• 26 toukokuun, 2023

”Tämä on latvialaisten 1995” – Latviasta tulossa 12 koneellista faneja todistamaan maan ensimmäisiä jääkiekon MM-mitalipelejä


Jääkiekkoliiton talousjohtaja ja MM-kisojen varapääsihteeri Jaakko Luumi sanoo, että Leijonien aikaisen putoamisen taloudellisia vaikutuksia on vielä vaikea arvioida.

Poika juhlii Latvian maalia jääkiekon MM-kisoissa 2023.

Latvialaiset pääsevät seuraamaan ensimmäistä kertaa, kun maajoukkue pelaa jääkiekon MM-mitaleista. Kuva: EPA-EFE

Paavo Forsberg,

Henri Pitkänen

Latvia eteni ensimmäistä kertaa historiassaan jääkiekon MM-kisojen välieriin, kun se kaatoi torstaina yllättäen Ruotsin 3–1 Riiassa pelatussa puolivälierässä.

– Onnistuimme tekemään pienen ihmeen, joka tulee pysymään Latvian historiassa kultaisin kirjaimin. Kisat eivät kuitenkaan vielä ole ohi, joukkue on valmis seuraavaan askeleeseen, päävalmentaja Harijs Vitolins sanoi.

Menestys sai jääkiekkoon intohimoisesti suhtautuvat latvialaiset kaduille. Osa faneista kerääntyi ilakoimaan Ruotsin Latvian-suurlähetystön edustalle.

– Siellä on kansakunta tällä hetkellä aivan sekaisin tilanteesta. Se näkyy varmasti latvialaisfanien määrässä, Jääkiekkoliiton talousjohtaja ja MM-kisojen varapääsihteeri Jaakko Luumi sanoo.

Air Baltic tiedotti perjantaina lisälennoista Riian ja Tampereen välillä. Luumin saamien tietojen mukaan Latviasta olisi tulossa jopa 12 koneellista faneja seuraamaan viikonlopun mitalipelejä.

Perjantain välipäivän ansiosta moni ehtii Latviasta lauantaina jatkuviin kisoihin myös autolautalla.

Ruotsi.

Latvia vastasi kisojen suurimmasta yllätyksestä pudottamalla Ruotsin. Kuva: EPA-EFE

Leijonat ulkona

Luumin mukaan on vaikea arvioida, miten Leijonien putoaminen välierissä vaikuttaa MM-kisojen talouteen. Mukana ovat vielä välieräparit Saksa–Yhdysvallat sekä Latvia–Kanada.

– Suomen putoamisella on varmasti jonkinlainen vaikutus myytyjen lippujen määrään. Tällä hetkellä on vaikea arvioida, kuinka paljon saksalaisia ja latvialaisia tulee. Pohjois-Amerikasta faneja ei valitettavasti hirveästi tule.

– Eiliseen mennessä meillä oli enää noin 10 000 lippua ulkona. Siitä voi jo laskea, että vaikutus ei ole dramaattisen suuri, vaikka Suomi tippui.

Luumi luottaa siihen, että kisahuuma pysyy katossa, vaikkei isäntämaa enää olekaan mukana kamppailussa.

– Luotamme kovasti latvialaisiin. Heidän peleistään ei tule tunnelmaa puuttumaan. Tämä on heille ainutkertainen asia. Voisi verrata siihen, kun 1990-luvun alussa Suomi alkoi pärjäämään, millaista tunnelma silloin oli. Tämä on varmaan latvialaisten 1994 tai 1995. Katsotaan, millaiset karnevaalit he saavat aikaan.

Jääkiekkoliitto on saanut kisojen aikana kritiikkiä kalliista lipuista. Jos liput ovat kalliita suomalaisille, ovat ne sitä myös latvialaisille, joiden kotimaan hintataso on Suomea alhaisempi. Jääkiekkoliitto harkitsee Luumin mukaan lippujen hintojen viilaamista viimeisiin peleihin, jotta paikalle saataisiin mahdollisimman paljon katsojia.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *