• 18 kesäkuun, 2023

Hallitusohjelma heikentäisi työntekijän suojaa, sanoo työoikeuden professori


Helsingin yliopiston työoikeuden professori Ulla Liukkunen katsoo, että työntekijöiden oikeuksiin puututaan hallitusohjelmassa huomattavalla tavalla.

Pitkospuut

Hallitusohjelmassa on useita yksityiskohtaisia kirjauksia työelämän lainsäädännön uudistamisesta. Tavoitteena on saada enemmän ihmisiä töihin. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Hallitusohjelman työelämäkirjaukset heikentävät toteutuessaan työntekijän suojaa. Näin arvioi Helsingin yliopiston työoikeuden professori Ulla Liukkunen.

– Kirjaukset ovat varsin konkreettisia, ja ne antavat selvän viestin siitä, että suuntana on työntekijän suojan heikentäminen eri tavoin, Liukkunen sanoo.

Perjantaina julkaisussa hallitusohjelmassa on pitkä liuta keinoja, joilla hallitus haluaa muun muassa purkaa työllistymisen esteitä ja vahvistaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on, että työllisyys nousisi ja työn vastaanottaminen kannattaisi aina.

Keinolistassa on esimerkiksi lakko-oikeuden rajaamista sekä työhön ottamisen ja toisaalta irtisanomisen helpottamista. Työntekijän irtisanomiseen riittäisi jatkossa asiallinen syy, kun nyt laissa vaaditaan painavaa ja asiallista syytä.

Liukkunen katsoo, että kaiken kaikkiaan työntekijöiden oikeuksiin puututaan hallitusohjelmassa huomattavalla tavalla.

– Kyllä minut yllätti se, miten kokonaisuus on rakennettu, hän sanoo.

Hallitusohjelman tavoitteet konkretisoituvat tulevien vuosien aikana tarkemmiksi lakiesityksiksi. Ammattiyhdistysliike katsoo, että esimerkiksi lakko-oikeuden rajoitukset puuttuvat räikeällä tavalla työntekijän perusoikeuksiin.

Myös Liukkunen arvioi, että mukana on kirjauksia, jotka vaikuttaisivat ammattiliittojen asemaan ja koko työmarkkinamekanismiin. Lakko-oikeuden rajaamista ja muita muutoksia on hänen mukaansa arvioitava perusoikeuksien toteutumisen kannalta.

– Juridisessa mielessä herää monia kysymyksiä. Niitä joudutaan arvioimaan tarkemmin työntekijöiden perusoikeuksia, EU-oikeuden vaatimuksia ja Suomen kansainvälisiä sopimusvelvoitteita vasten, hän sanoo.

Kokonaisuudessa työoikeuden professori kiinnittää huomiota siihen, että toimet eivät ole täysin tasapainossa. Liukkunen puhuu turvan ja jouston tasapainosta: jos vaaditaan joustoa, täytyy tarjota myös turvaa.

– Nyt vaakakuppi kokonaisuutena näyttää kallistuvan enemmän yhteen suuntaan kuin toiseen. Sanoisin kuitenkin, että työn murrokseen vastaaminen edellyttää, että turva ja jousto ovat tasapainossa.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *