• 18 kesäkuun, 2023

Mikael Jantunen sai harvinaisen sauman NBA:n huippuseuralta – kykyjenetsijät olleet Susijengin runkopelaajan perässä


Miesten koripallomaajoukkueen iso vastuunkantaja, laitahyökkääjä Mikael Jantunen, 23, pyydettiin mukaan NBA-seura Golden State Warriorsin miniharjoitusleirille kesäkuun puolivälin tienoilla.

Suomalaisessa koripallossa asia on harvinainen. Hanno Möttölä on ollut tällaisessa kesäleirityksessä Miamissa antamassa näyttöjä NBA:han vuonna 2003.

NBA-joukkueet leirittävät ennen kesän nuorten pelaajien vuosittaista varaustilaisuutta vapaita agentteja kartoittaakseen pelaajia lähinnä Euroopasta sekä Yhdysvalloista. Mukana on myös G League -pelaajia, joille sovitellaan pestejä alkavaa kesäliigaa ajatellen.

Möttölä kertoo jutelleensa aiemmin useamman NBA:n kykyjenetsijän kanssa Jantusesta.

– Scoutit ovat soittaneet minulle viime vuosina kysyäkseen Jantusesta. Kyllä hän on ollut koripalloa tuntevien ihmisten listoilla. Itse juttelin viimeksi keväällä Warriorsin scoutin kanssa. Sinänsä oli looginen jatkumo, että ”Micke” siellä kävi parin päivän näytillä, Möttölä taustoittaa.

”Vähän kuin sikaa säkissä”

Susijengin laituri vihjasi itse STT:lle, ettei minileiri ollut hänelle mikään henkilökohtainen menestys.

– Ei ollut suonenveto, mutta onnistuin omissa jutuissani ihan hyvin. Kahden päivän leirin aikana ei hirveästi tullut paikkoja, arvioi Jantunen omaa piipahdustaan Kalifornian Oaklandissa.

Möttölä huomauttaa, ettei minileiri ollut ideaali paikka Jantuselle.

– Ei se olisi ihanteellinen paikka kenellekään suomalaiselle, kun tullaan kahdeksi päiväksi pelaamaan vähän kuin sikaa säkissä, eli laitetaan pelaamaan viidellä viittä vastaan ilman sovittuja asioita ja yhteisiä harjoituksia.

Myös Möttölä kuuli omiin korviinsa palautetta Jantusesta.

– Eivät he olleet siellä Micken korintekoa katsomassa. He olivat tyytyväisiä, mitä hän oli siellä tehnyt ja miten hän ymmärtää peliä sekä tuo kovuutta kentälle. Kun amerikkalaiset menevät pelaamaan kahden päivän näyteikkunaan, kaikki tietävät, millainen on silloin pallon liike. Eli sitä ei hirveästi edes ole, kuvailee Suomen ensimmäinen NBA-pelaaja.

Kehitysaskel Italiassa

Jantunen esiintyi hyvällä tasolla päättyneen kauden Italian pääsarjaseura Trevisiossa.

Suomalaisen runkosarjatilastoihin merkittiin 8,2 pistettä sekä 4,9 levypalloa ottelua kohden. Jantunen pussitti heittoja 54,8 prosentilla, kolmoset 38 prosentilla ja vapaaheitot 89,8 %.

– Hyvä kausi kovemmassa sarjassa kuin edellisvuonna Belgiassa. Meidän kahdessa ensimmäisessä MM-karsintaikkunassa Jantunen otti hyökkäyspäässä isoa roolia Laurin (Markkasen) poissa ollessa. Sitä hän tarvitseekin ottaakseen seuraavan askeleen urallaan, tietää Möttölä.

Möttölä näkee, että 23-vuotiaan Jantusen kehitys on ollut erinomaista.

– Hän on vielä nuorehko mies. Varsinkin puolustus, levypallopelaaminen ja kentän juokseminen ovat hänellä jo nyt Euroopan huipputasoa. Koripalloijan huippu on siinä 26-28-vuotiaana tai siitä se oikeastaan alkaa nykyään.

Möttölä: Yli tuhat pelaaja voisi pelata NBA:ssa

Maailmassa on Möttölän karkean veikkauksen mukaan yli tuhat pelaajaa, jotka voisivat pelata maailman kovimmassa koripallosarja NBA:ssa, jos heille tarjoituisi vain oikeanlainen mahdollisuus.

– NBA:ssa ei pelaa 450 maailman parasta pelaajaa, mutta he ovat siellä oikeassa paikassa ja oikeaan aikaan. Jos osa näistä pelaajista tulisi pelaamaan vaikkapa Euroliigaa, he eivät pärjäisi siellä, Möttölä huomauttaa.

Mikael Jantunen puolusti EM-kisoissa Nikola Jokicia.

Mikael Jantunen puolusti EM-kisoissa maailman tämän hetken parasta koripalloilijaa, NBA-mestari Denverin sentteriä Nikola Jokicia. Kuva: EPA-EFE

Elinehto Jantusen pääsylle NBA:han on hänen heittonsa kehittyminen.

– Micke on alkanut heittää paremmin kaukaa. Se on jo luontevampi ratkaisu hänelle. Tämä kun kehittyy vielä eteenpäin, ja mies miehistyy pari vuotta lisää, niin tulee hyvä, maiskuttelee Möttölä.

Möttölän mukaan NBA on alkanut ymmärtää, että Euroopasta tulee aimo osa maailman parhaista pelaajista. Tätä vasten Euroopasta siirtyminen myöhemmälläkin iällä kuin suoraan NBA-draftista on mahdollista ja yleistyy.

Markkasen seurakaveriksi nousi esimerkiksi edelliskaudeksi Utah Jazzin NBA-miehistöön suoraan Euroopan kentiltä italialainen Simone Fontecchio, 27.

Nähdäänkö Jantunen joskus NBA:ssa?

NBA-sopimuksesta on ennenaikaista puhua Jantusen kohdalla. Mahdotonta se ei kuitenkaan ole.

– Mikael Jantusen, joka on joukkuepelaaja ja jonka koko osaaminen ei näy tilastoissa, kohdalla tarvitaan NBA-organisaatio kuten Warriors, joka näkee arvoja hänen kaltaisissa pelaajissaan.

Möttölä myöntää, että parhaat korispelaajat pärjäävät missä tahansa systeemissä tai roolissa.

– Jos Jantunen heitettäisiin syvään päähän NBA:han oikean joukkueeseen ja häntä käytettäisiin oikein, niin ihan absoluuttisesti hän voisi pelata NBA:ssa jo alkavalla kaudella.

Lauri Markkanen on paras mahdollinen esimerkki NBA:ssa siitä, kuinka pelaaja voi nousta rivipelaajasta All Stars -pelaajaksi, kunhan roolitus ja peluuttaminen ovat oikeanlaisia.

Jopa tämän hetken NBA:n top-30-pelaajaksi arvostettu Markkanen tarvitsi todelliseen läpimurtoonsa oikeanlaisen organisaation, jossa valmennus arvosti hänenlaistaan pelaajaa.

Jantunen on tärkeä pelaaja Suomelle syksyn MM-turnauksessa. Susijengin valmennukseen kuuluva Möttölä huomioi, että Jantusella on tällä hetkellä hyvä itseluottamus.

– Vahva kausi Italiassa toi selvästi hänelle myös rentoutta. Kehonkieli vaikuttaa minusta siltä, että hän ymmärtää itse olevansa kova pelaaja, eikä vain kaveri, joka etsii omaa paikkaansa, Möttölä toteaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *