• 24 kesäkuun, 2023

Sauli Niinistön mukaan Suomeen ei kohdistu konkreettista uhkaaSuomen poliittinen johto on seurannut Venäjän tilannetta tiivisti koko päivän. Myös rajalla on oltu tehostetussa valmiudessa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvosto ovat seuranneet Venäjän räjähdysherkkää tilannetta herkeämättä juhannuslauantain ajan.

– Koko päivän hämmennystä herätti, miten yllättävän esteettömästi he lähestyivät Moskovaa, Niinistö sanoi.

– Emme ole havainneet mitään konkreettista uhkaa Suomeen. Siitä huolimatta epäselvä tilanne aiheuttaa sen, että pitää miettiä mitä tehdä, jos tilanne äityy oikein pahaksi.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on suostunut lopettamaan joukkojensa etenemisen kohti Moskovaa, Valko-Venäjän presidentinkanslia tiedotti iltakahdeksan jälkeen.

– Koko vuorokausi ollut yllättävä ja dramaattinen, vaikka viitteitä riitaisuudesta oli. Jokin käänne sai Prigožinin ja hänen joukkonsa kääntymään. Sitä emme tarkoin tiedä, miksi näin kävi.

Niinistö ei spekuloi sillä, oliko Wagner-joukoilla missään vaiheessa mahdollisuutta onnistua kapinassaan. Samalla linjalla ovat olleet myös monet muut kansainväliset tahot.

Rajavartiolaitoksen lisäksi myös puolustusvoimat ovat Niinistön mukaan tehostaneet tarkkailuaan.

– Illalla on tarkoitus pitää vielä palaveri, jossa on keskeiset ministerit ja asiantuntijat paikalla. Käymme tilanteen läpi, Niinistö kertoo.

Myös Nato-liittolaisten ja kumppaneiden kanssa on vaihdettu jatkuvasti tietoja, Niinistö sanoo.

– Sama yllätys ja hämmennys tilanteesta on vallinnut myös siellä. Samansuuntaista ajattelua ollut kaikilla.

Prigožinin johti aseellista kapinaa lauantaina

Tilanne on epäselvä ja vahvistamatonta tietoa liikkuu paljon, Niinistö kommentoi aamulla STT:lle. Kyseessä on Venäjän sisäinen asia, jonka kehitystä niin Suomessa kuin muuallakin seurataan tarkasti. Presidentti Vladimir Putinin pitämä puhe osoittaa tilanteen vakavuuden, Niinistö sanoi aamulla.

Venäjällä on ollut tänään käynnissä Wagner-palkkasotilasyhtiön kapina ja vallankaappausyritys. Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin on ollut avoimessa kapinassa Venäjän hallinnon ja asevoimien kanssa. Prigožinin johtamat joukot etenivät lauantain aikana kohti Moskovaa.

Putin kutsui Prigožinin toimintaa petokseksi ja selkään puukottamiseksi.

Rajavartiolaitos kertoo seuraavansa tilannetta tehostetusti maassa, merellä ja ilmassa vuorokauden ympäri. Mitään muutoksia ei kuitenkaan sen mukaan ole havaittu, ja Suomen rajoilla on Rajavartiolaitoksen mukaan rauhallista.

Ylen erikoislähetys Venäjän tilanteesta Yle Areenassa ja TV1:ssä käynnistyy kello 21.00. Presidentti Niinistö vieraili kello 20.30 tv-uutisissa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *