• 28 kesäkuun, 2023

”Kotimaassani drinkin hinta olisi ehkä puolet halvempi”


Aurinkoinen sää houkuttelee sekä kaupungissa asuvia että vierailulle tulleita kesäterassien äärelle.

Moni nauttii upeista keleistä mielellään juomalasin kourassa.

Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan Suomi sijoittuu kansainvälisessä hintavertailussa kolmanneksi vertailtaessa alkoholijuomien hintoja. Suomea kalliimpaa on vain Islannissa ja Norjassa.

Lähdimme kiertämään Helsingin keskustan terasseja arkisena alkuiltapäivänä.

Kysyimme kesäpäivää viettämässä olleilta ihmisiltä, paljoko he ovat maksaneet juomistaan ja miltä kallis hintataso tuntuu. Kuinka paljon lasillisesta on jo liikaa?

Hyvä sijainti saa maksamaan enemmän

Kierroksemme alkaa Kaivopuiston edustalla olevan ravintola Mattolaiturin terassista. Se on puoliltapäivin vielä hiljainen – paikalla on vasta muutama asiakas.

Muutaman päivän työmatkalla Helsingissä oleva italialainen Andrea Angiolillo on tilannut oranssinpunertavan sävyisen drinkin. Kyseessä on klassikkodrinkki Aperol Spritz.

Hän on kollegansa, ukrainalaisen Viktorian kanssa ensimmäistä kertaa Helsingissä. Viktorian lasissa odottaa hailakan vihreä Hugo-juoma.

Kaksi drinkkiä ravintolaterassin pöydällä.

Vihertävä Hugo-drinkki ja oranssi Aperol Spritz-drinkki ravintola Mattolaiturin terassilla. Kuva: Matti Myller / Yle
Pieni risteilyalus ohittaa Pohjoisen Uunisaaren.

Ravintola Mattolaiturin terassin edestä lipuu laivoja pitkin päivää. ”Kelit sanelevat terassien asiakasmäärät”, Noho- ravintolaryhmän johtaja Jessina Koski toteaa. Kuva: Matti Myller / Yle

Mattolaiturin terassille kaksikko päätyi sattumalta, kun olivat kävelemässä Kaivopuiston rantaa pitkin. He kehuvat sijaintia ja tunnelmaa terassilla loistaviksi, mutta hintoja kalliiksi.

– Maksoimme drinkeistä viisitoista euroa per juoma. Kotimaassani Italiassa hinta olisi ehkä puolet halvempi, Angliollo arvelee.

Lyhyen vierailunsa aikana Angliollo on tehnyt havainnon, että hintataso Helsingissä on korkeampi kuin kotimaassa. Juomansa hän maksoi silti hyvin mielin.

– Tällaisella sijainnilla juomasta voi maksaakin vähän enemmän, hän sanoo hyväntuulisena.

Maksoimme drinkeistä viisitoista euroa per juoma. Kotimaassani Italiassa hinta olisi ehkä puolet halvempi.

Andrea Angiolillo

Henkilö ravintolan terassilla.

Angiolillo nauttii kesäisen Helsingin auringosta ja merinäkymästä. Kuva: Matti Myller / Yle

Tunnelma muuttuu yhä kansainvälisemmäksi siirryttäessä kohti ydinkeskustaa.

Maksavia, potentiaalisia asiakkaita näyttää äkkiseltään olevan jokaisella terassilla.

Suomessa vuosia asuneet ystävykset, venäläistaustainen Marina Ivanova ja virolaistaustainen Katja Kotenjova viettävät uuden, maailmanpyörän kupeessa olevan The Palm -baarin terassin suojassa vapaapäivää.

He ovat tilanneet kahvikupilliset.

Ivanova kertoo lisäksi ostaneensa suklaamuffinin ja maksaneensa kahvista ja muffinista yhteensä yksitoista euroa.

– Jos lähdemme terassille, tulemme yleensä keskustaan. Toki täällä on keskustan hintataso, joka on kalliimpi verrattuna moneen muuhun maahan. Mielestäni viisi euroa olisi hyvä summa lasillisesta viiniä tai kuohuvaa, Ivanova toteaa.

Kaksi henkilöä ravintolan terassilla.

Ystävykset Marina Ivanova (vas.) ja Katja Kotenjova viettivät vapaapäivää The Palm -baarin terassilla. Kuva: Matti Myller / Yle
Kahvikuppi ja kakkupala.

Kaksikko tilasi The Palmista kahvit. Usein he tulevat terassille kuitenkin nauttimaan alkoholijuomista. Kuva: Matti Myller / Yle

Ravintola Kappelin terassilla kuhisee ihmisiä. Puheensorinassa vilahtelevat eri kielet ja pöydissä istuu sekä pienempiä että isompia seurueita.

Helsingissä asuva Roomeo Vaari juhlistaa terassilla syntymäpäiviään pienessä seurueessa.

– Fiilis on hyvä. Aiemmin olin täällä talvella juhlimassa mummoni syntymäpäiviä, ja tämä paikka tuli nyt mieleeni, Vaari kertoo.

Hän on ostanut lasin viiniä ja maksoi juomasta kymmenen euroa.

Yleensä Vaari ostaa terassilla käydessään joko viiniä tai olutta. Hän ei ole kiinnittänyt hintojen nousuun erityistä huomiota.

– En osaa sanoa, ovatko hinnat nousseet. Se riippuu paikasta ja juomasta.

Seurueeseen kuuluva Vaarin äiti kertoo maksaneensa tiskillä kahdesta seurueen juomasta, alkoholittomasta ja alkoholillisesta, yhteensä kaksikymmentä euroa.

Muu seurue nyökkäilee – he ovat samaa mieltä siitä, että hinnat ovat nousseet.

Henkilö ravintolan terassilla.

Roomeo Vaarin mielestä riesling on parasta viiniä. Kuva: Matti Myller / Yle
Esplanadin puisto ja Johan Ludvig Runebergin muistomerkki.

Esplanadin puisto herää kesäisin henkiin. Se täyttyy turisteista, pienistä myyntikojuista ja piknikkiä pitävistä ihmisjoukoista. Kuva: Matti Myller / Yle

”Kuluttajat ymmärtävät kustannusten nousseen”

Iltalehden tekemän hintavertailun mukaan 0,4 litran kokoinen keskiolut maksaa Mattolaiturilla 10,50 euroa.

Iltalehden mukaan keskustan kalleinta olutta sen sijaan saa Hotel Kämp-ravintolasta. Hintaa 0,4 litran tuopille kertyy peräti 12,50 euroa.

Ravintola Kappelista varmistetaan sähköpostitse, että ravintolan terassilla 0,4 litran kokoisen keskioluttuopin hinta on 8,80 euroa.

Liki samoissa hinnoissa liikutaan myös Esplanadin toisessa päädyssä: tänä kesänä 0,4 litran kokoinen keskioluttuoppi maksaa ravintola Teatterin terassilla 8,70 euroa, kertoo Noho-ravintolaryhmän johtaja Jessina Koski.

Mattolaiturin ja Teatteri-ravintolan omistavan Noho-ravintolaryhmän Koski vahvistaa, että hintoja on jouduttu nostamaan viime kesästä.

– Emme ole saaneet asiakkailta palautetta hinnoista. Uskon, että kuluttajat ymmärtävät kustannusten nousseen. Kaikki ovat tietoisia, että ruokakassin hinta ei ole sama kuin ennen, Koski toteaa puhelimitse.

Baarimikko.

The Palmin operatiivinen johtaja Amir Ashour pitää tärkeänä, että juomasta on mahdollista valita kaksi eri hintaa. Luonnollisesti suuremmasta määrästä pitää kuitenkin maksaa enemmän. Kuva: Matti Myller / Yle

The Palm -baarin operatiivinen johtaja Amir Ashour sanoo, että keskiolutta on saatavilla baarissa kahdessa koossa. Sen ansiosta asiakas voi valita edullisemman vaihtoehdon, hän lisää.

0,5 litran tuoppi maksaa The Palm -baarissa 9,80 euroa ja 0,4 litran tuoppi 8,20 euroa. Hintaero on 1,60 euroa.

– Olisi kiva myydä halvemmalla, mutta kulujen noustessa se ei ole mahdollista. Mielestäni 12 euroa on kuitenkin paljon oluesta, Ashour sanoo.

Aivan päärautatieaseman kupeessa olevan, Sokos Hotel Vaakuna -hotellin kattoterassilla sijaitsevan 10. Kerros-ravintolan tiskillä myydään olutta 0,5 litran kokoisessa tuopissa. Eri olutmerkkien hinnat vaihtelevat terassilla 11,80 eurosta 12,10 euroon.

Yli 15 euroa on liikaa

Jatkamme kierrosta Esplanadilla.

Ylöjärvellä asuva Tea Nikkilä istuu Esplanadin pohjoispuolella sijaitsevan ravintola Teatterin baarin terassilla.

Kuten myös Mattolaiturilla tavatut asiakkaat, hänkin on istahtanut terassille työmatkansa lomassa.

Helsingissä syntynyt Nikkilä kertoo nauttivansa kesäisen pääkaupungin iloisesta, kansainvälisestä tunnelmasta. Se eroaa monin tavoin Ylöjärvestä – kuten eroaa juomien hintakin.

Nikkilä osti Pink Spritz -drinkin ja maksoi siitä 15 euroa. Hänestä muutaman euron hintaerolla ei ole merkitystä.

– Kyllä sen huomaa, että hintataso on noussut. Jos ostan vain yhden juoman, voin maksaa siitä korkeintaan 15 euroa. Jos hinta olisi korkeampi, jättäisin juoman ostamatta, Nikkilä sanoo.

Henkilö ravintolan terassilla.

Tea Nikkilä osti pinkin juoman. ”Päädyin tähän mainoksen uhrina. Juoma vaikutti kiinnostavalta”, Nikkilä perustelee ostostaan. Kuva: Matti Myller / Yle
Ravintola Teatterin terassi.

Ravintola Teatterin terassilta ei aurinkoisena päivänä juuri vapaita istumapaikkoja löytynyt. Kuva: Matti Myller / Yle

Lappeenrannassa asuvat Tuomas Himmanen ja Marjo Pesonen nauttivat lasillisista Helsingin ydinkeskustan kattojen yllä, sillä terassiksi on valikoitunut Sokos Hotel Vaakunan kattoterassi, 10. Kerros-nimisen ravintolan baari.

Juomia ravintolan terassilla.

Sokos Hotel Vaakunan kattoterassilla Helsinkiä voi tarkkailla lintuperspektiivistä. Kuva: Matti Myller / Yle

Himmasen ja Pesosen ei tule käytyä usein terassilla.

– Lappeenrannan suosituilla terasseilla, kuten vaikkapa Lappeenrannan sataman alueella, juomien hinnat lähentelevät 10 euroa. Täällä Helsingissä taas tuntuu, että juomat maksavat lähtökohtaisesti 10 euroa tai yli, kaksikko pohtii.

Nyt Himmasen lasissa on olutta ja Pesosella kuohuvaa, josta sai alennusta alakerrassa olevan hotellin tarjoamalla alekupongilla. Juomista kaksikko maksoi yhteensä 20 euroa.

– Jos käy juomassa yhden juoman, ei hinnalla ole niin väliä. Mutta en tästä kyllä kovin montaa euroa enempää maksaisi, Himmanen pohdiskelee juomien nykyistä hintatasoa.

Kaksi henkilöä ravintolan terassilla.

Tuomas Himmanen ja Marjo Pesonen nauttivat juomista Sokos Hotel Vaakunan kattoterassilla lomansa kunniaksi. Kuva: Matti Myller / Yle

Kuinka paljon sinä olisit valmis maksamaan juomasta? Voit kommentoida alla torstaihin 29. kesäkuuta 2023 klo 23:een mennessä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *