• 3 kesäkuun, 2023

Barcelona havittelee toista Mestarien liigan voittoaan, kapteeni Putellas ”täydessä pelikunnossa” – seuraa etenkin heitä Ylen välittämässä finaalissa


Jalkapallon naisten Mestarien liiga huipentuu lauantai-iltapäivänä Hollannin Eindhovenissa, kun Barcelona ja Wolfsburg ottavat mittaa toisistaan.

Barcelona havittelee vasta historian toista voittoaan, vaikka finaali on sille viimeisen viiden vuoden aikana jo neljäs.

Kahdesti kilpailun voittoa juhlinut Wolfsburg nähtiin finaalissa edellisen kerran keväällä 2020, jolloin Lyon oli parempi 3–1-lukemin. Barcelona koki saman kohtalon viime keväänä.

– Edellisvuoden tappio Torinossa todellakin vaikutti meihin. Mielestäni se oli meiltä koko kauden huonoin suoritus. Se oli traumaattista niin minulle kuin joukkueellekin, sillä olimme tehneet niin kovasti töitä voittaaksemme finaalin, Barcelonan kapteeni Alexia Putellas kommentoi finaalin alla.

PSV stadion.

Finaalin näyttämönä toimii PSV Eindhovenin kotistadion, joka on loppuunmyyty. Pelipaikka sai myös kritiikkiä, sillä katsojia mahtuu vain 35 000. Kuva: Getty Images

Katalonialaiset lähtevät kuitenkin lauantain finaaliin ennakkosuosikkina jälleen yhden vahvan kauden jälkeen. Joukkue varmisti neljännen peräkkäisen mestaruutensa huhtikuun lopulla voitettuaan kaikki siihen mennessä pelatut kamppailut. Loppukaudesta se pelasi yhden tasapelin ja taipui päätöskamppailussa Madridille.

– Barcelona on selvä suosikki. Joukkueet ovat profiililtaan aika erilaisia, mikä tarjoaa myös Wolfsburgille iskunpaikat otteluun. Wolfsburgin paikka on iskeä erikoistilanteista, Yle Urheilun asiantuntija Jonne Kunnas aloittaa.

Sveindis Jane Jonsdottirin pitkät rajaheitot tuottavat vaaraa kaikissa peleissä ja siihen päälle tulevat vielä kulmat ja vapaapotkut ja muut. Wolfsburgilla on Alexandra Poppin kaltaisia pelaajia, jotka ovat todella vaarallisia ilmassa tuleviin palloihin.

Alexandra Popp tuulettaa maalia Eveliina Summasen edessä.

Alexandra Popp oli liekeissä myös viime kesän EM-kisoissa. Kuva: IMAGO/HMB-Media/ All Over Press

Toiseksi iskunpaikaksi Kunnas nostaa nopeat vastahyökkäykset.

– Barcelona haluaa olla paljon pallossa ja tuoda ylös paljon pelaajia. Riistojen jälkeen nopeat vastahyökkäykset avaavat Wolfsburgille mahdollisuuksia. Mutta Wolfsburg tarvitsee nappisuorituksen estääkseen Barcelonan maalintekopaikkojen luomisen, Kunnas muistuttaa.

Barcelonan terveystilanne kysymysmerkki

Barcelonan kirkkaimpana tähtenä on viime vuosina loistanut kapteeni Alexia Putellas. Maailman parhaan pelaajan Ballon d’Or -palkinnolla kahdesti palkittu tähti on kuitenkin ollut sivussa polvivamman vuoksi lähes koko kauden. Hän toipui pelikuntoon vasta vappuaattona lähes vuoden tauon jälkeen, eikä ole tällä kaudella aloittanut vielä yhdessäkään ottelussa.

Kapteeni itse vakuutti ottelua edeltäneessä tiedotustilaisuudessa olevansa pelikunnossa.

– Olen sataprosenttisesti pelikuntoinen, mutta on valmentajan päätös, montako minuuttia pelaan, Putellas totesi.

Alexia Putellas.

Alexia Putellas on ollut lähes koko kauden sivussa polvivamman vuoksi. Kuva: Jose Breton / NurPhoto / Shutterstock / All Over Press

Kunnas muistuttaa, että kapteenin poissaollessa joukkueesta on löytynyt myös muita vastuunkantajia.

– Toisaalta joukkue on pärjännyt ilman häntä melkeinpä koko kauden. Aitana Bonmatí on ollut superhyvä. Hän on ollut monta vuotta erinomainen, mutta ottanut vahvemmin roolia, kun Putellas on poissa.

Aitana Bonmati tuulettaa maalia.

Aitana Bonmati on ottanut yhä isompaa roolia Putellaksen ollessa poissa. Kuva: IMAGO/Pressinphoto/ All Over Press

Putellaksen pelikunto ei kuitenkaan ole ainoa kysymysmerkki Barcelonan leirissä. Hänen lisäkseen Lucy Bronze ja Fridolina Rolfö ovat molemmat olleet viime ottelut sivussa polvivammojen vuoksi.

Kaikki kolme ovat kuitenkin Barcelonan kokoonpanossa.

– Varsinkin Rolfö on iso kysymysmerkki. Hänen roolinsa on aika merkityksellinen. Hän pelaa vasemman laitapakin roolia puolustaessa, mutta hyökätessä hän on viimeisessä linjassa rakentamassa tilanteita ja päättämässä hyökkäyksiä, Kunnas muistuttaa.

Fridolina Rolfö tekee maalin.

Fridolina Rolfön pelikunto entistä seuraansa vastaan on kysymysmerkki.

Seuraa etenkin heitä

Kunnas kehottaa seuraamaan etenkin Barcelonan keskikentän tähtien toimintaa, keitä siellä finaalissa pelaakaan. Bonmatin lisäksi Kunnas nostaa esiin EM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valitun Keira Walshin, joka siirtyi katalonialaisjättiin täksi kaudeksi maailmanennätyssummalla.

Keira Walsh ja Lucy Bronze pitelemässä EM-pokaalia.

Keira Walsh ja Lucy Bronze juhlivat Englannin kanssa EM-kultaa. Kuva: IMAGO/Sports Press Photo/ All Over Press

Barcelonan toppari Mapi Leon on puolestaan pallon kanssa vahva ja osallistuu myös Barcelonan hyökkäyspeliin. 27-vuotiasta topparia on luonnehdittu yhdeksi maailman parhaista, mutta siitä huolimatta häntä ei välttämättä nähdä kesän MM-kisoissa. Espanjalaispuolustaja sanoi vastikään katalonialaiskanavan haastattelussa, ettei ainakaan tällä hetkellä olisi menossa MM-kisoihin.

– Se on surullista, koska ansaitsisin paikan ja olen ollut viemässä joukkuetta kisoihin. Mutta en voi perääntyä, muutoksia on tultava, Mapi Leon kommentoi.

Peräti 15 maajoukkueen pelaajaa jättäytyi maajoukkuesta pois syyskuussa ja vaati päävalmentaja Jorge Vildalle potkuja.

Mapi Leon nostaa kättään.

Mapi Leonin otteita kannattaa ihailla Mestarien liigan finaalissa, sillä on todennäköistä, ettei häntä nähdä MM-viheriöllä. Kuva: Getty Images

Wolfsburgin riveissä katseet kannattaa Poppin lisäksi puolalaishyökkääjä Ewa Pajoriin. Pajor johtaa Mestarien liigan maalipörssiä kahdeksalla osumallaan.

– Hänellä on aivan superkausi takana. Pelaajana hän on monipuolinen, monessa mielessä modernin hyökkääjän perikuva, pystyy toimimaan linjan edessä ja on todella taitava tekemään liikkeitä linjan taakse. Hän löytää tiloja ja on mainio viimeistelemään paikoista. Hän on Wolfsburgin onnistumisen kannalta todella tärkeässä roolissa, Kunnas näkee.

Myös islantilaista Jonsdottiriä kannattaa pitää silmällä, kuten vasta 21-vuotiasta keskikenttäpelaaja Lena Oberdorfiakin.

Sveindis Jane Jonsdottir pitelee kaksin käsin palloa.

Sveindis Jane Jonsdottirin pitkät heitot ovat yksi Wolfsburgin vahvuuksista. Kuva: IMAGO/Vitalii Kliuiev/ All Over Press

Mutta mihin lauantain loppuottelu sitten ratkeaa?

– Se ratkeaa siihen, millaisia pelitekoja Barcelona pallolla pystyy tekemään: pystyvätkö he murtamaan Wolfsburgin puolustuksen ja löytämään tiloja pitäen samalla Wolfsburgin vastahyökkäykset minimissään. Wolfsburgin kannalta kysymys on, miten he pystyvät omia hyökkäyksiään rakentamaan ja samalla estettyä maalintekotilanteita, sillä Barcelona on ollut myös yksi parhaista joukkueista riistämään ylhäällä palloa, Kunnas päättää.

Yle näyttää jalkapallon Mestarien liigan loppuottelun lauantaina 3. kesäkuuta kello 16.50 alkaen. Ottelua voi seurata Areenassa ja TV2:ssa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *