mallin siitä, että olipa sitten mies tai nainen, niin Suomessa voi toimia millä tahansa tasolla. Meillä ei ole mitään sukupuolirajoja. Erotuomariksi pääsee, kun on täyttänyt riittävät vaatimukset ja osaaminen kentällä on hyvää.

Sportlivin henkilökuvassa Lina Lehtovaara.

Lehtovaara on yltänyt jo tähän mennessä mittaviin saavutuksiin kansainvälisillä kentillä. Viime vuoden keväällä Lehtovaara vihelsi naisten Mestarien liigan finaaliin, tänä keväänäkin Arsenalin ja Wolfsburgin välisen toisen välieräottelun.

– Uskon, että koko suomalainen erotuomariyhteisö on iloinen ja ylpeä hänen saavutuksistaan. Siksi vähän harmittaakin, että on syntynyt tällainen vastakkainasettelu, Holmqvist viittaa kipakkaan keskusteluun siitä, miksei Lehtovaara ole kelvannut tuomariksi Veikkausliigaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *