• 18 kesäkuun, 2023

Kolme kesäpilveä, joiden muoto kannattaa opetella – ja opit ennustamaan säätä kuin meteorologi


Meteorologi Anniina Valtonen opastaa pilvistä ennustamisen saloihin. Katse taivaalle ja pystyt päättelemään, kannattaako suunnata rannalle, huvipuistoon vai pysytellä sisätiloissa.

Meteorologi ja Puoli seitsemän toimittaja Anniina Valtonen opastaa, miten kesäpilvistä voi ennustaa tulevaa säätä.

Pilvet näyttävät taivaalla kevyeltä hattaralta, mutta ovat oikeasti todella painavia. Yksi kauniin ilman kumpupilvi voi painaa jopa parisataa tonnia. Pilvet koostuvat pääosin miljoonista pienen pienistä pilvipisaroista ja jääkiteistä.

Pilviä muodostuu kolmella eri tavalla, ja kaikissa näissä on yhtenäistä ilman nousuliike ja ilmassa olevan näkymättömän vesihöyryn tiivistyminen. Pilviä muodostuu säärintamien ja vuoristojen yhteydessä sekä auringon lämmittäessä maan pintaa.

Pilvet jaetaan ala-, keski- ja yläpilviin niiden alareunan korkeuden mukaan. Jokainen pilvi on nimetty latinaksi kuvaten niiden ulkonäköä.

Tämän jutun luettuasi tunnistat kolme pilvityyppiä ja osaat arvioida niiden perusteella tulevaa säätä.

Kauniin ilman kumpupilvi cumulus

Cumulus nimisen pilven voit nähdä taivaalla silloin, kun sää on kaunis ja aurinkoinen. Sitä kutsutaankin tutummin kauniin ilman kumpupilveksi.

Pieniä kumpupilviä voikukkapellon yllä.

Kauniin ilman kumpupilvi näyttää taivaalla hattaralta. Kuva: Anja Häkkinen

Cumulus muistuttaa valkoista palleroa, lammasta, joka on alareunaltaan tasainen, mutta ylhäältä kuin hattaraa. Kumpupilvi ja sen eri kehitysvaiheet ovat kesän yksi yleisimpiä pilviä.

Näitä kannattaa aamulla tarkastella tarkkaan. Alkaako niitä kertymään taivaalle paljon? Kasvavatko ne vai ovatko kaikki samankokoisia?

Jos nämä taivaan hattarat pysyvät pieninä ja lähes samankokoisina vielä puoleen päivään asti, loppupäivästä on tulossa poutainen, j.

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että nämä pilvet saattavat myös lauttaantua taivaalle yhtenäiseksi pilvikerrokseksi, joiden välistä aina välillä aurinko pilkottaa. Tällöin kannattaa suunnata vaikkapa huvipuistoon, jos sellainen on ollut mielessä.

Moni nimittäin luulee, että tällä tavoin tummuva taivas tietää sateita, mutta todellisuudessa tiedossa on kiva kesäpäivä ja huvipuistossa luultavasti lyhyet jonot.

Kumpupilviä sinisellä taivaalla. Kuvan alaosassa niitty, jossa pieniä pensaita ja violetteja kukkasia.

Tornimainen, tumma ja uhkaavan näköinen kumpupilvi tietää iltapäiväksi sade- ja ukkoskuuroja. Kuva: Anja Häkkinen

Mutta pidä myös silmällä, ovatko kumpupilvet aamukymmenen aikaan uhkaavasti tornimaisia. Tarkkaile, ovatko pilvet korkeampia kuin leveitä. Jos näin on, iltapäiväksi on odotettavissa sade- ja ukkoskuuroja.

Tummia kumpupilviä.

Sade- ja ukkoskuurot ovat kesällä hyvin paikallisia ja hetkittäisiä, mutta niiden yhteydessä vettä voi sataa rankasti. Kuva: Anja Häkkinen

Näihin pilviin liittyvät sateet ovat hyvin paikallisia, monesti lyhytkestoisia, mutta rankkoja. Ne saattavat esimerkiksi kastella takapihasi, mutta eivät naapurin pihaa.

Toki, jos hetkittäinen iltapäiväsade ei sinua haittaa, saattaa huvipuistossa olla entistäkin lyhyemmät jonot.

Tulevan sadepäivän ennustaja cirrus

Tämä untuvapilvi muistuttaa ulkonäöltään kalanruotoa, höyhentä tai selkärankaa. Sen kaunis ulkoasu johtuu ilmavirtauksista ja jääkiteistä, jotka satavat, mutta eivät maahan asti.

Ohuita cirruksia eli untuvapilviä metsän ja vesistön yllä.

Höyhenmäisiä cirrruspilviä esiintyy kauniissa säässä, mutta seuraava vuorokausi voi olla sateinen. Kuva: Anja Häkkinen

Yksittäiset untuvapilvet ovat kauniin ilman pilviä ja niitä esiintyy korkeapaineen vallitessa. Jos näissä taivaan höyhenissä esiintyy jalasmaisia koukkuja, ja niitä on taivaalla paljon, enteilevät ne matalapaineen saapumista ja sateita lähivuorokauden aikana.

Mutta jos cirrus-pilviä leikittelee taivaalla yksittäisinä ilmestyksinä, on hyvä päivä lähteä ulkoilemaan, vaikka rannalle. Tiedossa on kaunis kesäpäivä. Ei kuitenkaan kannata odottaa seuraavaan päivään, koska silloin sataa.

Pitkiä sateita edeltää altostratus

Kun kesäaamuna koko taivas on verhoutunut vaalean tai tumman harmaan ohuen pilven taakse, ja aurinko näyttää siltä kuin se kuultaisi maitolasin takaa, on saapumassa sateita.

Tasaisen harmaa pilvinen taivas meren yllä. Kuvan alaosassa pitkä silta meren yli ja vanhoja rakennuksia.

Harmaaksi verhoutuva taivas ennakoi pitkään kestäviä jatkuvia sateita. Kuva: Anja Häkkinen.

Kyseessä on verhopilvi, joka ennakoi lämpimän rintaman saapumista. Lämmin rintama ei tarkoita lämmintä säätä, vaan pitkään jatkuvaa sadetta, mahdollisesti myös tuulista säätä. Kesällä voi myös ukkostaa.

Kun taivas on aamulla verhopilven peitossa, kannattaa päivälle ehkä keksiä mukavaa tekemistä sisätiloissa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *