• 21 toukokuun, 2023

Jaksaako kukaan enää katsoa Valioliigaa, kun Manchester City voittaa aina? Tässä on viisi kovaa väitettä mestareista


Jalkapallon Englannin Valioliigan mestari varmistui lauantai-iltana, kun Nottingham Forest voitti Arsenalin 1–0. Arsenalin tappion myötä mestariksi kruunattiin Manchester City.

City on kautta aikain viides seura, joka on voittanut Englannin mestaruuden kolmesti peräkkäin.

Yle Urheilu esitti jalkapalloasiantuntijoilleen Manchester Cityn ylivoimasta viisi väitettä, joihin he vastaavat. Asiantuntijat ovat Miika Nuutinen ja Markus Halsti.

Manchester Cityn pelaajat seurasivat lauantaina Nottingham–Arsenal-ottelua. Katso pelaajien tunnelmat mestaruuden ratkettua alta tai tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).

Väite 1: Cityn ylivoima vie mielenkiinnon Valioliigasta

Peräkkäisten mestaruuksien lisäksi Valioliigan voitto on Citylle viides kuuden vuoden sisällä. Euroopan kilpailullisimpana pidetty sarja vaikuttaa notkahtaneen yhden joukkueen hallitsemaksi.

Cityn ylivoima alkaa muistuttamaan Saksan Bundesliigassa mestaruuksia haalivaa Bayern Münchenia tai Ranskan Ligue 1:n Paris Saint-Germainia.

Bayern on voittanut Saksan mestaruuden kymmenen kertaa peräkkäin. PSG nostaa tänä vuonna mestaruuspokaalia yhdeksännen kerran 11 vuoden sisällä.

– Väite on vahvasti liioteltu. Citylla on ollut haastajia, kun Liverpool kilpaili muutaman kauden todella tasaisesti. Tällä kaudella Arsenal johti sarjaa suurimman osan kaudesta, Miika Nuutinen sanoo.

Markus Halsti yhtyy Nuutisen näkemykseen. Hänen mukaansa Valioliiga on ylivoimaisesti maailman suurin kansallinen jalkapallosarja.

– Enkä puhu pelkästään mestaruustaistosta, vaan yleisesti koko sarjasta. Valioliigalla on niin vahvasti juurtunut historiallinen asema. Moni pelaaja valitsee Valioliigan häntäpään joukkueen ennen Italian kärkitaistossa olevia seuroja, Halsti toteaa.

Hän muistuttaa, että Englannin pääsarjassa pelaajien keskimääräinen palkka on selvästi edellä muita Euroopan sarjoja. Siksi esimerkiksi Saksan tai Ranskan pääsarjoissa keski- tai häntäpään joukkueilla ei ole mahdollisuutta kilpailla Valioliigan kanssa.

Väite 2: City voittaa tänä vuonna triplan

Citylla on mahdollisuus voittaa tripla eli kolme mestaruutta tällä kaudella. Valioliigan pysti kopattiin jo, ja kesäkuussa joukkue pelaa kahdessa loppuottelussa: FA Cupissa Manchester Unitedia vastaan ja Mestarien liigassa milanolaista Interiä vastaan.

Edellisen kerran englantilaisseura on yltänyt suoritukseen kaudella 1998–99, kun Manchester United nappasi mestaruudet kolmessa edellä mainitussa kilpailussa.

– Kovasti vaikuttaa siltä, että City voittaa triplan, jos mietitään millaisessa vireessä joukkue on. Valioliigan mestaruuden varmistuminen antoi heille täydelliset asetelmat cup-finaaleihin, Halsti toteaa.

Edellisen kerran City on hävinnyt helmikuun alussa, kun Tottenham oli vahvempi maalein 1–0. Sen jälkeen joukkue on pelanut 24 tappiotonta ottelua, joista se on voittanut 20.

– Cityn horjuttaminen yksittäisessä ottelussa ja cup-finaalissa on huomattavasti helpompaa kuin pitkässä sarjassa. Uskon Cityn triplaan, mutta joukkue joutuu varmasti tiukoille.

-

Newcastlen päävalmentaja Eddie Howe on nostanut joukkueensa Valioliigan kärkikahinoihin. Kuva: Getty Images

Väite 3: Newcastle nousee Cityn haastajaksi

Newcastle United sai uudet omistajat lokakuussa 2021. Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusrahaston (PIF) johtama sijoittajaryhmä osti seuran. Newcastlesta tuli kertaheitolla maailman taloudellisesti mahtavimpiin kuuluva seura.

Nyt Newcastle on Valioliigassa kolmantena.

– Newcastle on ottanut ison harppauksen kauden aikana. Isona syynä on varmasti ne saudirahat, jotka seura on saanut, mutta joukkuetta on rakennettu mielestäni aika fiksusti. Pelaajamarkkinoilla ei vielä ole lähdetty jättikalojen perään, Halsti arvioi.

Hänen mukaansa Valioliigassa seurat tietenkin tarvitsevat paljon rahaa, jotta voivat olla mukana mestaruustaistossa. Resursseilla pyritään varmistamaan laaja pelaajarinki, josta löytyy riittävän hyviä vaihtoehtoja jokaiselle pelipaikalle.

Voittoja ei kuitenkaan osteta rahalla, Miika Nuutinen muistuttaa. Hän toteaa, että Newcastle ei vielä ole pullistellut taloudellisia muskeleitaan. Tällä valioliigakaudella satoja miljoonia euroja on törsännyt Chelsea, joka on sarjan keskikastissa.

– Valioliigassa menestyminen vaatii vahvan prosessin ja onnistumisia monella eri saralla. Newcastle on ollut yksi kauden isoimpia onnistujia. Seuran menestys perustuu päävalmentaja Eddie Howen valmennusprosessiin ja siihen, miten joukkue on saatu pelaamaan, Nuutinen sanoo.

Molemmat asiantuntijat huomauttavat, että Valioliigassa riittää kilpailijoita mestaruustaistoon. Esimerkiksi mahdollisen omistajavaihdoksen keskellä oleva Manchester United voi nostaa profiiliaan.

Väite 4: City ei ansaitse mestaruuksia, koska seura ei noudata talouden reilun pelin sääntöjä

– Niin voi väittää, mutta mestaruudet ratkaistaan kentällä. Cityn joukkue, ja se miten he pelaavat jalkapalloa, ansaitsee mestaruuden. Se on viisaampien arvioitavissa mitkä ovat oikeansuuntaiset rangaistukset, jos rikkomuksia on tapahtunut, Nuutinen sanoo.

Valioliiga syyttää Manchester Cityä yli sadasta taloudellisten sääntöjen rikkomuksesta. Valioliiga julkaisi asiasta tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) helmikuussa. On lähes mahdotonta sanoa, saako City lainkaan sanktioita ja millaisia ne olisivat.

Asiantuntija Halsti vaatii tiukempaa linjaa talouden reilun pelin sääntöihin.

Asiantuntijat Markus Halsti ja Miika Nuutinen ovat yhtä mieltä siitä, että jalkapallon talouden reilun pelin sääntöjä pitää selkeyttää. Nuutinen sanoo, että rikkomusten määrä ja niistä langetettavat rangaistukset ovat jalkapallolle ”jonkinlainen uskottavuusongelma”.

– Mielestäni aikaisemmin ollaan oltu liian löysiä. Jos asetetaan pelisäännöt, kuten urheilukentälläkin on, niistä täytyy pitää kiinni. Yhtäkkiä ei voi olla niin, että sääntöjä ei noudateta. Jokaisen pitää noudattaa sääntöjä, jos niitä on asetettu, Halsti linjaa.

Lue lisää: Manchester Cityä syytetään sääntörikkeistä, jotka voisivat johtaa jopa putoamiseen Valioliigasta – tästä talouskikkailussa on kyse

Manchester Cityä syytetään talousrikkomuksista.

Väite 5: Cityn ylivoima loppuu, kun Guardiola lähtee

Josep Guardiola aloitti Manchester Cityn päävalmentajana kaudella 2016–17. Ensimmäinen vuosi seurassa meni ilman mestaruuksia, ja Guardiola kuvaili kautta pettymykseksi. Sen jälkeen City on voittanut 12 pokaalia, joiden jatkoksi tavoitettavissa on tällä kaudella vielä kaksi lisää.

Guardiola on todennut lähtevänsä (siirryt toiseen palveluun) Citystä, jos väitteet talouden reilun pelin sääntöjen rikkomisesta pitävät paikkansa. Muita poistumisen merkkejä ei ole nähtävissä.

– Joukkueessa pelaa sellaisia yksilöitä, että välillä miettii, tarvitseeko kenenkään edes valmentaa Cityssä? Mutta pelaajataustani ansiosta tiedän, että päävalmentaja on kapteeni, joka ohjaa laivaa, Halsti sanoo.

Hän arvioi Guardiolan tuoneen mukanaan Cityyn oman pelifilosofiansa, jota kukaan tuskin pystyisi jatkamaan tai edes haluaisi jatkaa.

– Jos taloussotkusta tulee rangaistuksia – ja jos nyt tulee se tripla – todennäköisyys Pepin lähdölle on suuri. Jos lähtö tulee näin nopealla aikavälillä, muilla joukkueilla on erittäin hyvä iskun paikka mestaruustaistoa ajatellen, Halsti uskoo.

Nuutisen mukaan on vaikeaa ennustaa sitä hetkeä, jolloin Guardiola lähtee. Hän sanoo, että espanjalaisvalmentaja on Cityssä pystynyt vastaamaan epäilyksiin, joita häntä kohtaan on esitetty.

Asiantuntija Nuutinen uskoo, että Cityllä on edessään suvantovaihe, kun Guardiola lähtee.

– Esimerkiksi Mestarien liigan puolella Guardiolan kohdalla on puhuttu ylivalmentamisesta, että hän yrittää liikaa yksittäisillä ottelusuunnitelmillaan. Tällä kaudella City on ollut päämäärätietoinen, johdonmukainen ja luottanut omiin periaatteisiinsa.

– Lisäksi on puhuttu, että Guardiolan joukkueisiin ei sovi isokokoinen kärkihyökkääjä, mutta nyt Guardiola on pystynyt sopeuttamaan joukkueen pelaamista Erling Haalandille sopivaksi, Nuutinen kuvailee.

Hänen mukaansa on selvää, että kun Guardiolan aikakausi Cityssä päättyy, seuraa jonkinlainen suvantovaihe. Samanlainen on esimerkiksi nähty Manchester Unitedissa, kun Alex Ferguson lopetti päävalmentajana.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *