• 31 maaliskuun, 2023

Saksan jalkapallon superottelussa erityisen hekumalliset lähtökohdat – suurimmasta valokeilasta kamppailee kaksi poikkeuksellista teinitähteä


Der Klassiker. Bayern Münchenin ja Borussia Dortmundin kohtaaminen on aina valtava ottelu saksalaisessa jalkapallossa, mutta nyt lauantai-illan, historian 108:nnen miesten Bundesliigan Der Klassikerin alla on täysin poikkeuksellista värinää.

Bayern on voittanut Saksan mestaruuden kymmenen kertaa putkeen vuodesta 2013. Nyt Dortmund johtaa Bundesliigaa pisteellä ennen Münchenissä pelattavaa jättiottelua. Sen jälkeen sarjapelejä on jäljellä kahdeksan.

Kaiken lisäksi Bayern antoi maaottelutauolla potkut Julian Nagelsmannille, joten Thomas Tuchel debytoi Der Klassikerissa Bayernin päävalmentajana entistä seuraansa vastaan. Tuchel luotsasi Dortmundia 2015–2017 ennen pestejään PSG:ssä ja Chelseassa.

Nagelsmannin potkut olivat omituinen tapaus. Uutinen vuoti mediaan lähes vuorokausi ennen kuin seura tiedotti asiasta mitään. Nagelsmann sai potkut, vaikka hänen voittoprosenttinsa oli 71,4 eli Bayernin historian neljänneksi kovin.

FC Hollywoodiksi usein tituleeratulle mahtiseuralle yllätyspotkut tulivat kalliiksi. Bayern kiinnitti kesällä 2021 vasta 33-vuotiaan huippukyvykkyyden valmentajasiirtojen ennätyssummalla, 25 miljoonalla eurolla.

Viisivuotisella sopimuksellaan Nagelsmann ansaitsi 7,5 miljoonaa euroa kaudessa. Nagelsmann-kokeilu maksoi Bayernille siten yli 60 miljoonaa.

– Potkut kertovat jotain sekä valmentajan tyylistä että seuran johtamistyylistä, kun tällaiseen päädytään, vaikka pelillisesti on kulkenut aika hyvin, Yle Urheilun asiantuntija Antti Pohja tuumaa.

Vaikka Nagelsmannin tilastot olivat kovia, Pohja muistuttaa, että tilannetta voi verrata avioliittoon.

– Emme ulkopuolelta voi ikinä tietää kaikkea. Tiedämme vain, mitä näemme julkisena. Vaikka välillä Bayernin johtoa kuvaillaan sirkukseksi, en voi millään uskoa, että he tyhmiä olisivat. Heillä on varmasti perusteet, että avioliittoa Nagelsmannin kanssa ei kannattanut jatkaa.

Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel on ehtinyt vetää Bayernin koko ryhmälle vasta muutamat treenit maaottelutauon jälkeen. Kuva: Getty Images

Kulisseista kyllä tihkui julkisuuteenkin. Esimerkiksi kun Bayern ennen maaottelutaukoa hävisi Leverkusenille, seuran urheilujohtaja Hasan Salihamidzic tylytti joukkueen pelaamista ja asennetta. Maalivahtitähti Manuel Neuer oli avautunut julkisesti, kun Nagelsmann luopui maalivahtivalmentaja Toni Tapalovicista.

Bildin mukaan (siirryt toiseen palveluun) Tuchel onkin käyttänyt ensimmäisissä treeneissään Münchenissä paljon aikaa hengenluomiseen ja henkilökohtaisiin keskusteluihin Nagelsmannin alaisuudessa vähäisemmälle vastuulle jääneiden pelaajien, kuten Leroy Sanen ja Ryan Gravenberchin kanssa.

Leroy Sane ja Thomas Tuhcel Bayernin harjoituksissa.

Thomas Tuchel keskusteli harjoituksissa pitkään tähtihyökkääjä Leroy Sanen kanssa. Sane sai vaihtelevasti vastuuta Julian Nagelsmannilta. Kuva: FC Bayern / Getty Images

Kaksi teinisupertähteä kohtaavat jälleen

Tähtiloistoa Der Klassikerista ei tietenkään puutu. Etenkin odotetaan jälleen kahden nuoren supertähden, Dortmundin Jude Bellinghamin, 19, ja Bayernin Jamal Musialan, 20, välistä näytöstä.

Englannin maajoukkueen Bellingham ja Saksan maajoukkueen Musiala hurmasivat myös loppuvuodesta Qatarin MM-kisoissa.

Nykyisin eri maajoukkue ja eri seura, mutta tästä huolimatta kaksikko on hyviä ystäviä. Musiala syntyi Stuttgartissa. Hänen äitinsä on saksalainen, isä nigerialainen. Perhe muutti Englantiin, kun Jamal oli 7-vuotias.

Musiala pelasi useissa Englannin nuorten maajoukkueissa yhdessä Bellinghamin kanssa, kunnes päätti kesällä 2021 edustaa A-maajoukkuetasolla synnyinmaatansa Saksaa.

Musiala siirtyi Chelseasta Bayerniin 16-vuotiaana 2019. Bellingham seurasi vuoden päästä Saksaan, kun hän siirtyi Birminghamista Dortmundiin. Bundesliigan sivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Musiala on muun muassa opettanut Bellinghamille saksaa.

Antti Pohja sanoo, että Bellingham on pelaaja, josta on vaikea olla tykkäämättä. Bellingham on jo teknisesti ja taktisesti huipputasolla, mutta varsinkin henkisestä kypsyydestä kertoo se, että hän pystyy 19-vuotiaana olemaan keskikentän vastuunkantaja Englannin A-maajoukkueessa.

Lue lisää: Englantiin syttyi uusi supertähti: ”Ei voi olla 19-vuotias!”

Bellingham on kokonaisvaltainen ja dynaaminen, niin sanottu box-to-box-keskikentän uurastaja.

– Sen lisäksi hän pystyy viimeisellä hyökkäyskolmanneksella antamaan avainsyöttöjä, murtautumaan itse sekä viimeistelemään päällä ja jalalla. Vaikea löytää heikkouksia, mutta jos jotain kaivaa, niin joskus häneltä nähdään ylimääräistä kikkailua väärissä paikoissa, ja sitten tulee menetyksiä. Nekin ovat vähenemään päin, Pohja pohtii.

Jordan Henderson upotti MM-kisoissa 1–0-maalin Senegalin verkkoon Jude Bellinghamin taidokkaasta esityöstä.
Jude Bellingham nousi boksiin ja pukkasi tyylikkäästi Englannin 1–0-maalin MM-kisoissa Irania vastaan.

Bellingham on hyvä lukemaan peliä, määrittämään pelin tempoa, taklaamaan ja riistämään. Tällä kaudella hän on voittanut eniten kamppailuja koko Bundesliigassa. Musiala on hyökkäävämpi pikakiituri, joka tunnetaan harhautuksistaan. Hän osaa sekä viimeistellä että syöttää maaleja.

Pohja sanoo, että Musiala ei ehkä ole samanlainen johtajatyyppi kuin Bellingham, mutta pelaaja, joka omalla pelipaikallaan nousee tulevaisuudessa varmasti esiin entistä kirkkaammin.

– Musiala ei ole yhtä kokonaisvaltainen. Hän on kevytjalkainen, taitava ja pystyy sekä pallon kanssa että ilman tekemään ratkaisuja, jotka hyödyttävät joukkuetta nimenomaan hyökkäyskolmanneksella, Pohja tiivisti.

Leroy Sane syötti pystyjuoksun tehneelle Jamal Musialalle, joka jatkoi Niclas Füllkrugille. Saksan maali 1–1-tasapeliin päättyneessä Espanja-ottelussa Qatarin MM-kisoissa.
Jamal Musialan näyte MM-kisoista, vaikka kikkailu Costa Rican rangaistusalueella ei maaliin johtanutkaan.

Musialan sopimus Bayernin kanssa kestää vuoteen 2026. Bellinghamin sopimus Dortmundin kanssa kestää vuoteen 2025, mutta Qatarin MM-kisojen aikaan hänet yhdistettiin käytännössä kaikkiin suurseuroihin.

Varmaa on vain, että Dortmund tekee jättitilin 28,5 miljoonan euron hankinnallaan.

Dortmund vakuuttavassa tuloskunnossa

Vielä syksyn puolella vaikutti siltä, että Bayern marssii 11:nteen peräkkäiseen mestaruuteensa. Syksyn 2023 puolella Dortmund on kuitenkin ottanut peräti kymmenen pistettä enemmän.

Tämän vuoden puolella Dortmundin liigasaldo on yhdeksän voittoa, yksi tasapeli. Bayernin saldona on viisi voittoa, kolme tasapeliä, kaksi tappiota. Tässä myös yksi iso syy Nagelsmannin potkuihin, sillä Münchenissä kotimaan mestaruuden voittaminen ei ole toivottavaa, vaan pakko.

Vaikka Dortmund johtaa, Bayern on edellä tilastoissa niin maalierolla, maaliodottamalla, päästettyjen maalien odottamalla, maalintekoyrityksillä kuin pallonhallinnalla mitattuna.

Bayern München – Borussia Dortmund lauantaina 1.4. kello 19.30. Bundesliigan sarjataulukon näet tästä linkistä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *