• 7 elokuun, 2023

Suomen olympiatoivo Martti Puumalainen myönsi kipuilleensa ennen fantastista judopäivää – ”Viisi kovaa äijää kaatui, tavoite saavutettu”


Martti Puumalaisen, 26, uran paras ja ehjin judopäivä osui tärkeään paikkaan sunnuntaina Unkarin Budapestissa, sillä lajin suomalaisella valttikortilla oli alla tuskallisen pitkä ja heikko jakso kilpailumenestyksen suhteen.

Loukkaantumiset verottivat ensin hiukan judojärkäleen fysiikkaa ja sen jälkeen henkinen puoli oli kovilla Puumalaisen palatessa takaisin lajin huipputatamille. Alkuvuoden 2023 kansainvälisiä koitoksia Puumalainen oli voittanut ennen Mastersia vain 33 prosentilla.

– Tämä vuosi on ollut tähän mennessä aika heikko. Marraskuussa olisi jo vietetty vuosipäivää, milloin olen ollut viimeksi mitalimatseissa. Ongelmia on ollut ja kisoihin valmistautumiset eivät ole menneet nappiin, myöntää ”Marde” Ylelle.

Raskaassa sarjassa ottelevalle Martti Puumalaiselle MM-kisat Qatarissa olivat viime toukokuussa ohi kahdessa minuutissa, kun azerbaidzanilainen Ushangi Kokauri sai painostettua suomalaiselle kolmannen varoituksen, joka päätti ottelun ippon-tappioon.

– En ole ehkä osannut reagoida tarpeeksi vahvasti siihen, että on tullut ongelmia. Siinä olisi voinut vähän keventää. Uskon kuitenkin, että siitä on otettu opiksi. MM-kisapettymyksen jälkeen istuttiin Rokin (maajoukkueen slovenialainen päävalmentaja Rok Draksic) kanssa alas ja mietittiin, miten päästään siitä eteenpäin. Ja se oli hyvä juttelu, korostaa Puumalainen.

Unkarin Mastersin finaalissa maailmanlistan ykkönen, Tadzikistanin Temur Rakhimov taipui hyvävoimaiselle, päättäväisesti otelleelle Puumalaiselle wazarilla. Suomalainen kesti mainiosti kivikovan vastustajansa viimeisen minuutin hyökkäysyritykset ollen sopivan aktiivinen koko ajan.

– Henkisen valmentajan kanssa olemme käyneet läpi, että jänne kestäisi loppuun saakka. Vaikka innostun jostain voitosta, niin oleellista on, miten saan sen aina nollattua. Jokaiseen matsiin lähdin sillä ajatuksella, että se olisi päivän ainoa ottelu. Elin hetkessä koko ajan, se oli tässä se salaisuus, Puumalainen paaluttaa.

Judon legendaarinen asiantuntija/selostaja Neil Adams muistutti välierä- ja finaalivaiheessa, että Puumalaisella on aina yllätyspotentiaalia ja suomalainen omaa poikkeuksellisen itseluottamuksen.

Välierissä Puumalainen päihitti wazarilla maailmanlistan nelosen, Japanin Tatsuru Saiton.

– Kondis ei tällä kertaa pettänyt ollenkaan. Tosi usein minulla on ollut jotain pientä ”härdelliä” ennen kisoja, enkä ole ollut ehkä sataprosenttisessa kunnossa. Tällä kertaa ei ollut mitään tekosyitä. Nyt oli pakko voittaa, kun olen ollut terveenä ja treenannut hyvin.

Ennen Puumalaisen urotekoa yksikään suomalaisjudoka ei ollut voittanut tai ollut edes mitaleilla Mastersissa. Mastersiin yltää painoluokan maailmanlistan 32 parasta ja Puumalainen sai kutsun turnaukseen vasta toista kertaa urallaan.

Turnausvoiton jälkeen Puumalainen oli haluttu judopersoona niin Euroopan kuin Kansainvälisen judoliiton haastatteluissa sekä ranskalaisen judolehden tentissä. Siihen päälle napsahti vielä dopingtesti.

– Tämä oli kova ja uskomaton päivä! Aika vietävissä olen ollut. Nyt alkaa tajuta, mitä on tullut tehtyä.

Martti Puumalainen kaatoi Mastersin finaalissa maailmanlistan ykkösjudokan.

Martti Puumalainen kaatoi Mastersin finaalissa maailmanlistan ykkösjudokan. Kuva: IJF – Di Feliciantonio Emanuele

Puumalainen mainitsi kisaa edeltäneenä päivänä kämppäkaverilleen, Mastersissa myös kisanneelle Valtteri Olinille, että tällä kertaa hän lähtee voittamaan kisassa montaa judovastustajaa putkeen.

– Minusta on tuntunut pitkään, että pystyn voittamaan oikeasti tosi kovankin kilpailun, kun olen voittanut kovia jätkiäkin. Ikinä ennen en ole saanut voitettua saman päivän aikana niin montaa kovaa judokaa. Viisi kovaa äijää kaatui, tavoite saavutettu, Santahaminan varuskunnassa Puolustusvoimien liikunta-aliupseeri maiskutteli ja kiitteli isosti Olinia saamastaan tuesta.

Puumalainen on tällä hetkellä raskaan sarjan maailmanlistalla 16:ntena ja olympiarankingissa 11:ntenä, mutta nostaa asemiaan merkittävästi seuraavalla listalla. Ensi vuoden Pariisin olympialaisten kisapaikka alkaa olla takataskussa.

– En jaksa liikaa miettiä rankingia, vaikka se näyttää aika kivalta tämän jälkeen. Pitää keskittyä vain tähän hetkeen ja jatkuvaan kehittymiseen, se on aina tärkeintä.

Suomen edellisestä judon aikuisten arvokisamitalista on vierähtänyt aikaa jo 30 vuotta. Jorma Korhonen saavutti EM-pronssia alle 73-kiloisissa vuonna 1993 Ateenassa.

– Oletan, että treenit jatkuvat heti maanantaina. Minun piti mennä 18. elokuuta Zagrebiin kilpailemaan, mutta voiton jälkeen en ole enää menossa sinne. Marraskuussa ovat EM-kilpailut Ranskassa, jotka ovat minulle tärkein loppuvuoden kisa, Puumalainen linjaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *