• 3 kesäkuun, 2023

Aleksander Barkov puhui NHL:n mediapäivässä kevään kritiikkivyörystä ja sitä seuranneesta kasvusta: ”Historia painoi”


Ylen kiekkotiimi perkaa NHL-finaalien kuumat puheenaiheet suorassa ennakkolähetyksessä Yle Areenassa lauantai-iltana klo 20. Voit osallistua lähetykseen chatin välityksellä.

LAS VEGAS. NHL:n pudotuspelikevät on pitkä taival. Vaikka mestaruuteen vaaditaan toisaalta vain kuusitoista voittoa, parhaankin joukkueen matkalle mahtuu usein monenlaista tarinaa – nousua ja laskua.

Voittajia yhdistää yksi ominaisuus: kyky oppia vaikeuksista ja löytää keinot menestymiseen.

Vaikeuksien kautta esiin on noussut myös Florida Panthersin suomalaiskapteeni Aleksander Barkov. Barkovista tuli aiemmin ensimmäinen joukkueensa Stanley Cupin loppuotteluihin johdattanut suomalaiskapteeni NHL:n historiassa.

Matka on vaatinut kuitenkin veronsa.

Vuotta aiemmin runkosarjan voittajan statuksella pudotuspeleihin lähtenyt Florida romahti rumasti ulos mestaruustaistosta jo toisella kierroksella, eikä Barkov itsekään pelannut parhaalla tasollaan.

Kun heikon runkosarjan jälkeen Florida löysi kuluvana keväänä avauskierroksella itsensä 1-3-tappioasemasta Bostonia vastaan, Barkov joutui uransa kovimman kritiikkimyrskyn keskelle – nyt myös Pohjois-Amerikassa.

Ja aiheesta.

Barkov ei tehnyt neljään ensimmäiseen otteluun yhtäkään osumaa ja sitä kautta neljän edellisen pudotuspelikevään saldo oli neljä tehtyä maalia 24 ottelussa.

Aleksander Barkov jäällä.

Barkovin kevät oli vaikea. Kuva: Getty Images

Alkavaan loppuottelusarjaan Las Vegasissa valmistautuva tamperelainen myönsikin perjantain mediapäivässä Yle Urheilulle, että vaikeiden keväiden narratiivi alkoi elää omaa elämäänsä myös pelaajan omassa päässä.

– Olen siitä aivan samaa mieltä, että Boston-sarja oli minulle henkilökohtaisesti vaikea. Kyllä siinä historiakin painoi, koska en ole ollut parhaimmillani pudotuspeleissä, missä tietenkin haluaisin olla parhaimmillani. Ei ollut aiemmin kulkenut ja sitten sama homma jatkui Bostonia vastaan, Barkov kertasi.

Kritiikkivyöryä itsessään Barkov ei kokenut suurena murheena.

– En rehellisyyden nimissä lue hirveästi mitään juttuja, se ei ole minun tyylistä. Tiesin kyllä itsekin, etten ollut parhaimmillani.

Barkov löysi kuitenkin keinot. Vaikka tuloskunto ei ollut odotetulla tasolla, NHL:n parhaaksi puolustavaksi hyökkääjäksi vuosi sitten valittu Tappara-kasvatti pystyi auttamaan joukkueettaan muilla tavoilla. Kolmessa peräkkäisessä Boston-voitossa vastustajan tähtipelaajat saivat aikaiseksi Barkovin vahtivuorolla yhden maalin viidellä viittä vastaan.

Tehotkin osuivat lopulta tärkeisiin saumoihin, kuudenteen ja seitsemänteen peliin. Seiskapelissä Barkov alusti pelin jatkoajalle venyttäneen tasoitusmaalin ottelun viimeisellä minuutilla.

– Jotenkin sain kerättyä itseni valmentajan ja joukkuekavereiden avulla. Tietenkin halusin pelata tuollaisessa tilanteessa erityisen hyvin puolustussuuntaan, mutta aina minä haluan hyvä olla molemmissa päissä, Barkov korosti.

Barkov.

Florida lähetti huikean runkosarjan pelanneen Bostonin kesälaitumille. Kuva: Getty Images

Dominanssi

Kun Barkov selvitti Boston-testin, hän ei ole taakseen katsellut. Kakkoskierroksen Torontoa vastaan keskushyökkääjä aloitti alustamalla kaksi maalia mitä seurasi kakkospelissä tehty iso maali. Carolinaa vastaan kahden ensimmäisen ottelun tehot olivat 1+2 ja katkaisupelissä 0+2.

Silti tärkein huomio liittyi kokonaisvaltaiseen pelaamiseen. Barkovin ketjua vastaan tehtiin kahdessa viimeisessä ottelusarjassa viidellä viittä vastaan vain yksi osuma. Suoritus on huima, kun huomioon otetaan, millaisia supertähtitason pelureita Barkov alisti.

– Toronto-sarja oli itseltä parempi ja Carolina-sarja vielä parempi. Toivottavasti tämä on nousujohteinen kevät, Barkov hymyili.

Samalla Barkov vakuuttaa ravistelleensa niskastaan aiempien vuosien möröt.

– Totta kai nyt on sellainen tunne. Sain onnistumisia alle ja nyt ei enää paina viime vuosi tai mikään mukaan vuosi. Nyt vain yritetään nauttia tästä ja voittaa jotakin suurta.

Aleksander Barkov.

Florida kukisti Carolinan suoraan neljässä ottelussa ja juhli itäisen konferenssin mestaruutta. Kuva: Getty Images

Oppipojalla iso ruutu

Barkov on alkavan loppuottelusarjan keskeinen tekijä, mutta niin on myös monilta osin ikään kuin Barkovin jalanjäljillä erinomaisena kahden suunnan pelaajan operoiva kolmosketjun keskushyökkääjä Anton Lundell, 21. HIFK-kasvatti on vielä nuori ja kokematon, mutta käynyt kevään mittaan kovan luokan NHL-korkeakoulua.

Eikä haaste nyt helpotu. Finaalisarjassa ratkaisu saattaa tasaisten kärkiketjujen takaa löytyä kolmos- ja nelosketjuista. Lundellin olisi siis pystyttävä pelaamaan sarjassa plusmerkkistä jääkiekkoa, vaikka vastaan saattaa tulla Jack Eichelin kaltaisia supertähtiä.

– Onhan tämä kevät ollut yhtä isoa haastetta. Bostonia vastaan vastassa olivat Davidit Krejci ja Pastrnak, Torontoa vastaan John Tavares ja Carolinaa vastaan Sebastian Aho. Plussalle ollaan silti jääty jokaista vastaan ja kyllä se jotakin meidän ketjusta kertoo. Meitä vastaan on ikävä pelata, koska tehdään niin paljon hommia, Lundell totesi Yle Urheilun haastattelussa.

Plussalle toden totta. Toronto- ja Carolina-sarjoissa Lundellin ketjuille tehtiin viidellä viittä vastaan yksi maali.

– Tässä on nyt vastakkain kaksi aika samanlaista joukkuetta, joiden keskushyökkääjillä on paljon vauhtia. Minun tehtävä on laittaa oman ketjun peli rullaamaan. Se tarkoittaa myös maaleja.

Anton Lundell.

Anton Lundell on suuren haasteen edessä. Kuva: Icon Sportswire / Getty Images

Loppuottelusarja käynnistyy sunnuntaiaamuna 03.00 Suomen aikaa. Floridan Eetu Luostarinen harjoitteli perjantaina, mutta loukkaantumisesta kärsineen suomalaisen pelaaminen avausottelussa on epävarmaa.

Alla olevasta lomakkeesta voit lähettää kysymyksesi asiantuntija Ismo Lehkoselle Ylen NHL-lähetyksiin. Vastauksen lähettäminen vaatii Yle-tunnuksen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *