• 24 helmikuun, 2023

MM-mitali muutti Ilkka Herolan asennetta – Suomen yhdistetyn arvokisatähti havittelee vielä arvokisakultaa, mutta ei millä tahansa hinnalla


Planican MM-kisat eivät herätä Ilkka Herolassa mitään erityisiä tuntemuksia. Yhdistetyn urheilija lyö kuitenkin uralleen vielä tavoitteeksi arvokisamestaruuden.

Ilkka Herola harjoittelee Planicxassa.

Ilkka Herola on ehtinyt tutustua Planican MM-kisalatuihin. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Roope Visuri,

Riikka Smolander-Slotte

Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

– Nämä kisat eivät ole mitenkään spesiaalin tuntuiset. Arvokisat aina jollain tavalla ovat aina totta kai, mutta tähän ei ole ladattu vuosia. Voi sanoa, että jonkinlaisella rutiinilla voi lähteä kisoihin**, Ilkka Herola** tiivistää tilanteensa ennen Planican MM-kisoja.

Suomen yhdistetyn ykköstähti oli ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa mukana kymmenen vuotta sitten Val di Fiemmen MM-kisoissa 2013. Aika on mennyt kuulemma äkkiä.

Vaikka tunne onkin rutiininomainen, toisaalta tilanne on yhdellä lailla erilainen kahden vuoden takaisiin edellisiin MM-kisoihin.

Herola on nyt puolustava MM-hopeamitalisti normaalimäen kisasta. Toki Herola oli jo arvokisamitalisti vuosi sitten lähtiessään Pekingin olympialaisiin, mutta tällä kertaa hän on sitä myös MM-areenalla.

Miten tärkeä sen mitalin merkitys oli?

– Kun lähdin näihin MM-kisoihin, juttelin tästä kotona. Fiilis on ollut ehkä jollain tavalla erilainen lähteä arvokisoihin. On helpompi rauhoittua ennen kisoja. Tiedän, että mitali ei vaatinut ihmeitä, täydellistä valmistautumista tai erityisiä asioita. Kun perusasiat ovat kunnossa, voi suhtautua rennoin mielin. Kaikki on mahdollista. Ei tarvitse kantaa huolta viime viikkojen tai kuukausien tapahtumista. Voi vaan nauttia, Herola kuvailee.

Arvokisavoitto vielä mielessä

Pekingin olympialaiset päättyivät Herolan osalta pettymykseen. Hänellä oli hieno mahdollisuus yltää mitaleille juuri normaalimäen kisassa onnistuneen mäkisuorituksen jälkeen, mutta hiihto-osuudella ei nähty totuttua Herolaa. Olympiamitali jäi vielä haaveeksi.

Herola nousi jo nuorena kantamaan tulosvastuuta yhdistetyn maajoukkueessa, mutta pettymyksen käsittely on muuttunut vuosien varrella. Uran alkupuolella Herola suuntasi katseensa vain tiukasti seuraavia kisoja kohti.

– Oli luonnollistakin löytää motivaatio sitä kautta. Oli selkeästi parhaat vuodet edessä. Se ei kanna kuitenkaan loputtomiin. Kun hommat nykyään turhauttavat tai tuntuvat vaikeilta, fokusta pitää kääntää muihin asioihin elämässä. Tukeudun ympärillä oleviin ihmisiin ja niin edelleen. Silloin asettaa urheilua sivurooliin, mutta suhteellisen vähissä vaikeat päivät ovat olleet, Herola sanoo.

Siilinjärveläislähtöinen yhdistetyn urheilija laskeskelee, että keskimäärin 3–5 viime vuotta ovat menneet hyvin. Pitkiä vaikeita ajanjaksoja ei ole ollut.

Vaikka menestys ei ole enää kaikki kaikessa, 27-vuotiaalla Herolalla on mielessään vielä yksi kirkas tavoite. Se on arvokisamestaruus

– Oli se sitten MM-kulta tai olympiakulta. Jompi kumpi niistä. Voisin näyttää itselleni vielä sen, että arvokisoissa pystyy olemaan vielä paras urheilija, Herola sanoo ja muistelee kahden vuoden taakse.

Jarl Magnus Riiber oli voittokamppailussa vahvempi loppusuoralla 0,4 sekunnin turvin.

– Oberstdorfissa voitto oli hyvin lähellä. Oltiin samalla loppusuoralla saman tavoitteen kanssa, mutta vielä ei riittänyt, Herola muistelee.

Arvokisavoittoa Herola ei kuitenkaan havittele hinnalla millä hyvänsä.

– Haluan suhtautua asiaan niin, että tyytyväisyyteni urheilu-uraan ei saa jäädä kiinni arvokisavoitosta. Haluan nauttia viimeisistä vuosistani, menivät ne miten tahansa. Haluan nauttia jokaisesta päivästäni huippu-urheilijana. Voi katsoa taaksepäin niin, että ei ole pyörinyt täällä vastentahtoisesti, Herola päättää.

Ilkka Herola avaa loppu-uransa tavoitteita.

Yhdistetyn normaalimäen kisa alkaa kello 11.00 ja hiihto-osuus on luvassa kello 16.30. Suora lähetys MM-hiihdoista alkaa TV2:ssa kello 10.45 ja Yle Puheella kello 10.55.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *