• 28 heinäkuun, 2023

Punkin puremasta harvinaisen liha-allergian saaneiden määrä on kasvanut jyrkästi Yhdysvalloissa – Suomessa on todettu aiemmin muutama tapaus


Allerginen reaktio voi olla hengenvaarallinen. Suomesta tavattu vain muutama tartunta, kertoi Duodecim vuonna 2021.

Litteä ruskea punkki, jolla on vaalea täplä keskellä selkää.

Punkkeihin kuuluva Amblyomma americanum -puutiainen voi aiheuttaa liha-allergiaa puremillaan. Kuva: Robert Webster / xpda.com / CC-BY-SA-4.0

Yhdysvalloissa harvinaisen liha-allergian punkin puremasta saaneiden määrä on lisääntynyt jyrkästi. Asiasta uutisoi muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Asia selviää Yhdysvaltojen sairauksien valvonnasta ja ehkäisystä vastaavan viranomaisen CDC:n torstaina julkaisemista uusista tiedoista.

CDC kertoo tiedotteessaan, että allergiatapaukset on yhdistetty amblyomma americanum -punkkilajiin, jota esiintyy Yhdysvaltojen itä- ja kaakkoisosissa sekä keskilännessä. CDC kuitenkin lisää, ettei muita punkkilajeja ole täysin suljettu pois mahdollisina allergian aiheuttajina.

Voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilan

Punkin sylkeen yhdistetty Alfa-gal-oireyhtymä (AGS) on vakava ja mahdollisesti hengenvaarallinen allerginen tila. AGS:ää kutsutaan myös alfa-gal-allergiaksi, punaisen lihan allergiaksi tai punkin pureman liha-allergiaksi.

Allergia voi olla jopa 450 000 ihmisellä Yhdysvalloissa, CDC arvioi.

Lääketieteellisessä aikauskirja Duodecimissä vuonna 2021 julkaistussa artikkelissa kerrotaan, että Suomessa on toistaiseksi todettu vain muutamia tapauksia aikuisilla, mutta Ruotsissa on jo havaittu satoja potilaita.

Duodecimin mukaan allergiareaktiota voi olla vaikea yhdistää lihan syöntiin, koska oireet tulevat pitkän viiveen jälkeen, ja usein diagnoosi viivästyy.

Haitallista ainetta useissa eri lihoissa

Alfa-gal (galaktoosi-alfa-1,3-galaktoosi) on sokeria, jota on nisäkkäiden lihassa (sianliha, naudanliha, kani, lammas, hirvenliha jne.) ja nisäkäsvalmisteissa (esim. liivate, lehmänmaito, maitotuotteet, jotkin lääkkeet). Ihmisillä ja muilla kädellisillä ei ole alfa-galia elimistössään.

Ihmiset, jotka kärsivät AGS:stä, voivat kokea monenlaisia ​​oireita, mukaan lukien nokkosihottuma tai kutiseva ihottuma; pahoinvointi tai oksentelu; närästys tai ruoansulatushäiriöt; ripuli; yskä; hengenahdistus tai hengitysvaikeudet; verenpaineen lasku; huulten, kurkun, kielen tai silmäluomien turvotus; huimaus tai pyörtyminen; tai voimakasta vatsakipua. Oireet ilmaantuvat yleensä 2–6 tunnin kuluttua ruuan syömisestä tai muusta alfagallia sisältävistä tuotteista (esimerkiksi gelatiinipäällysteisistä lääkkeistä) altistumisesta.

Punkki saa alfa-galia imemällä verta muista nisäkkäistä kuin ihmisestä. Ihminen voi saada liha-allergian, jos alfa-galia siirtyy punkin syljen kautta ihmisen elimistöön.

Toinen punkkilaji on aiheuttanut samankaltaista liha-allergiaa Sydneyn alueella Australiassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *